Moment emoționant! Ambasadorul României la Chișinău, despre inaugurarea primului pod peste Prut de la independență încoace

Inaugurarea podului peste Prut între Leova și Bumbăta este încă un proiect de infrastructură, care răspunde așteptărilor cetățenilor și oamenilor de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului. Reacția aparține ambasadorului României în Republica Moldova, Cristian Leon-Țurcanu, care a adăugat că astfel de proiecte ancorează țara noastră de familia sa europeană, căreia îi aparține, scrie ziua.md.

Un moment emotionant azi pe #Prut – inaugurarea podului de la Leova-Bumbata care creează încă o #legatura între #Romania și Republica #Moldova. Continuăm proiectele importante de #infrastructura care răspund așteptărilor cetățenilor și oamenilor de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului, ancorând astfel #MoldovaEuropeana în familia sa europeană, căreia îi aparține.

Amintim că astăzi a fost inaugurat un nou punct de trecere a frontierei moldo-române. Podul peste râul Prut, care leagă localitățile Leova, din Republica Moldova, și Bumbăta, din România, este deja funcțional și poate fi utilizat de cei care traversează hotarul, începând de astăzi, anunță Poliția de Frontieră.

Totuși, deocamdată, traversarea graduală a frontierei de stat Leova-Bumbăta este doar pentru microbuze, autoturisme și pentru marfare, cu greutatea de până la 3,5 tone. Treptat, fluxul va fi deschis și pentru camioane care transportă mărfuri. Procesarea va avea loc pe timp de zi, până când va fi asigurată conectarea la rețele naționale de energie electrică. Momentan, activitatea PTF este asigurată cu generatoare electrice.

Circulația se va face pe pontoane care leagă cele două maluri ale Prutului, pe artere de control, una destinată ieșirii din țară și alta pentru formalitățile de intrare. Leova-Bumbăta este al șaptelea punct de trecere a frontierei cu România. Potrivit autorităților, operaționalizarea acestuia va fluidiza traficul transfrontalier, reducând timpul de așteptare la celelalte șase puncte rutiere, care sunt în prezent mai solicitate – Sculeni, Leușeni, Giurgiulești, Cahul, Costești și Lipcani.

Șoferii care rămân fără combustibil pe autostrăzile din Germania vor primi amenzi de până la 70 de euro

Este ilegal să rămâi fără carburant pe autostradă, în conformitate cu StVO (Straßenverkehrsordnung), regulamentul german privind circulația rutieră din Germania. Amenda poate fi de la 30 de euro până la 70 de euro, în funcție de caz.

Presa din Germania a descoperit ca un Mercedes diesel este mult mai  eficient decat unul electric sau PHEV! C300e vs C300d vs EQE350+ 2022 -  AUTOLATEST

Motivul pentru care poți fi amendat, de fapt, este că oprirea pe autostradă din această cauză poate fi evitată și reprezintă o eroare umană și, prin urmare, este pedepsită, transmite Adevărul.ro

În mod normal, oprirea pe autostradă în caz de defecțiune nu este taxată, dar pentru că acest lucru poate fi evitat și pentru că șoferul trebuie să se asigure că nu se va întâmpla, se plătește.

Ce prevede legea germană:

  • 118178 / Oprire (< 3 minute) pe autostradă / 30 €.
  • 118704 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă / €70
  • 118705 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă și punerea în pericol a altora / 85 €
  • 118706 / Staționare (> 3 minute) pe autostradă cu producerea unui accident ulterior / €105

De asemenea, nu există nicio diferență între turiști sau localnici în acest caz, ceea ce înseamnă că oricare dintre ei va fi sancționat.

Durere fără margini la Bender! Doi muncitori au murit înecați, în timp ce efectuau lucrări tehnice la o groapă de canalizare

Doi muncitori au murit după ce au căzut într-o canalizare în orașul Bender. Totul s-a întâmplat pe data de 21 iunie, în timp ce aceștia efectuau lucrări tehnice.

gallery images

Bărbații au coborât în groapa de canalizare, iar un moment dat, unul dintre ei a fost tras în țeavă de un debit puternic de apă de canalizare, transmite www.stiri.md, conform presei din regiune.

