Momente de groază pentru pasagerii cursei TelAviv-București. Aeronava a aterizat de urgență în Turcia

A fost alertă cu bombă la bordul unui avion Tarom, care venea de la TelAviv şi se îndrepta spre România. Pasagerii mărturisesc că a fost o experiență îngrozitoare, iar echipajul de zbor nu i-a ajutat deloc, transmite antena3.ro.

”A fost înfricoșător” | Mărturiile pasagerilor din avionul Tarom aterizat de urgenţă la Istanbul, după o ameninţare cu bombă

Ora 3:30, spaţiul aerian al Turciei. O aeronava Tarom ce venea dinspre TelAviv spre Bucureşti aterizează de urgenţă pe aeroportul din Instanbul, după ce personalul de urgenţă al avionului anunţă cei 88 de călători că este o problemă de securitate.

”Nu a fost bine. Cum mă simt? Groaznic. Nu ştiu cum să spun, dar a fost foarte înfricoşător. Prietena mea e de aceeaşi părere”, a mărturisit un tânăr.

”Am fost surprinşi, nimeni nu ne-a zis ce se întâmplă înainte. A fost foarte greu pentru noi, am petrecut 9 ore în Istanbul”, a declarat un alt pasager.Odată aterizată, nava a fost verificată de poliţişti, sub privirile confuze ale călătorilor, care încă nu ştiau de ce au aterizat de urgenţă.

”Pilotul şi echipajul de zbor nu ne-au ajutat, doar au început să ne streseze foarte tare, ne-am speriat, nu ştiam ce o să se întâmple”, spune ul alt pasager.

”Echipajul de zbor nu ne-a ajutat, nu ne-a oferit informaţii. Doar ţipau la mine de fiecare dată când întrebam ceva”, a mai mărturisit altă persoană.

Cei 88 de pasageri au fost cazaţi peste noapte la un hotel din Istanbul, iar astăzi, la ora 11:30, avionul a decolat spre destinaţie finală, Bucureşti.

În urma verificărilor, s-a constatat că a fost vorba despre o alarmă falsă.

Un autocar plin cu moldoveni, la un pas de a se răsturna în România. Opt răniți

Planul roşu de intervenţie a fost activat în Vrancea, în noaptea de marţi spre miercuri, după ce un autocar cu turişti care mergeau spre R. Moldova a părăsit partea carosabilă, pe DN2-E85, în afara localităţii Pufeşti, opt persoane fiind rănite, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), transmite Agerpres.

„În noaptea de marţi spre miercuri, începând cu ora 00:00, la nivelul judeţului Vrancea a fost declanşat Planul roşu de intervenţie, după ce un apel primit la numărul unic de urgenţă 112 anunţa că un autocar în care se aflau 44 de pasageri, care circula pe sensul de mers înspre Adjud, a ieşit în afara părţii carosabile, pe DN2-E85, în localitatea Pufeşti. Autocarul avea ca destinaţie Republica Moldova. În urma evenimentului, din cei 44 de pasageri, două persoane au fost rănite, iar şase au suferit atac de panică”, a precizat ISU Vrancea.

Alte şase persoane au fost asistate la faţa locului de echipajele medicale.

Ceilalţi pasageri au refuzat serviciile de cazare oferite de autorităţile vrâncene, fiind preluaţi ulterior de un autocar al firmei de transport pentru continuarea traseului.

Un echipaj ISU Vrancea asigurat zona, până în jurul orei 06:00, când bagajele au fost preluate de reprezentaţii firmei de transport.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.

Planul roşu de intervenţie a fost dezactivat la ora 00:30.

Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, la faţa locului au fost mobilizate de urgenţă şi au acţionat gradual o autospecială de descarcerare, o autospecială de transport personal şi victime multiple, patru ambulanţe SMURD, o autospecială de stingere cu apă şi spumă, un microbuz transport persoane şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Vrancea, precum şi trei ambulanţe ale SAJ Vrancea.

De asemenea, au acţionat în cooperare şi forţe şi mijloace ale structurilor suport, respectiv echipaje din cadrul IPJ Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Pufeşti.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Avertisment OMS: „Risc biologic uriaș” după ce luptătorii din Sudan au capturat un laborator cu virusuri periculoase

OMS a transmis marți un avertisment de „risc biologic uriaș” după ce luptătorii grupării paramilitare au confiscat Laboratorul Național de Sănătate Publică din capitala Khartoum care conține bacterii și virusuri mortale, transmite protv.ro, conform CNN.

risc biologic in sudan

O sursă medicală de rang înalt a declarat pentru CNN că laboratorul, care conține mostre de virusuri și alte materiale biologice, a fost preluat de forțele RSF. OMS a spus că tehnicienii medicali nu mai au acces la unitate, fără să indice a cui este vina.

Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan, a descris situația ca fiind „extrem de periculoasă” și a spus că în laborator există mostre de material biologoic ce pot declanșa boli extrem de periculoase.

„Este extrem de periculos pentru că avem specimene de poliomielită în laborator, avem specimene de pojar, avem specimene de holeră în laborator”, a enumerat Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS în Sudan.

Reprezentanții OMS în Sudan au declarat jurnaliștilor CNN că „tehnicienii de laborator instruiți nu mai au acces la laborator” și există riscul să se manevreze greșit „materialele biologice care sunt depozitate în laborator pentru scopuri medicale”.

