Moldovenii vor putea descărca cazierul judiciar online, fără plată

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, a prezentat o nouă inițiativă legislativă care va eficientiza activitatea cetățenilor și antreprenorilor. ”Vrem să eliminăm, în esență, aceste așa-zise „extrase”. În practică – o să le digitizăm și o să le facem disponibile la un click distanță”, a declarat deputatul, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 19 octombrie.

Potrivit deputatului, acest proiect va contribui nu doar la simplificarea unor procese în afacere, dar și la diminuarea corupției. Astfel, inițiativa se referă la cinci documente:

– Certificatul privind lipsa/existența datoriilor la bugetul de stat

– Extrasul din Registrul bunurilor imobile

– Informația privind stagiul de cotizare

– Cazierul judiciar

– Informație din Registrul de stat și din actele de constituire ale persoanei juridice.

”Aceste documente vor fi generate și descărcate în format electronic prin intermediul cabinetului personal (mcabinet) și vor fi fără plată. Aceste „extrase” sunt doar birocrație în plus. Cetățeanul sau antreprenorul este impus să solicite informația de la o instituție ca să o prezinte altei instituții. 

De asemenea, modificările la Codul de executare au menirea de a crea condițiile legale pentru utilizarea instrumentelor electronice în interacțiunea autorităților cu executorii judecătorești. Aici e o problemă mare. 

Unele țări deja de douăzeci de ani se deschid afaceri online, votează online, și altele, iar noi în continuare ne îmbulzim prin cozi după hârțoage. Birocrația și corupția merg mână în mână și sunt cea mai mare frână a acestei economii”, a mai declarat Dumitru Alaiba. Video, mai jos!

Republica Moldova ar putea renunța la schimbarea sezonieră de oră
Articolul anterior
A slăbit 18 kilograme. Cum a reuşit această performanţă şi cu ce s-a ales după
Articolul următor
Alte articole interesante