Moldovenii din diaspora își pot achita facturile din țară sau opera transferuri, cu ajutorul unei noi aplicații digitale

Moldovenii din diasporă își pot plăti facturile din țară sau opera transferuri cu ajutorul unei aplicații digitale dezvoltate cu susținerea TEKWILL.

Este vorba despre soluția Paynet – un portofel virtual – care le permite utilizatorilor să transfere bani acasă cu comisioane mai mici, să plătească facturile sau alte taxe online fără a se deplasa la bancă, de acasă – în siguranță.

Aplicația, disponibilă deja pentru mai multe state ale lumii, a fost dezvoltată de către compania Paynet cu susținerea TEKWILL în cadrul „Inițiativei de încurajare a implicării sectorului privat”, proiect prin care cu suportul USAID și al Suediei sunt generate soluții de e-commerce utile societății, dar și oportunități de atragere și pregătire a profesioniștilor în domeniul IT.

Diaspora – sursă importantă de venit pentru moldovenii rămași acasă

Potrivit Organizației Internaționale a Migrației, peste 25% de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe. În anul 2019, remitențele personale au constituit 1,3 miliarde de dolari. Mai mult de jumătate din totalul transferurilor provin din UE și  Marea Britanie. În topul țărilor, transferurile din Israel sunt cele mai consistente – 18,3%, urmat de Italia și Rusia, cu puțin peste 14% fiecare. Experții susțin că este greu de estimat o cifră reală a sumei provenite din remitențe, întrucât unii cetățeni încă preferă să transmită banii prin canale informale – microbuzele de rută, prieteni, vecini etc. În anul curent, din cauza pandemiei care a sistat transporturile internaționale, numărul persoanelor care au apelat la transferuri electronice s-a majorat. Pentru a îmbunătăți accesul diasporei la servicii de comerț online, a fost dezvoltată o aplicație digitală, care le permite moldovenilor din diasporă să efectueze operațiuni financiare oriunde s-ar afla, direct de pe telefonul mobil.

Aplicație digitală pentru simplificarea procedurilor financiare

Pentru ca moldovenii să nu mai fie nevoiți să apeleze la plicuri transmise șoferilor sau să achite comisioanele mari pentru serviciile bancare, dezvoltatorul aplicației  a simplificat procedurile. Astfel, utilizatorii acesteia se pot înregistra doar folosind numărul de telefon din țara în care se află. Tranzacțiile sunt securizate cu ajutorul unui cod-parolă de unică folosință, ce este transmis prin SMS și fără introducerea căruia nu sunt confirmate operațiunile. La scurt timp de la lansare aplicația a fost descărcată de cca 90 de mii de moldoveni din diferite state: Moldova, Italia, Germania etc. Peste 5600 de conaționali din diasporă au devenit utilizatorii acesteia, iar  cca 100 de mii de lei au fost transferați prin intermediul ei.

Călin Gryadcenco, director executiv Paynet: „Ideea din spatele aplicației paynet.md constă în crearea unui portofel electronic, în care se stochează informațiile despre cardurile bancare ale utilizatorilor, iar orice operațiune financiară devine mai ușor și mai rapid de întreprins. Folosind aplicația, moldovenii aflați oriunde în lume, pot achita facturi telefonice, servicii comunale, internet și televiziune, produse de frumusețe și sănătate, credite sau taxe la stat etc. Nu e nevoie să plece la bancă, să stea la cozi. Acum ei pot face orice operațiune de acasă, în siguranță. Până acum, toate tranzacțiile înregistrate au fost de succes, iar noi ne-am angajat să ajustăm opțiunile constant, pentru ca toți utilizatorii să se bucure de o experiență plăcută.”

Aplicația este una din cele 10 inițiative private susținute în cadrul „Inițiativei de încurajare a implicării sectorului privat” de către TEKWILL cu suportul USAID și al Suediei.  Suportul financiar de până la 25.000 USD a fost disponibil companiilor din domeniul IT, acoperind în jur de 50% din întregul cost al inițiativei. De acest suport au beneficiat cei care au demonstrat că soluțiile lor pot produce impact asupra pieței, precum și că dețin un potențial adecvat al echipei de implementare. Inițiativa vine să reconfirme unul dintre angajamentele strategice ale proiectului – de a contribui la digitalizarea societății, dar și la majorarea numărului de specialiști în domeniu, creșterea calității capitalului uman și progresului industriei IT în general.

Spania ia în calcul programul de lucru de 4 zile pe săptămână
Articolul anterior
Șamponul delicat care redă părului tău vigoarea și sănătatea sa naturală
Articolul următor
Alte articole interesante