rr

Își dorea foarte mult să devină mamă. O tânără și-a pus capăt zilelor, după ce a suferit patru avorturi spontane

Și-a dorit un copil, dar a murit cu dorința asta. Așa s-a încheiat viața unei femei din Regatul Unit. După patru avorturi spontane suferite în încercarea de a avea un copil, femeia nu a mai putut suporta durerea și și-a pus capăt vieții. A fost găsită fără viață, în casă, de soțul ei, scrie observatornews.ro.

Jemma Zoezee a trăit toată viața cu speranță. Femeia din Cae Ddol, Abergele, a fost găsită fără suflare în casă, chiar de soțul ei. Și-a dorit să fie mamă și a sperat mereu că, într-o zi, visul ei o să devină realitate și își va putea strânge pruncul în brațe. A murit însă cu dorința neîndeplinită, răpusă de durere și disperare. Anthonio Zoezee, bărbatul cu care era căsătorită de cinci ani, a vorbit cu durere despre soția lui, relatează Mirror.

Era una dintre cele mai amabile, grijulie, dar încrezătoare tinere pe care le-am întâlnit vreodată. Era plină de energie. Cea mai dulce fată pe care o voi cunoaște vreodată. A lăsat o amprentă în tot ceea ce a întâlnit”, a spus soțul ei.

Jemma suferea de depresie și nu putea să treacă pestea cea de a patra sarcină pierdută. În final, după trauma suferită, a pierdut lupta cu gândurile și durerea. 

Fratele ei are inima frântă

Având în vedere circumstanțele particulare, probabil că acțiunile ei au fost cu intenția de a-și pune capăt vieții în acea zi”, a spus un oficial al poliției. 

Asa Roberts, fratele ei, are inima frântă. Știa cât de mult suferea sora lui.

Pe 16 decembrie 2022, micuța meu Jem și-a pierdut lupta cu gândurile. Sunt atât de mândru de Jem pentru cât de mult a luptat pentru a fi fericită… în cele din urmă, tristețea ei a fost prea mult de suportat. Jem adora copiii și a făcut-o întotdeauna. Ea a făcut parte din copilăria atâtor oameni. A fost bonă de-a lungul anilor și a lucrat într-o creșă. Apoi, a cunoscut-o pe a doua iubire a vieții ei, fiica mea Ava-Skye. Copiii au adus atât de multă fericire în viața lui Jem. Durerea de a-și pierde copiii a fost prea mare pentru ea. Jem, te iubim atât de mult. Ne este dor de tine în fiecare zi. Ava încă așteapă să sune „jemjem”. Nu te vom mai fi niciodată la fel fără tine. Ne trezim în fiecare dimineață sperând că acesta a fost doar un vis oribil. Acum nu te mai doare, cu toții ne-am fi dorit să fi putut face mai mult. Te iubesc atât de mult Jem, fratele tău Ace” a spus fratele ei. 

Scandal uriaș la o maternitate, după ce o asistentă medicală a filmat paciente goale în timpul operației și chiar a transmis o naștere în direct, pe TikTok

Presa sârbă relatează un caz incredibil petrecut într-o maternitate din Belgrad, care a îngrozit opinia publică. O asistentă medicală a fotografiat pacienți goi pe masa de operație și a publicat imaginile pe rețelele de socializare. Kurir scrie că individa a filmat inclusiv femei în timpul nașterii și a transmis în direct o operație de cezariană, scrie observatornews.ro.

Conducerea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Narodni front” din Belgrad a transmis, prin intermediul unui comunicat, că este îngrozită și condamnă ferm acțiunile asistentei medicale. „Mulțumim tuturor celor care ne-au semnalat în timp util acest gen de comportament, ca să reacționăm prompt și să luăm toate măsurile necesare pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată”, se arată în informarea maternității.

Conducerea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Narodni front” din Belgrad a transmis, prin intermediul unui comunicat, că este îngrozită și condamnă ferm acțiunile asistentei medicale. „Mulțumim tuturor celor care ne-au semnalat în timp util acest gen de comportament, ca să reacționăm prompt și să luăm toate măsurile necesare pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată”, se arată în informarea maternității.

