Moment emoționant. Elenei Udrea i-a fost adusă fetița în arest

Iubitul Elenei Udrea a mărturisit că fosta politiciană din România, reținută în Costa Rica, a depus o cerere de eliberare din arest. Săptămâna viitoare vor fi primite în audienţă la un judecător.

separator
Iubitul Elenei Udrea a mai declarat că fiica a reuşit să-şi vadă mama în arest şi a început să plângă în hohote:

”Situaţia Elenei e una nefericită. Prima dată când am mers cu fetiţa la ea, în momentul în care a văzut-o, a început să plângă atât de tare încât mi-a sfâşiat sufletul. E foarte greu pentru că noi nu ne-am chinuit foarte mult să facem acest copil. Nu-şi poate imagina nimeni prin ce poate trece în momentul de faţă”.

Elena Udrea a devenit pentru prima oară mamă la 44 de ani. Fetița s-a născut prematur în urmă cu 3 săptămâni.

Doi ani de închisoare pentru șoferul care a lăsat-o fără picioare pe Marcela Paladi! Ce prejudiciu va achita

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe Gheorghe Begu, șoferul mașinii care a lăsat-o fără ambele picioare pe Marcela Paladi, la doi ani de închisoare în penitenciar tip deschis și la un an și jumătate la închisoare cu suspendare condiționată pe un termen de probă de trei ani.  De asemenea, instanța a decis să-i anuleze dreptul de a conduce tot pentru trei ani, scrie ziua.md

Instanța l-a mai obligat pe Begu să-i achite Marcelei Paladi un prejudiciu de două milioane de lei. Begu nu a fost prezent în sala de judecată în momentul pronunțării deciziei.

Țara care oferă 200 de euro ca să-ți repari gadgetul. UE vrea să impună acest lucru

Peste o jumătate de milion de reparații ale produselor electronice și electrocasnice au fost subvenționate în Austria pentru a limita acumularea deșeurilor. Uniunea Europeană ar putea introduce în curând legea dreptului la reparație, pentru a face aceste dispozitive și aparate mai ușor de reparat decât de înlocuit, scrie spotmedia.ro.

Programul introdus de Guvern pentru repararea dispozitivelor electronice și a aparaturii electrocasnice are mare succes în Austria. De la lansarea acestei scheme de ajutor, în urmă cu un an, au fost folosite 560.000 de vouchere în valoare de 200 de euro fiecare, potrivit Ministerului Mediului, cu mult peste obiectivul propus.

Guvernul se aștepta la început să fie folosite 400.000 de tichete până la începutul anului 2026.

Menit să reducă deșeurile electronice, programul acoperă jumătate din costul reparațiilor și se aplică unor produse predispuse la defecțiuni, precum smartphone-uri, laptopuri, espresoare de cafea și mașini de spălat vase. Oamenii pot face reparațiile într-unul dintre cele 3.500 de centre din toată țara.

Scheme similare ar putea fi introduse în mai multe țări din Uniunea Europeană, sub umbrela unei legi aflate în pregătire la nivelul blocului comunitar. Intitulată „dreptul la reparație”, aceasta urmărește să favorizeze reparația în detrimentul înlocuirii electronicelor.

Este nevoie de o legislație europeană în acest domeniu pentru că tehnologia aruncată la gunoi în loc să fie reparată generează în fiecare an 35 de milioane de tone de deșeuri și 261 de milioane de tone de dioxid de carbon în Europa, potrivit Comisiei Europene.

Ce este dreptul la reparație

Normele de aplicare ale noii legi au fost propuse în martie, în cadrul programului de economie circulară din UE. Dacă va fi adoptată, propunerea legislativă va obliga companiile să le ofere consumatorilor dreptul de a-și repara dispozitivele și aparatura, în centrele producătorilor sau ale unor companii terțe.

Programul va reduce deșeurile, oferindu-le clienților dreptul de a solicita repararea în defavoarea înlocuirii produsului prin simplificarea accesului la reparație și ieftinirea acestui proces.

Un alt obiectiv al noii legi va fi combaterea „învechirii programate” – o practică comercială prin care bunurile devin inutilizabile după o anumită perioadă de timp, deoarece nu există nicio metodă de reparare. Producătorii ar putea fi încurajați să dezvolte mai multe produse și modele de afaceri sustenabile.

Cum se va aplica dreptul la reparație în UE:

  • În perioada de garanție, producătorii vor fi obligați să asigure servicii de depanare, dacă reparațiile nu sunt mai scumpe decât înlocuirea produselor.
  • În interval de 5-10 ani de la data fabricării, producătorii vor fi obligați să repare dispozitivele și aparatele defecte, la solicitarea și pe cheltuiala consumatorilor.
  • Producătorii vor fi obligați să ofere și informații despre modul în care pot fi reparate produsele, eliminându-se astfel monopolul asupra depanării. Acest lucru le va permite firmelor mici să participe la reparații, scăzând prețurile.

Ce măsuri au luat alte state

Unele țări au luat deja măsuri împotriva deșeurilor electronice. În 2021, Franța a obligat giganți tehnologici precum Apple şi Samsung să aplice un punctaj de reparare a produselor pe etichetele produselor, pentru a le permite consumatorilor să fie mai bine informați când iau decizia de cumpărare.

Și Marea Britanie a introdus în 2021 o lege pentru dreptul la reparație, pentru a limita aruncarea la gunoi a unor aparate precum televizoare, mașini de spălat vase și frigidere.

Legea îi obligă pe producători să furnizeze piese și să pună la dispoziția consumatorilor și a terțelor părți informații despre depanare timp de zece ani de la data vânzării dispozitivelor. Producătorilor li s-a acordat o perioadă de doi ani pentru a se conforma prevederilor legale.

Legea are însă o aplicabilitate limitată, întrucât nu vizează telefoanele mobile, laptopurile, cuptoarele cu microunde și multe alte gadgeturi.

Ucraina ar putea sărbători Crăciunul pe 25 decembrie. Anunțul făcut de biserică

Biserica Ortodoxă din Ucraina ar putea trece la un nou calendar – cel georgian. Dacă acest lucru se va întâmpla, ucrainenii vor sărbători, de exemplu, Crăciunul, pe 25 decembrie, și nu pe 7 ianuarie, așa cum este în prezent. Potrivit Mitropolitului Epifanie al Ucrainei, decizia de transfer va fi luată la Consiliul Episcopal în luna mai, scrie Meduza citată de newsmaker.md.

„Implementarea acestei reforme va face posibilă, în primul rând, trecerea la un calendar mai precis și evitarea trecerii treptate a vacanțelor fixe în viitor. Și deși există încă unele dificultăți pe această cale, sunt convins că cu ajutorul lui Dumnezeu le vom rezolva”, a spus Epifanie într-un interviu pentru Gazeta.ua.

Deși decizia finală privind trecerea la noul calendar nu a fost încă luată, Biserica Ortodoxă din Ucraina lucrează deja la o nouă ediție a literaturii bisericești pentru enoriași, a adăugat el.

Biserica Ortodoxă din Ucraina folosește acum calendarul iulian, la fel ca și Biserica Ortodoxă Rusă sau cea a Republicii Moldova. Calendarul iulian diferă de calendarul gregorian, la care au aderat majoritatea țărilor lumii, cu 13 zile.

Grăbește-te! Au rămas doar 3 zile până la încheierea PROMOȚIEI
Articolul anterior
Vezi programul manifestărilor dedicate Hramului oraşului Chişinău!
Articolul următor