Moldovenii se împrumută tot mai mult de la bănci. Record absolut și dublu față de anul 2020

În fiecare lună, moldovenii contractează credite noi de la bănci în volum de 1,5 miliarde lei, sumă record pentru Moldova și de două ori mai mult decât anul trecut.

Cea mai mare parte din acești bani sunt credite pentru consum, care au ajuns în prezent la aproape 950 milioane lei lunar, relateză expertul economic, Veaceslav Ioniță, pe blogul său. Dobânda la creditele pentru consum la persoanele fizice a ajuns la cel mai scăzut nivel din istoria Moldovei, mai puțin de 5% anual, cea ce și stimulează această formă de împrumut, scrie cotidianul.md.

Creditele noi solicitate pentru procurarea de imobil în prezent sunt de 490 milioane lei lunar, sau de 7 ori mai mult decât acum 4 ani.

Acest fenomen nemaiîntâlnit în Moldova creează o presiune suplimentară pe inflația în Moldova. Prețurile la apartamente în ultimele 12 luni au înregistrat cea mai mare creștere din 2008 încoace. Totodată și prețurile la alte bunuri și servicii cresc în ritm destul de accelerat.

Acesta este motivul de bază de ce Banca Națională în acest an deja a treia oară majorează rata de bază, pentru a preîntâmpina accelerarea creșterii prețurilor.

Despre toate acestea discutăm mâine, 8 octombrie la 11:30 la Analize Economice, iar până atunci puteți urmările precedentele ediții aici.

sursa: tv6.md

Majoritatea persoanelor vaccinate şi infectate cu Covid în Germania au primit serul Johnson&Johnson
Articolul anterior
Fost gardian într-un lagăr nazist, acuzat că a luat parte la 3.518 crime, judecat în Germania
Articolul următor