Reprezentanții clinicii au anunțat că asistenta medicală a săvârșit o încălcare gravă a îndatoririlor și obligațiilor de serviciu, precum și a eticii profesionale, fiind suspendată de îndată, în urma unei proceduri de urgență. De asemenea, împotriva ei au fost inițiate proceduri disciplinare. Potrivit jurnaliștilor Kurir, asistenta medicală care a făcut înregistrări scandaloase din sala de operație, răspândindu-le apoi în online, se prezenta pe rețelele de socializare drept Jellena. Femeia transmitea în direct nașteri prin cezariană, își informa urmăritorii în prealabil despre ora difuzării și chiar îi ruga să îi adreseze întrebări legate de intervențiile chirurgicale. Asistenta le explica fanilor cum se folosește instrumentarul din sala de operație sau cum funcționează procedura de anestezie.

„Îmi pare rău și îmi cer sincer scuze clinicii, tuturor colegilor și întregului public”

Într-o postare pe TikTok, asistenta a susținut că transmiterea în direct pe această rețeaua a unei nașteri prin cezariană a fost făcută neintenționat. „Vreau să explic înregistrarea live care a fost difuzată de pe profilul meu în intervalul 04:00-05:00, pe 26.04.2023. Videoclipul a fost creat neintenționat. În tura de noapte, știm cu toții că folosirea telefoanelor mobile este interzisă, dar când am fost chemați pentru o cezariană de urgență, am lăsat telefonul pe o masă, neștiind că era pornită camera care transmitea în direct pe TikTok. Înainte de apelul către sală, ne-am uitat pe TikTok. Videoclipul arată că nimeni din sală nu știa că telefonul suspendat transmitea în direct. Videoclipul a fost creat spontan. În afară de pacient, mă văd și eu pregătindu-mă pentru operație și participând la ea. Îmi cer scuze pacientului, a cărui intimitate a fost încălcată, familiei pacientului și publicului larg. Sunt asistent medical – operator instrumentar de 14 ani și de-a lungul vieții mele profesionale am construit relația dintre pacient și asistentă pe baza principiilor eticii asistenței medicale și după bunele reguli ale profesiei. Îmi pare sincer rău pentru ce s-a întâmplat, mai ales că activitatea mea pe TikTok s-a concentrat în principal pe familia mea, prietenii mei și pe conținut educațional. Încă o dată, repet că îmi pare profund rău și îmi cer sincer scuze pacientei, familiei ei, clinicii, tuturor colegilor și întregului public”, este mesajul transmis de Jellena.

Ministrul Sănătății din Serbia: „Sunt literalmente dezgustată”

În urma scandalului, a reacționat inclusiv ministrul Sănătății din Serbia. „Sunt îngrozită de faptul că unui lucrător în domeniul sănătății i-a venit ideea de a difuza ceea ce se întâmplă în sala de operație pe Instagram, TikTok sau orice rețea de socializare. Personal, cred că o astfel de persoană ar trebui să fie supusă unei reevaluări, pentru a vedea dacă este capabilă să lucreze în astfel de condiții. Salut decizia directorului Miković de a o suspenda”, a declarat Prof. Dr. Danica Grujičić.

„Sunt literalmente dezgustată și condamn ceea ce a făcut. O astfel de idee nu mi-ar fi trecut niciodată prin cap, este intimitatea fiecărui pacient, nimeni nu are voie să-i filmeze indiferent dacă li se vede sau nu fața”, a mai spus ministrul Sănătății din Serbia.

Platon îndeamnă pensionarii să dea CNAS-ul în judecată

Omul de afaceri Veaceslav Platon, îndeamnă pensionarii să dea CNAS în judecată, dacă nu le indexează pensia cu 30%. Acesta a elaborat și o formulare și susține că în următoarele două săptămâni va deschide birouri pentru primirea pensionarilor, scrie unimedia.info

„După 15 zile, dacă răspunsul este negativ sau nu îl veți primi, veți depune o acțiune în instanță pe care o voi publica pe aceeași pagină. Puteți face toate cele de mai sus singur sau eu și echipa mea o putem face pentru dvs. În următoarele 2 săptămâni vom deschide birouri pentru primirea pensionarilor, mai întâi la Chișinău, apoi în toate regiunile”, a scris Platon.

