Moldovenii stabiliți în Franța, Italia și Belgia au oferit echipamente de protecție pentru 15 instituții medicale din țara noastră

15 unități medicale din Moldova au fost echipate cu materiale de protecție, datorită unei campanii de fundraising, organizată de moldoveni stabiliți în Franța, Italia și Belgia în lupta cu Covid-19.

separator

În perioada 4 – 25 Aprilie 2020, a fost realizată campania de fundraising „Donezi, protejezi un medic, salvezi mai multe vieti – CovidMoldova”, care și-a propus ca și scop general strângerea de fonduri în vederea procurării echipamentelor de protecție, necesare cadrelor medicale din linia întâi în lupta cu Covid-19 din Moldova.

Campania a fost organizată de un grup de inițiativă, format din tineri stabiliți în Franța, Italia și Belgia, încadrați în câmpul muncii calificat din Europa și activi în domeniul asociativ al comunităților de migranți din aceste țări.

În decursul a 3 săptămâni au fost colectați 13.893 euro.

Olivia Ghițu, organizator campanie, a menționat:

„Mulțumim donatorilor noștri, care sunt de diverse naționalități, și care au dat dovadă de o extremă generozitate în aceste timpuri grele pentru toți (donațiile variind în sume de la 10 la 800 euro).” 

Respectiva sumă a fost distribuită în echipamente medicale de protecție, precum: viziere, mănuși din material vinil și nitril, mănuși chirurgicale, combinezoane medicale, halate de unică folosință, măști FFP2,  măști simple, bahile, bonete, dezinfectant pentru mâini, cizme, ochelari de protecție etanși. Strategia de livrare a materialelor medicale către beneficiari s-a bazat pe identificarea exactă a necesităților cadrelor medicale din Moldova, cu care s-a colaborat în mod direct. Materialele respective au fost achiziționate de la furnizori autohtoni din Moldova, cu excepția măștilor de tip FFP2, care au fost comandate și livrate din China.

Inga Rusu, membru al echipei de organizare:

„Intermediarul logistic local în procesul de achiziționare și distribuție directă a echipamentelor comandate de noi, pentru unitățile medicale beneficiare, a fost echipa magazinului „La Nobiltà del Gusto” din Chișinău, căruia îi mulțumim pentru toată munca care au depus-o în mod reactiv”.

Beneficiarii direcți ai campaniei sunt doctorii celor 15 unități medicale, atât din capitală, cât și din întreaga țară, precum: Centrul Mamei și Copilului Chișinău, IMSP Spitalul Raional Sîngerei, Centrul de Sănătate Edineț (+33 sate din raion), Centrul de Medicină Legală Chișinău, IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, CNAMUP SAMU Soroca, IMSP Spitalul Raional Hîncești, Spitalul Raional Central Rîscani,  IMSP Centrul de Sănatate Văratic, Asistența Medicală Urgentă Stația Glodeni, IMSP Centrul de Sănătate Șaptebani, Centrul de Sănătate Publică Sângera, Spitalul Clinic de Psihiatrie, IMSP Centrul de Sănătate Fetești, IMSP CNAMUP Ungheni.

Acțiunile noastre în cadrul acestei campanii, s-au bazat pe reactivitate și eficiență, fapt ce ne-a permis să echipăm într-un timp record aceste centre medicale, care erau descoperite în fața virusului și care aveau cel mai mult nevoie de ajutor”, a declarat Dorin Ungureanu, din partea echipei de organizare.

Fiecare livrare a materialelor donate, precum și emoțiile pozitive și de recunostință ale doctorilor beneficiari, au fost urmărite de către susținătorii campaniei, în cadrul evenimentului Facebook: „Donezi, protejezi un medic, salvezi mai multe vieti – CovidMoldova”, abordabil publicului larg și accesibil aici.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Un bărbat de 46 de ani a pierdut lupta cu infecția Covid-19. Bilanțul a crescut la 132 de victime
Articolul anterior
Strigătul de ajutor al unei tinere care și-a salvat mama din mâinile tatălui crud
Articolul următor