Moldovenii în martie au început să-și caute activ un loc de muncă — se datorează aceasta oare fluxului de refugiați?

Am avut parte de un martie neașteptat de „furtunos” în rândul solicitanților pe piața muncii din Republica Moldova.

De obicei, cea mai activă perioadă a persoanelor care caută de lucru este ianuarie și februarie a fiecărui an. Anul acesta nu a fost o excepție, într-adevăr, ianuarie și februarie au fost luni foarte active atât în rândul companiilor, cât și în rândul solicitanților. Dar luna martie a bătut toate recordurile! Ce-i drept, din partea solicitanților. Cum poate fi explicat acest lucru? Mai întâi, să ne uităm la cifre, apoi vom încerca să înțelegem fiecare factor separat.

1. Nou record de trafic pe site-ul Rabota.md – peste 800 000 de accesări înregistrate în martie. Nu a existat niciodată un astfel de trafic în 16 ani de funcționare a site-ului.

Site-ul Rabota.md lider pe piața de lucru din Moldova

2. Peste 110 000 de CV-uri au fost expediate de către solicitanți pentru posturile vacante plasate pe site.

Peste 110 mii de CV-uri trimise pe site-ul de angajări rabota.md

În general, luna martie nu a fost niciodată mai solicitată decât ianuarie/februarie, dar de această dată numărul persoanelor aflate în căutarea unui job a fost semnificativ mai mare. Cum se explică acest fapt?

Primul gând care ne vine în minte, desigur e legat de refugiații din Ucraina, care au fost nevoiți să fugă în Republica Moldova și să-și caute un loc de muncă în țara noastră.

Spoiler: Nu e chiar așa!

Potrivit statisticilor, astăzi pe teritoriul  Republicii Moldova se află aproximativ 100 000 de cetățeni ucraineni. Jumătate dintre ei sunt copii.

Rămân 50 000 de ucraineni, printre care se numără și pensionari, cetățeni care nu vor să-și caute de lucru, precum și persoane cu dizabilități. Chiar și așa, dacă luăm numărul maxim de persoane decise să rămână în Moldova pentru o perioadă lungă de timp, e vorba despre circa 25.000 de oameni – ceea ce reprezintă 3% din populația ocupată. Prin urmare nu putem vorbi despre un impact cu adevărat puternic asupra pieței muncii din RM.

Atunci ce s-a întâmplat de fapt?

După ce am analizat cu atenție comportamentul și CV-urile solicitanților pe site-ul Rabota.md, am atras atenția asupra unui fapt foarte curios. De fapt, explozia pe piața muncii în luna martie e legată de activitatea bruscă anume a cetățenilor Republicii Moldova. 

„Cred că acest lucru se datorează faptului că a existat un flux prea mare de informații pe tema refugiaților. Am urmărit o serie de știri legate de asistența refugiaților: despre locuințe, educație, asistență umanitară și informațională, precum și cea legată de angajarea în câmpul muncii. Ceea ce a dus la simplificarea procedurii de angajare a cetățenilor ucraineni în Moldova”, a spus managerul de proiect Vladimir Boșneak.

„Prin urmare, imediat după simplificarea procedurii de angajare a ucrainenilor, am observat o creștere bruscă a activității moldovenilor care caută un loc de muncă. Probabil putem lega asta cu faptul că mulți dintre cei care doreau deja să-și schimbe jobul au decis să acționeze acum prentru a prinde posturile vacante în Moldova care ar putea fi ocupate de către ucraineni”, a adăugat Vladimir Boșneak.

„Nu vorbesc despre faptul că cetățenii Republicii Moldova se temeau de concurența puternică a ucrainenilor, dar cu siguranță majoritatea au devenit mai activi, mai ales sub influența unei cantități uriașe de știri despre fluxurile de refugiați în țara noastră”.

Al doilea factor care a influențat fluxul mare de CV-uri din partea solicitanților, este desigur, eliminarea unei serii de restricții în urma îmbunătățirii situației epidemiologice din țară.

3. Numărul posturilor vacante, dimpotrivă, a scăzut în martie. Dacă în februarie erau în medie 5.800 de posturi vacante active, atunci în martie numărul acestora a scăzut cu 9% și a fost în medie de 5.200 de locuri de muncă vacante.