Formularea elaborată de Platon:

CERERE PREALABILĂ
/conform art. 162 alin. (3) lit. b) din Codul administrativ/

De către petiționar a fost depusă la autoritatea de asigurări sociale cerere cu privire la emiterea deciziei de calculare și plată a indexării pensiei. Astfel, respingerea expres sau prin tăcere a cererii respective constituie un act administrativ individual defavorabil, pe care îl considerăm ilegal și contrar demnității omului, după cum urmează.
Potrivit art. 47 din Constituția Republicii Moldova, Statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea, lui şi familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare. Cetăţenii au dreptul la asigurare în caz de: şomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrâneţe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenţă, în urma unor împrejurări independente de voinţa lor.
Conform art. 13 alin. (1) – (2) din Legea nr. 156 din 14.10.1998 privind sistemul public de pensii, pensiile se indexează anual la 1 aprilie. Coeficientul de indexare constituie rata inflaţiei la sfârşitul anului precedent, exprimată prin creşterea preţurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv faţă de aceeaşi lună a anului premergător. Coeficientul de indexare se stabileşte de către Guvern.
Subsemnatul, este pensionar și se încadrează în sfera de acțiune a prevederilor legale din Legea pre-citată. Astfel, petiționarul a constatat că, organul de asigurări sociale contrar prevederilor legale enunțate a calculat și plătit indexarea pensiei într-o sumă ce nu corespunde coeficientului de indexare ratei inflației anului 2022, exprimată prin creşterea preţurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv faţă de aceeaşi lună a anului premergător.
Subliniez că, inflația pentru luna decembrie 2022 a crescut cu 30,2% faţă de aceeaşi lună a anului 2021. Autoritatea de asigurări sociale, începând cu 01.04.2023, a calculat și achitat indexarea pensiei într-un cuantum mai mic de 30,2%.
Pentru motivele expuse și în conformitate cu prevederile art. art. 21, 162 alin. (3) lit. b), 166 din Codul administrativ,
S O L I C I T:
1. Admiterea cererii prealabile și emiterea unei Decizii prin care să fie calculată și achitată, cu începere de la 01 aprilie 2023, indexarea pensiei în cuantum de 30,2%, conform coeficientului de indexare a ratei inflaţiei la sfârşitul anului 2022, exprimată prin creşterea preţurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv faţă de aceeaşi lună a anului 2021, așa cum este prevăzut de art. 13 alin. (2) prima frază din Legea nr. 156 din 14.10.1998.
2. Notificarea, conform art. 169 alin. (2) din Codul administrativ, Deciziei emisă în privința prezentei cereri prealabile la adresa ____________.
__” _______ 2023
Petiționar ________ (semnătură)În decembrie 2022, ministrul Finanțelor de atunci, Dumitru Budianschi, anunța că indexarea pensiilor în 2023 nu va fi cu 30%, deoarece „acest lucru este imposibil, iar autoritățile planifică o indexare de 14,1%”.
Mai devreme, la sfârșitul lunii noiembrie, și ministrul Munci de atunci, Marcel Spatari, a spus că este posibil să nu fie suficienți bani pentru a indexa pensiile integral la 30% inflație.
La începutul acestui an, socialiștii au sesizat Curtea Constituțională în vederea verificării legalității deciziei Guvernului PAS de a indexa pensiile la 1 aprilie curent cu 14,4%, și nu cu 33,8% – rata inflației de la sfârșitul anului trecut. Despre asta a anunțat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco și membrul Comitetului Executiv al PSRM, Maxim Lebedinschi. Mărimea indexării nedrepte, potrivit acestuia, este inclusă în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.
Și reprezentanții Partidului „Șor” au „contestat legea abuzivă, potrivit căreia, din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate doar cu 14,1%, în loc peste 30% cât este rata inflației, ceea ce contravine flagrant Constituției”. O sesizare în acest sens a fost depusă la 26 ianuarie, la Curtea Constituțională.
„Din 2021 până în prezent, toate modificările pe sistemul de pensie au dus la creșterea atât a pensiei minime, cât și a pensiei medii, așa încât noi am protejat puterea de cumpărare a pensionarilor. Spre exemplu: la începutul acestui an, pensia minimă a crescut cu 92% cumulativ, în 2021-2022, de la 1112 lei la aproximativ 2000 lei. La 1 aprilie ea va crește cu încă 15%, ca indexare.” Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unui podcast ZdCe, și vine în contextul nemulțumirilor exprimate de societate, cu privire indexarea pensiei cu doar 15%, din 1 aprilie. Mai mult, oficialul susține că „fiecare persoană are responsabilitatea individuală să contribuie, să muncească”, pentru a avea o pensie decentă.