Moldovenii preferă automobile noi! Câte mașini s-au vândut anul trecut și ce gusturi au avut

În pofida crizei financiare generate de război, vânzările de maşini noi au crescut cu aproape 15 procente anul trecut faţă de 2021. Au fost comercializate 7425 de automobile, cu aproape o mie mai multe, scrie publika.md.

Cele mai multe sunt Dacia – 1072. În top urmează Toyota, care a vândut 1067 de maşini, dar şi Skoda, model care a fost cumpărat în număr de 953 de unităţi. În topul vânzărilor se mai regăsesc maşinile Kia şi Suzuki.

Totodată, la capitolul vehiculelor de clasa premium, anul trecut, în ţara noastră au fost vândute 249 de BMW-uri, 231 de Mercedesuri, 84 de Porsche-uri şi 46 de automobile de model Lexus.

Din totalul maşinilor noi cumpărate, 6009 au fost produse în 2022 şi 1416 – cu anul de fabricaţie 2021. Dealerii auto susţin că la criteriile de alegere a unei maşini noi clienţii pun accent pe consumul mic de combustibil.

„Clienţii solicită automobile hybrid datorită fiabilităţii şi costurilor de întreţinere şi a consumului de combustibil. În mare parte preferă SUV-uri subcompacte, compacte şi fiecare producător a încercat să introducă în aceste segmente automobile mai mici respectiv asta şi a dus la mai multe vânzări de automobile noi, oferta a fost mai mare şi interesantă. Cu 10 -20 la sută partea de hybrid creşte în fiecare an”, afirmă Sergiu Stoiciu, reprezentant dealer auto.

„Maşina nouă e maşină nouă, cum spuneau pe timpurile sovietice şi Zaparojetul nou e mai bun decât o maşină veche, siguranţă şi economie”.

„Nu am ales hybrid că nu am bani. Am ales o maşină simplă numai ca să fiu sigură că unde mă pornesc ajung”.

Experţii auto cred că vânzările de maşini noi în 2022 au crescut din mai multe motive, cu toate că preţurile s-au majorat.

„Este problema cu semiconductoarele şi cumva oamenii înţeleg că nu la toţi ar ajunge acum o maşină nouă, în al doilea rând anul trecut s-au lansat mai multe modele noi, interesante clienţilor locali, asta a fost un imbold şi poate că lumea îşi doreşte să aibă o maşină bună acum în aceste timpuri incerte”, spune Constantin Mihalache, expert auto.

De cealaltă parte, criza semiconductorilor a dus la creşterea preţurilor şi pentru automobilele de mâna a doua.

„Cei care le vând au înţeles că nu sunt maşini noi şi le-au crescut preţurile ăstora rulate, acum preţul lor e atât de mare, că lumea oricum se duce la astea noi”.

În acest an vânzările de maşini noi vor continua să crească, susţin experţii auto. Criza semiconductorilor se va rezolva spre mijlocul anului şi vor putea fi produse mai multe automobile. În plus, importatorii de maşini noi din ţară îşi propun să vândă mai mult decât 2022 şi vin cu oferte variate.

În total, potrivit ASP, la 1 ianuarie erau înregistrate aproape 1,2 milioane de unităţi de transport, cu 45 098 mai multe decât în urmă cu 1 an.

Un moldovean şi-a pus fiul de 15 ani să îi conducă maşina, invocând că ,,se simțea obosit”

Cei doi au fost surprinşi de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa, potrivit Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Foto ilustrativa Politia Rutiera

Un bărbat de 44 de ani, din Republica Moldova, şi-a pus fiul de 15 ani să îi conducă maşina, după ce permisul său i-a fost suspendat. Adolescentul a condus pe drumurile publice din România, coborând de la volan doar când a ajuns în Punctul de Trecere a Frontierei. „În data de 16 martie a.c., în jurul orei 20.40, poliţiştii de frontieră în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au observat un tânăr care înainte de a ajunge la cabina de control a coborât de la volanul autoturismului, pe scaunul şoferului urcând un bărbat aflat până atunci pe bancheta din spate”, se arată în comunicatul Poliției, preluat de Agerpres.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că persoana care condusese până în apropierea cabinei de control este un minor de 15 ani, iar proprietarul autoturismului este un cetăţean din Republica Moldova, în vârstă de 44 de ani, tatăl acestuia. Bărbatul le-a spus polițiștilor că se simţea obosit şi acesta a fost motivul pentru care i-a dat mașina fiului său minor. Poliţiştii de frontieră efectuează acum cercetări pentru infracțiunile de conducere pe drumurile publice de către o persoană cu permis auto suspendat şi încredinţarea mașinii unei persoane despre care ştie că nu are dreptul de a conduce.

