Moldovenii cu cetățenie română se pot vaccina în România fără programare

Moldovenii cu cetățenie română se pot imuniza de astăzi fără programare la vaccinarea cu AstraZeneca în România. Autoritățile române recomandă celor interesați să verifice locurile disponibile în harta interactivă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare.

Oricine dorește să se vaccineze cu serul AstraZeneca în România o poate face la cerere, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare cu un document de identitate, fără a mai fi necesară înscrierea pe platforma. 

,,Anterior prezentării la centrul de vaccinare este foarte bine să vizualizam centrele de vaccinare cu AstraZeneca de la nivel național, evident în preajma localității de reședința și acolo unde sunt locuri libere ne putem prezența să ne vaccinăm, însă fiecare centru va vaccina la capacitatea la care este pregătit, adică 90 de persoane per cabinet de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Valeriu Gheorghiță susține că apariția trombozelor după vaccinarea cu Astrazeneca este o reacție adversă foarte rară. Au fost raportate efecte secundare ușoare asemănătoare gripei cum ar fi febra, durere la locul injectării și oboseală.

,,Experiență pe care am acumulat-o până la acest moment arată că numărul persoanelor care dezvoltă reacții adverse după cea de-a două doză este semnificativ mai redus comparativ cu efectuarea primei doze”, declară medicul.

Gheorghiță susține că România nu își permite acum să renunțe la vaccinarea cu Astrazeneca deoarece Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare. În același timp conducerea companiei Pfizer a anunțat oficial că oamenii probabil vor avea nevoie de a treia doză a unui vaccin Covid-19 în termen de 12 luni de la vaccinarea completă. De asemenea, a declarat că este posibil să fie nevoie că oamenii să fie vaccinați anual cu un ser anti-Covid.

Cercetătorii încă nu știu cât durează protecția împotriva virusului, după ce cineva a fost complet vaccinat. Pfizer a afirmat la începutul acestei luni că vaccinul companiei este extrem de eficient chiar și la șase luni după a două doză. Și vaccinul Modernă, care utilizează o tehnologie similară cu cea a lui Pfizer, s-a dovedit a fi extrem de eficient la șase luni. 

Șocant. Un copil de patru ani a fost violat de un băiat de 11 ani
Articolul anterior
Două fetițe de 5 și 8 ani au rămas fără părinți și fără bunică. Detalii despre tragedia de la Ocnița
Articolul următor
Alte articole interesante