Statistica pieței muncii din Moldova

Acest lucru se datorează faptului că, companiile care lucrează pe piețele ucrainene și ruse au încetat să recruteze personal. De asemenea, a fost suspendată activitatea angajatorilor care se ocupau de importuri din Ucraina și Federația Rusă. Și bineînțeles, o parte din business-ul moldovenesc a încetat să angajeze oameni din cauza unor incertitudini legate de situația actuală în regiune. Dar în general, nu se atestă o scădere bruscă a numărului de posturi vacante. Încet-încet numărul acestora începe să crească.

4. Cea mai populară rubrică pe site s-a dovedit a fi noua rubrică „Locuri de muncă pentru refugiați” – cu posturi vacante pentru cetățenii ucraineni în companiile din Moldova.

Remarcăm faptul că nu au fost deschise posturi vacante speciale destinate doar refugiaților. Companiile pur și simplu erau gata să angajeze cetățeni ucraineni la posturile vacante deja existente, datorită procesului simplificat de angajare. Adică, dacă angajatorul nu putea suplini posturile vacante de luni întregi cu moldoveni, a decis să-și încerce norocul în rândul ucrainenilor. Și mulți au reușit.

De asemenea, am observat un interes puternic din partea moldovenilor pentru locurile vacante pentru refugiați, ba chiar se simțea o oarecare tensiune la mijloc. Dar, toată lumea înțelege că sunt aceleași posturi vacante publicate și anterior pe site-ul Rabota.md. Aproape nimeni nu a deschis posturi vacante noi, anume pentru ucraineni.

5. Fluxul de CV-uri a crescut cu 12% în următoarele domenii: frumusețe, fitness, limbi străine și servicii.

Aici, creșterea numărului de CV-uri s-a produs tocmai datorită cetățenilor Ucrainei. Întrucât majoritatea nou-veniților sunt femei, majoritatea fiind angajate în sectorul serviciilor. Prin urmare, multe dintre ele încearcă să găsească un job asemănător cu cel pe care îl aveau în Ucraina. Dar dacă să ne axăm pe date, creșterea nu este una foarte semnificativă.

Încheiere

În timp ce scriam acest articol, Guvernul Republicii Moldova ne-a comunicat statisticile oficiale culese de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Potrivit datelor din 01.04.2022, agenții economici din Republica Moldova au angajat 187 de cetățeni ai Ucrainei: 139 de femei și 48 de bărbați:

 • 132 de contracte de muncă în Chișinău;
 • 10 – în Ungheni;
 • 8 – în Strășeni;
 • 8 – în Cahul;
 • 7 – în Bălți;
 • 3 – în Vulсănești;
 • 3 – în Soroca;
 • 2 – îm Orhei;
 • 2 – în Ștefan Vodă;
 • 2 – în Dondușeni;
 • 1 – în Călărași;
 • 1 – în Comrat;
 • 1 – în Nisporeni.

Potrivit avizelor angajatorilor, cetățenii ucraineni au fost angajați în calitate de programatori, croitorese, vânzători consultanți, bucătari, asamblatori, asistenți medicali, manageri, operatori etc.

La aceeași dată, potrivit datelor subdiviziunilor teritoriale ANOFM, 125 agenți economici și-au anunțat dorința de a angaja cetățeni ucraineni pentru a suplini 292 de posturi vacante. La 1 aprilie, ANOFM a înregistrat 162 de ucraineni care își doresc să obțină un loc de muncă.

Acestea sunt datele oficiale. Cel mai probabil, cifrele sunt, de fapt, mult mai mari. Totuși acest lucru confirmă faptul că sunt mulți ucraineni angajați și mulți ucraineni care își caută un loc de muncă. Am avut dreptate când am afirmat că situația din țara vecină nu va avea un impact mare asupra pieții muncii din Republica Moldova, dar totuși acest fapt a stimulat cetățenii noștri să devină activi.

Găsește un job nou accesând linkul: www.rabota.md/ro/vacancies

Pentru companiile care sunt în cautarea angajaților: www.rabota.md/ro/prices

Serviciul presă Rabota.md: press@rabota.md

Uniunea Europeană a notat conform căror indicatori Moldova o depășește

Delegaţia UE la Chişinău consideră că, conform mai multor indicatori, Moldova se află chiar într-o poziţie mai bună decât UE.

DOC/ Cum evaluează Comisia Europeană nivelul de pregătire al R. Moldova pentru aderarea la UE – Ziarul de Gardă

Astfel, dacă în UE sunt 38,7 medici la 100 de mii de locuitori, atunci în Moldova sunt chiar 47,5, însă aici nu este vorba despre calitatea îngrijirilor şi tratamentului medical, transmite Infotag.

Dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani, 56,5% studiază la universităţile din ţară, faţă de 35,2% în ţările UE. În plus, ponderea tinerilor în populaţia ţării este de 18,4%, faţă de 17% în UE. 

În acelaşi timp, speranţa de viaţă în Uniunea Europeană este cu 10, 6 ani mai mare decât în Moldova (80,4, respectiv, 69,8 ani); Acces la internet – 92% şi 66,8%; femeile care lucrează – 63,4% şi 43,8%. Pădurile ocupă 41,1% din teritoriul UE, în timp ce în Moldova – 11%. 

Delegaţia UE a precizat că a comparat datele Biroului naţional de statistică şi Eurostat pentru anul 2020.

Familiile cu venituri mici din nordul țării au primit gratuit lemne oferite de România

Frig afară, frig și în casele mai multor bătrâni, care nu-și permit din puținul pe care îl au să își asigure necesarul de foc. Așa că orice mână de ajutor este ca o gură de aer pentru ei. Este și cazul a 20 de familii din comuna Cubolta, raionul Sângerei, care au beneficiat de lemne pentru foc, oferite țării noastre de România.

Bătrânii din nordul țării, recunoscători pentru lemnele din România

Oamenii sunt recunoscători Guvernului țării vecine pentru ajutor, transmite tvn.md.

„Foarte bine, e bine ca să aibă, mai sunt și mai rău decât mine, e greu, dar așa… – Lemnul acesta o să vă ajungă ca să ieșiți din această iarnă? – Nu știu, este puțin, dar așa cum este…”

„Eu sunt bucuroasă că mi-au adus. Dacă nu-i cu ce face focul acum și e frig, și am bărbat invalid, am nepoți invalizi, iată sunt aici alături. Sunt una singură care îi țin pe ei, îi ajut. Sunt mulțumită de tot deja, să-i țină Dumnezeu și să-i îndrepte pe toți, să aibă viață bună înainte.”

„Nu mă pot ridica deloc, n-am picioare. – Cine vă ajută? – Niște băieți mai vin, îmi aduc și de mâncare. O să aibă cine să vă ajute, să taie lemnele? – Vin băieții, aduc, da.”

În comuna Cubolta au fost înregistrate 300 de cereri din partea localnicilor care au solicitat autorităților lemne pentru foc. Din lotul primit din România, în localitate au beneficiat 20 de familii.

„Problema lemnelor a început de când a venit toamna. Sigur că unica scăpare sau unica șansă poate ar fi suportul din exterior și aici extrem de mult mulțumim Guvernului României, fraților de peste Prut, pentru aportul și munca, că au și ei ale lor greutăți, și din puținul pe care-l au se împart cu noi și pentru asta trebuie să le scoatem căciula în față, să le mulțumim. În prima etapă, sperăm că vor mai fi… Cel puțin, beneficiază persoanele țintuite la pat și veteranii de război.”

Precizăm că lemnele au fost achiziționate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în volum de 2.100 m.c. Masa lemnoasă din România este distribuită gratuit veteranilor de război, pensionarilor de peste 70 de ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au persoane refugiate la întreținere și centrelor de plasament.

Rușii vor să ocupe regiunea Donbas. Moscova trimite tot mai multe trupe către Harkov și Zaporojie

Potrivit șefului securității naționale a Ucrainei rușii vor viza regiunile Harkov și Zaporojie în următoarea perioadă, drept urmare Kremlinul trimite tot mai multe trupe către aceste zone. Obiectivul Moscovei ar fi ocuparea întregii regiuni Donbas.

Rușii vor să ocupe regiunea Donbas: Moscova trimite tot mai multe trupe

Rușii iau cu asalt orașul Bahmut din toate părțile. Atacă în grupuri mici, care sunt greu de detectat, dar armata ucraineană rezistă cu înverșunare, conform stirileprotv.ro.

Natalia Nahorna, corespondent 1+1 Ucraina: „Blocurile din Bahmut aproape că au rămas fără geamuri, multe nu mai au balcoane, clădiri întregi au fost aruncate în aer. E absolut îngrozitor.”

Reporter: „Mai aveți ceva utilități?”