Propaganda din Rusia a amenințat cu un atac nuclear asupra țării care îl arestează pe Putin

Margarita Simonyan, redactorul-șef al Russia Today și propagandistă rusă de top, a amenințat că Moscova ar putea lovi cu arme nucleare țara care îl arestează pe Vladimir Putin, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

arsenal nuclear

Pe 17 martie, propagandista a comentat situația pe canalul ei de Telegram în stilul tradițional pentru Kremlin – cu amenințări și a reamintit că Federația Rusă este o putere nucleară.

„Aș vrea să mă uit la țara care, conform deciziei de la Haga, îl va aresta pe Putin. Ce se va întâmpla în opt minute. Sau cât va dura să zboare către capitala sa”, a scris Simonyan, făcând aluzie la „butonul roșu”, scrie publicația din Ucraina, conform protv.ro.

De remarcat este că din anumite motive, ea nu a acordat atenție faptului că atacul nuclear va afecta și persoana arestată, care se va afla în țara atacată de Federația Rusă .

Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina, scrie SkyNews.

Țările în care Putin poate fi arestat, dacă merge acolo. Președintele rus este urmărit internațional

Vladimir Putin a fost sub acuzare de Curtea Penală Internațională, iar pe numele lui a fost emis un mandat de arestare. Președintele rus este acuzat că a deportat copii ucraineni în Rusia, transmite digi24.ro.

LISTA Țările în care Putin poate fi arestat, dacă merge acolo, inclusiv în Republica Moldova!

Practic, acum, dictatorul rus este urmărit internațional. Acuzațiile sunt legate de crime de război, însă CPI nu vorbește neapărat despre ororile de la Bucha sau din alte părți, ci despre faptul că Putin ar fi direct implicat în deportarea în Rusia a copiilor din Ucraina, din zonele pe care Moscova le-a ocupat acolo.

Pe lângă Putin, este vizată de această anchetă și Maria Lvova-Belova, femeia care conduce în momentul da față Protecția Copilului din Rusia. Și pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare. Vedem pe această hartă țările în care Vladimir Putin poate să fie arestat, dacă ajunge acolo.

Este vorba despre țările colorate cu verde. Acestea sunt statele care au semnat tratatul prin care a fost înființată Curtea Penală Internațională. Este vorba despre aproape întreaga Europă, despre America de Sud, Canada, Australia și state din Africa. Țările colorate cu portocaliu reprezintă țările care au semnat acest tratat, însă în ultimii ani au renunțat la CPI. Practic sunt țări în care Putin nu ar avea de suferit, cel puțin în teorie, dacă ar ajunge acolo.

Este foarte interesant că e vorba și de SUA, care au renunțat la acest tratat. Evident, culoarea roșie reprezintă țările care nu au semnat niciodată tratatul de la Roma prin care a fost înființată instituția. Sunt țări din orientul Mijlociu, India, China.

123 de țări sunt state părți la Tratatul de la Roma prin care s-a înființat Curtea Penală Internațională. Dintre acestea, 33 sunt state africane, 19 sunt state din Asia-Pacific, 18 sunt din Europa de Est, 28 sunt din statele din America Latină și Caraibe și 25 sunt din Europa de Vest și alte state.

Este vorba despre Afghanistan, Albania, Andorra, Antigua and Barbuda, Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Barbados, Belgium, Belize, Benin, Bolivia, Bosnia and Herzegovina, Botswana, Brazil, Bulgaria, Burkina Faso, Cabo Verde, Cambodia, Canada, Central African Republic, Chad, Chile, Colombia, Comoros, Congo, Cook Islands, Costa Rica, Côte d’Ivoire, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Democratic Republic of the Congo, Denmark, Djibouti, Dominica, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, Estonia, Fiji, Finland, France, Gabon, Gambia, Georgia, Germany, Ghana, Greece, Grenada, Guatemala, Guinea Guyana, Honduras, Hungary.

Iceland, Ireland, Italy, Japan, Jordan, Kenya, Kiribati, Latvia, Lesotho, Liberia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Madagascar, Malawi, Maldives, Mali, Malta, Marshall Islands, Mauritius, Mexico, Mongolia, Montenegro, Namibia, Nauru, Netherlands, New Zealand, Niger, Nigeria, North Macedonia, Norway, Panama, Paraguay, Peru, Poland, Portugal, Republic of Korea, Republic of Moldova, Romania, Saint Kitts and Nevis Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Samoa, San Marino, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra, Leone, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, State of Palestine, Suriname, Sweden, Switzerland, Tajikistan, Timor-Leste, Trinidad and Tobago, Tunisia, Uganda, United Kingdom, United Republic of Tanzania, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Zambia.

Imagini rupte din rai! Cât de spectaculoasă este vila scoasă la vânzare de Jennifer Lopez și suma fabuloasă cerută pe această bijuterie fabuloasă. FOTO
Articolul anterior
Un cuplu din Capitală a decis să facă un gest frumos la botezul copilului lor! În loc de cumetrie, au făcut o masă de milostenie pentru săraci
Articolul următor