Izbucnirea oricărei confruntări armate în laborator ar putea să îl transforme într-o „bombă germinativă”, a mai spus sursa medicală pentru CNN.

„Este necesară o intervenție internațională urgentă și rapidă pentru restabilirea energiei electrice și protejarea laboratorului de orice confruntare armată, deoarece avem de-a face cu un pericol biologic real”, a adăugat sursa.

Victimele violenței sexuale vor fi susținute printr-o campanie socială lansată de UNFPA

Victimele violenței sexuale sunt încurajate să se adreseze în primele 72 de ore în sistemul de sănătate pentru a beneficia de suport medical. În spitalele din țară și în centrele de sănătate pentru tineri există medicamente pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinii nedorite. Aceste medicamente și consumabile sunt disponibile atât pentru populația autohtonă, cât și pentru persoanele refugiate din Ucraina, a menționat Victoria Ciubotaru, medic obstetrician-ginecolog la Institutul Mamei și Copilului, în cadrul ceremoniei de lansare a campaniei de mobilizare împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free”, transmite IPN.

Medicul a spus că în experiența sa profesională a întâlnit mai multe cazuri de violență sexuală. În pofida faptului că violența sexuală este un fenomen care afectează atât femeile, cât și bărbații, indiferent de grupul de vârstă, statistica oficială arată că cel mai frecvent victimele violenței sexuale rămân a fi femeile tinere, de vârstă reproductivă, a precizat Victoria Ciubotaru. Ginecologul a remarcat că actualmente sistemul de sănătate are ca niciodată oportunități de a oferi servicii calitative victimelor violenței sexuale, deoarece spitalele raionale, municipale și unele spitale republicane au fost dotate cu medicamente și consumabile necesare pentru aceste situații. Este important ca populația să cunoască despre aceasta.

Datele Inspectoratului General al Poliției arată că ponderea infracțiunilor raportate de violența sexuală a crescut de la 1,67% până la 2,36% în perioada 2016-2022. Daniel Mazepa, șef de secție în cadrul Direcției prevenire a Inspectoratului Național de Securitate Publică, a menționat că deseori membrii comunității știu despre victimele violenței, dar nu se implică din frică sau din informare insuficientă. Și atât poliție, cât și psihologii, asistenții sociali, medicii, directorii de școală, profesorii au misiunea de a distribui această informație importantă și a crește gradul de conștientizare asupra fenomenului violenței. „Ne alăturăm acestei campanii lansate de UNFPA. Suntem în prima linie și acordăm tot suportul victimelor și potențialelor victime ale violenței sexuale și tuturor formelor de violențăˮ, a spus șeful de secție.

Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova, a declarat că  această campanie constituie o posibilitate de mobilizare socială pentru o mișcare care ar pune capătul violenței sexuale. „Vorbim despre femei și fete ale căror istorii sunt nespuse, ale căror aripi sunt nedesfăcute. Ele într-un fel sunt reduse la tăcere în această viață a lor. Violența sexuală poate să îmbrace diferite forme, poate să apară sub formă de atacuri sexuale, hărțuire, viol, exploatare, tot feluri de infracțiuni comise online. Și toate acestea, indiferent de forma lor, au un efect absolut devastator și asupra supraviețuitorilor acestor infracțiuni, dar și asupra familiilor lor, comunităților și asupra întregii noastre societăți. De obicei, victimele violenței sexuale se confruntă de stigmatizare, rușine, acest lucru făcând dificil pentru ele accesarea sprijinului și a serviciilor de care au nevoieˮ, a afirmat Nigina Abaszada.

Reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova a adăugat că pentru femeile și fetele cu dizabilități, pentru refugiate riscul violenței sexuale este multiplicat, iar impactul este și mai profund. „Noi ne propunem să desfășurăm această campanie având ca scop trei elemente: să sporim gradul de sensibilizare și de informare pentru victime privitor la serviciile și sprijinul care este disponibil pentru ele, să promovăm un răspuns și un sprijin și mai multă compasiune din partea prestatorilor de servicii și din partea comunităților pentru aceste femei și fete și să amplificăm vocile victimelor și a supraviețuitorilor violenței sexuale prin intermediul profesioniștilor, prestatorilor de serviciu cu care noi lucrămˮ, a explicat Nigina Abaszada.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat că violența de orice gen, inclusiv cea sexuală, nu poate să aibă nicio justificare. „Trebuie să înțelegem că această este o problemă comună, este o problemă a întregii societăți. Nu poți să construiești o societate prosperă, o societate care se uită cu optimism în viitor, atunci când violența este printre noiˮ, a declarat premierul.

În octombrie 2021, Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (denumirea oficială a Convenției de la Istanbul). În ultimii ani, UNFPA Moldova, în cooperare cu instituțiile din țară, au reușit să consolideze și să dezvolte servicii de sprijin pentru supraviețuitorii violenței sexuale. Printre acestea, centre de asistență și reabilitare, linii telefonice de urgență, dar și kit-uri post-viol pentru tratamentul profilactic al supraviețuitorilor de viol, administrat în primele 72 de ore.

Au explodat cazurile de scarlatină în școlile și grădinițele din România. Care sunt simptomele
Articolul anterior
Alexei Navalnîi, torturat și umilit de ruși în închisoare după ce documentarul despre el a câştigat Oscarul
Articolul următor