Ucrainean: „Nu mai avem nimic. Nu mai avem apă curentă, căldură și nici conexiune la Internet. Nu mai avem de niciunele!”.

Luptele grele continuă și devin din ce în ce mai intense în multe zone din estul Ucrainei. Rușii spun că au făcut câteva progrese, dar cu siguranță lucrurile sunt dificile, în special în jurul orașului Bahmut. Rușii susțin că au cucerit câteva sate în nordul și sudul orașului, în încercarea lor de a încercui zona, iar luptele devin tot mai brutale pe zi ce trece.

Câțiva dintre luptătorii din grupul paramilitar Wagner, capturați de ucraineni, vorbesc despre cruzimea celor care conduc acest grup.

Ucrainean: „Artileria ne-a luat în vizor. Nu aveam unde să ne ascundem. Am continuat să fugim, dar unul dintre noi s-a ascuns totuși după un copac. I-am spus comandantului mai târziu și l-au condamnat după ce s-a întors la bază. L-au împușcat la 15 metri de bază.”

Mărturiile luptătorilor Wagner sunt confirmate și de o înregistrare video ieşită din comun, făcută publică de ucraineni. Imaginile par să arate luptători din Wagner care îşi târăsc comandantul grav rănit departe de câmpul de luptă, iar apoi îl bat violent cu ceea ce par a fi lopeţi.

Operaţiunile militare din apropierea orașelor Bahmut și Vuledar „progresează”, susține ministrul rus al Apărării.

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării: „SUA şi aliaţii săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil. Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să pună stăpânire pe teritoriile noastre. De fapt, astfel de paşi antrenează ţările NATO în conflict şi ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare.”

În ultimul an, Statele Unite au trimis Ucrainei ajutoare militare de peste 20 de miliarde de dolari şi urmează să furnizeze Kievului tancuri, dar şi un nou tip de rachetă inteligentă, care poate dubla raza de acțiune a sistemelor de artilerie HIMARS.

Oficialii de la Kiev spun că au nevoie de acest echipament militar pentru că Moscova pregătește un atac de amploare în următoarele săptămâni.

În paralel, președintele Zelenski a ținut să pună capăt speculațiilor legate de revocarea ministrului ucrainean al Apărării, acuzat de corupție. Într-un discurs rostit în Parlament, șeful statului le-a cerut oamenilor să pună capăt răspândirii de zvonuri, ce ar putea submina unitatea în războiul împotriva Rusiei.

Nu și-a anunțat însă decizia legată de soarta lui Oleksii Reznikov. A precizat, în schimb, cine îi va lua locul ministrului de Interne, care a murit luna trecută în accidentul de elicopter de la periferia Kievului.

Zelenski: „Mă aștept ca Rada Supremă a Ucrainei să susțină numirea lui Ihor Klimenko în funcția de ministru de Interne al Ucrainei. Am solicitat, de asemenea, numirea lui Maliuk Vasil Vasiliovici în funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei.”

Ucraina va primi cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 „în următoarele luni”, au anunțat miniștrii Apărării din Germania, Olanda și Danemarca într-o declarație comună. Potrivit oficialului de la Berlin, primele astfel de blindate vor puse în luptă pe frontul ucrainean până la sfârşitul lui martie.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Tocmai mi-am luat rămas-bun de la soldații ucraineni care au plecat în Germania pentru a începe antrenamentul. Într-adevăr, tancurile Leopard 2A4 încă lipsesc din teren, iar livrarea de tancuri Leopard 1 este, de asemenea, în discuție. Se poartă ultimele discuții și negocieri. Cred că vom vedea, sper, un progres în curând, pentru că aceste tancuri de luptă sunt necesare pentru a putea aduce o contribuție importantă, nu vreau să spun decisivă, la o evoluție pozitivă a războiului din Ucraina.”

Consiliul de securitate al Germaniei a aprobat în total livrarea către Ucraina a 178 de tancuri Leopard 1, aflate în stocuri – adică mult mai multe decât se anunţase anterior.

Însă o parte dintre aceste blindate vor fi trimise abia în vară, iar restul ar urma să fie livrate anul viitor, susține publicația „Der Spiegel”.

Vladimir Putin și secretul tinereții: băile în sânge de coarne de cerb
Articolul anterior
„Veşnică amintire pentru tine! Îţi mulţumesc pentru tot!”. A fost ucis de ruşi în masacrul de la Bucha, la 12 zile de la ziua sa de naştere
Articolul următor