Momentul din război care l-a făcut pe Putin să „înnebunească”, potrivit unui opozant al Kremlinului

Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, devenit opozant al Kremlinului, a declarat într-un interviu la CNN că Vladimir Putin se aștepta ca armata sa să fie primită cu flori în Ucraina, iar când a văzut că nu se întâmplă asta, liderul rus „a înnebunit”.

Fostul oligarh Hodorkovski: Invazia Ucrainei va pecetlui căderea lui  Vladimir Putin într-un an sau doi | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE

Fareed Zakaria, CNN: „Deci Putin se confruntă acum cu obstacole în Ucraina. Având în vedere ceea ce știți despre mentalitatea lui, ce va face? Va transforma Ucraina în Cecenia? O distruge? Va da înapoi? Care credeți că sunt opțiunile lui?”

Mihail Hodorkovski: „Pentru el, situația de astăzi este foarte complicată. La început, ceea ce a vrut a fost să schimbe puterea de la Kiev, să-și pună o marionetă și se aștepta ca aceasta să fie întâmpinată cu flori aruncate în stradă de ucraineni. Când acest lucru nu s-a întâmplat, a înnebunit. Faptul că oamenii din Harkov nu l-au întâmpinat cu flori, nu doar că l-a înfuriat, ci chiar cred că l-a înnebunit literalmente. Atunci a început să bombardeze Harkovul și Kievul.”

Hodorkovski, într-o vreme cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei şi încarcerat 10 ani în urma unui proces politic, a mai spus că președintele rus are acum la dispoziție trei opțiuni pentru a duce la capăt războiul, între care și utilizarea armelor de distrugere în masă.

Mihail Hodorkovski: „În acest moment, el are trei opțiuni, trei căi de ieșire. Prima cale de ieșire este să continue presiunea asupra Ucrainei și probabil să piardă trupe în acest proces, deoarece ucrainenii ripostează din ce în ce mai puternic, cu fiecare zi ce trece. În al doilea rând, ar putea folosi arme de distrugere în masă ,în speranța că acest lucru i-ar forța pe ucraineni să se retragă. Iar a treia opțiune este începerea efectivă a negocierilor.”

Mihail Hodorkovski este fost oligarh rus, ex-președinte al grupului petrolier Iukos. El fost arestat în 2003 și apoi condamnat, alături de principalul său asociat, Platon Lebedev, la 8 ani de închisoare pentru escrocherie și evaziune fiscală și încarcerați. În decembrie 2010, ambii au fost condamnați la câte 14 ani de închisoare (la care sunt luați în calcul și cei 8 ani pe care îi ispășeau deja) pentru furtul a milioane de tone de țiței și de spălare de bani în valoare de 23,5 miliarde de dolari.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în decizia din mai 2011, a luat în calcul încălcările procedurale în timpul arestării, a faptelor de umilire a demnității umane în timpul detenției pe parcursul anchetei preliminare și judiciare, precum și plângerile din detenție.

După 10 ani de detenție, pe 20 decembrie 2013 el a fost grațiat de președintele Vladimir Putin, fiind eliberat din închisoare chiar în aceeași zi. Amnisitierea a venit în urma unei cereri a lui Hodorkovski de a fi eliberat, pe motiv că mama sa e grav bolnavă. Imediat după eliberare Hodorkovski, a zburat în Berlin, Germania.

sursa: www.protv.ro

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cetățenii ruși nu sunt neliniștiți de închiderea fabricilor occidentale: „Este o vacanță, suntem plătiți în continuare, totul e în regulă”
Articolul anterior
Antony Blinken: Imaginile cu ucrainenii uciși la Bucha sunt ca un pumn în stomac
Articolul următor