Moldovenii care revin în țară vor intra în carantină și după 30 iunie

Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că specialiştii au recomandat ca perioada de autoizolare de 14 zile să rămână în vigoare şi după 30 iunie, pentru cetăţenii Republicii Moldova care revin de peste hotare.

separator
Declarația a fost făcută la emisiunea Punctul pe Azi de la postul TVR Moldova. Viorica Dumbrăveanu a menţionat că, în statistica zilei de ieri, 18 iunie, când s-au înregistrat şi două cazuri de infectare de import, deşi acestea au dispărut o perioadă de timp.

„Orice măsură care este determinată poate fi revizuită în funcţie de situaţia epidemiologică”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Referitor la cei 75 de militari trimişi de Igor Dodon la parada militară de la Moscova, ţară aflată pe locul trei în lume la numărul de infectări, Viorica Dumbrăveanu a precizat că a aflat din presă despre acest lucru.

„Cred că, în cazul dat, există comandanţii militari, există responsabilii, care trebuie să asigure securitatea şi protecţia sănătăţii acestor militari”, a spus ministrul, care a specificat că, la revenirea în Republica Moldova a militarilor, specialiştii vor determina dacă aceştia trebuie să stea în carantină sau nu.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că, în prezent, în Republica Moldova mai există teste pentru o lună şi jumătate, disponibile fiind peste 40 000 de teste deja procurate, pe lângă testele oferite prin donaţie de agenţii economici. „Noi realizăm procedura de achiziţii publice a testelor, este vorba de 100 000 de teste, cu resurse din partea Băncii Mondiale”, a precizat oficialul.

Cutremur în munții Vrancea! Ce magnitudine a avut sesismul?

Un cutremur cu magnitudinea 4 a avut loc la ora 18:44, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, anunță INFP.

Seismul s-a produs la adâncimea de 126 de kilometri, la 67 km est de Braşov, 78 km nord-est de Ploieşti, 115 km sud de Bacău, 123 km vest de Brăila, 124 km vest de Galaţi şi 130 km nord de Bucureşti.

Cel mai mare cutremur din acest an a avut loc în 16 ianuarie şi a avut magnitudinea de 4,4.

Ministrul Justiţiei din Franța, trimis pe banca acuzaților. Riscă 5 ani de pușcărie, pentru că ar fi profitat de funcţia sa ca să-și regleze conturile cu anumiţi magistraţi

Ministrul francez al Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, este trimis în faţa Curţii de Justiţiei a Republicii (CJR), singura instanţă abilitată să judece crime sau delicte comise de miniştri în timpul mandatului lor. Dupond-Moretti este acuzat de conflict de interese în două dosare distincte, delicte pentru care este pasibil cu 5 ani închisoare şi 500.000 de euro amendă. Avocaţii săi au anunţat că vor contesta, în faţa Curţii de casaţie, decizia comisiei de instrucţie a CJR, anunță RFI.ro.

Un ministru al Justiţiei judecat în timp ce este încă în funcţie ar fi o premieră în Franţa. Eric Dupond-Moretti, fost avocat penalist, tenor al baroului din Paris, a fost numit ministru în vara anului 2020. După alegerile din acest an, el a fost confirmat în funcţie de prim-ministra Elisabeth Borne.

Ministrul Justiţiei este acuzat că ar fi profitat de funcţia sa guvernamentală pentru a-şi regla conturile cu anumiţi magistraţi, cu care se confruntase pe vremea când era avocat. O acuzaţie pe care respectivul, evident, o contestă.

Împotriva lui fuseseră depuse două plângeri distincte pentru conflict de interese. Una de principalele sindicate de magistraţi, a doua de asociaţia anticorupţie Anticor. Ancheta a fost lansată la începutul lui 2021. De-a lungul cercetărilor legate de acuzaţiile lansate de ministru contra unor magistraţi, Eric Dupond-Moretti a repetat în continu că „nu face decât să urmeze recomandările administraţiei sale”. Argumente care nu au convins, însă, acuzaţia care a decis să ceară un proces contra ministrului.

Chiar dacă decizia de a-l judeca pe ministru nu este o surpriză, anunţul comisiei de instrucţiei a Curţii de Justiţiei a Republicii îl pune pe Eric Dupond-Moretti într-o poziţie dintre cele mai inconfortabile.

Tinând cont de apelul făcut de acuzat în faţa Curţii de casaţie, procesul ministrului nu se va desfăşura înainte de finele anului viitor. Răstimp în care se pot întâmpla multe lucruri. Eric Dupond-Moretti a precizat însă, mai demult, că nu va demisiona în niciun caz estimând că legitimitatea sa nu vine de la tribunal ci de la preşedintele Republicii şi şefa guvernului, cele două personaje care l-au numit în funcţie.

Va fi mare chef și sărbătoare! Hramul orașului Chișinău va dura 2 zile în acest an

Evenimentele de Ziua orașului Chișinău vor dura două zile în acest an. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban, care a mai precizat că municipalitatea pregătește și o surpriză pentru locuitorii și oaspeții urbei.

Chişinău - Tourist Guide | Planet of Hotels

„Începem pregătiri pentru Ziua Orașului, care vor avea loc pe 14 și 15. Vom aduna pe scenă foarte multe colective municipale. Acesta a fost conceptul din acest an, ne-am dorit ca toți cei care sunt la Direcția cultură să evolueze în fața locuitorilor mun. Chișinău. Sunt cele mai frumoase, cele mai bune, cele mai interesante formații”, a anunțat Ion Ceban, în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei.

„Avem și pe cineva care este în afara Direcției Cultură, vom anunța în scurt timp. Este o surpriză, sper pentru locuitorii mun. Chișinău să fie una interesantă și binevenită”, a mai adăugat edilul, conform unimedia.info.

Moldova rămâne izolată. Doar 2 țări permit accesul liber al cetățenilor moldoveni pe teritoriul lor
Articolul anterior
O asistentă medicală din Fălești a pierdut lupta cu Coronavirusul la doar 53 de ani
Articolul următor