Colegul său a încercat să-l salveze, dar a fost și el aspirat.  

La locul accidentului au acționat toate serviciile de urgență ale orașului Bender și au fost implicate echipamente speciale.

Operațiunile de căutare și salvare au durat cinci ore și jumătate. Corpul decedatului a fost găsit într-o conductă de canalizare, la 40 de metri de locul faptei.

Cel de-al doilea angajat al companiei de apă a fost transportat la spital. Bărbatul în vârstă de 35 de ani a murit ieri, 22 iunie, la terapie intensivă, fără a-și recăpăta cunoștința.

gallery images
gallery images
gallery images

Un teren de joacă și agrement pentru copii, inaugurat la Căușeni, în prezența ambasadorului Italiei și reprezentanților UNHCR

Ambasadorul Italiei în RM Lorenzo Tommasoni s-a aflat miercuri, 21 iunie, în raionul Căușeni. Acesta a participat la deschiderea oficială a terenului de agrement al Centrului de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni.

Bucurie pentru copiii din Căușeni: A fost inaugurată o zonă de agrementFoto: studio-l.online

Însoțit de oficiali ai raionului Căuișeni și reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale, oficialul a vorbit despre importanța creării condițiilor de agrement pentru copii băștinași și cei fugiți din calea războiului, transmite studio-l.online.

Așa a avut loc deschiderea oficială a terenului de agrement din cadrul Centrului de creație al copiilor și adolescenților din raionul Căușeni. Cu multe zâmbete de copii edificiul care reunește anual peste 1400 de copii din tot orașul Căușeni în activități extrașcolare a devenim de acum în colo mai atractiv oferind oportunități de distracție de diferit tip. 

Fondat în anul 1946 Centrul de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni a devenit de-a lungul deceniilor unicul loc de întrunire a copiilor talentați din raion care au învățat în afara orelor de curs, să cânte, danseze, picteze, croșeteze, să facă actorie, să studieze tot felul de instrumente muzicale și să își dezvolte toate talentele pe care le au.

Încă de la fondare instituția extrașcolară de învățământ care are drept scop dezvoltarea multilaterală a copiilor avea nevoie de o scenă în aer liber, un teren de sport, unul de joacă și un atelier de creație pentru instrumentiști. În lipsă de fonduri toate aceste condiții nu au putut fi însă îndeplinite. 

Abia în 2023 cu suportul UNHCR instituția a primit un proiect de modernizare, iar acest vis a devenit realitate. La evenimentul de deschidere au participat majoritatea organizațiilor neguvernamentale din regiune care mai bine de un an lucrează cu refugiații din Ucraina.

Evenimentul a adunat în noua curte a Centrului de creație multă lume care a contribuit la elucidarea crizei refugiaților. Copii din Căușeni care zilnic vin la Centrul de Creație spun că de acum în colo vor avea mai mult confort și că vor beneficia de condiții mai bune de dezvoltare a talentelor. 

Pe lângă copii entuziasmați au fost și părinții care laudă administrația Centrului de Creație pentru punerea pe roate a unui astfel de proiect.

Datorită UNHCR, astăzi Centrul de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni beneficiază de teren de sport, scenă, zone pentru agrement, alei pavate, copaci decorativi, bănci, urne, bloc sanitar adaptat pentru persoanele cu necesități speciale, limitatoare de viteză  și o  zonă pentru activități didactice. Proiectul în valoare de 52.000 de dolari SUA care își propune să dezvolte activitățile extrașcolare a fost început în luna ianuarie și a fost implementat timp de șase luni.

Mai mulți moldoveni care au primit cetățenie rusă vor fi obligați să predea pașapoartele, conform unei noi legi adoptată de Duma de Stat
Articolul anterior
Compania „Teleradio-Moldova” se va moderniza cu sprijinul Guvernului Marii Britanii
Articolul următor