De-a lungul timpului, măștile maestrului Glebus Sainciuc au binedispus publicul și au fost apreciate la sute de expoziții din întreaga lume, acestea fiind o bogăție culturală autentică și unică. Acum însă acestea riscă să se piardă din cauza condițiilor improprii de păstrare. Autoritățile nu se arată interesate de măștile Maestrului, iar fiul acestuia, Lică Sainciuc, susține că după decesul tatălui nimeni nu și-a mai adus aminte de ele, iar lucrările încep a se deteriora.
Autoritățile spun că nu știu care este soarta lucrărilor, ele fiind proprietate privată. Măștile cu chipul lui Aureliu Busuioc, Petru Cărare, Anastasia Lazariuc, Grigore Vieru zac prăfuite, așa cum au rămas de pe vremea când Glebus Sainciuc era încă în viață. Fiul maestrului spune că nu are bani pentru a da căldură în atelier. Din această cauză măștile riscă să se deterioreze din cauza umezelii.
„Nu este căldură. E prea scump ca să încălzești aici. De unde atâția bani? Se deteriorează, sigur. Cum să nu se deterioreze plus că ele sunt făcute din pape mache. Și ele se tem și de frig, dacă era temperatura pozitivă se păstra mai bine”, explică fiul lui Glebus Sainciuc.
Ideea de a face măști i-a venit lui Glebus Sainciuc în timp ce se juca cu fiul său.
„Eram mic de tot și mi-au cumpărat un fel de jucărie, făceai din hârtie. Și am început să fac singur și mă ajuta tata și a făcut și el 2 păpușele și pe urmă a zis i-a să fac o păpușică mai mare. Iată masca ceea jumate e una dintre primele”, își amintește fiul lui Glebus Sainciuc.
Nici Primăria, nici Ministerul Educației nu s-au interesat până acum de soarta măștilor lăsate de Glebus Sainciuc. „Eu îmi aduc aminte ceva niște discuții doar când a decedat, dar soarta loc de mai departe nu o știu. Eu știu că colecția este foarte mare știu era la el acasă. Dacă va fi în competența mea ca persoană să pun umărul la rezolvarea acestor probleme, desigur că eu am să o fac”, povestește Stela Mitriuc, șeful adjunct al Direcției Cultură. „Măștile maestrului Sainciuc sunt în proprietatea familiei sale, 11 din acestea sunt în colecția Muzeului Național de Arte a Moldovei. Noi nu am primit o solicitare în acest sens, în cazul în care ea va veni din partea proprietarilor acestei colecții de măști, vom examina și sigur vom găsi soluția cea mai potrivită”, afirmă Ion Mischevca, ofițer de presă a Ministerului Educației și Culturii.
De-a lungul timpului, măștile lui Glebus Sainciuc au colindat Rusia, Azerbaidjan, Franța, Belgia și alte țări. Maestrul măștilor sa stins din viață la vârsta de 93 de ani în 2012. Pe parcursul vieții, el s-a învrednicit de numeroase distincții, iar la 90 de ani a primit titlul de Doctor Honoris Cauza pentru realizările sale în domeniul artei.
sursa: www.tv8.md