Momentul în care racheta rușilor lovește spitalul de copii din Kiev. Imagini dramatice

Cel mai mare spital de copii din Kiev a fost lovit luni de o rachetă rusească, într-unul dintre cele mai grave atacuri asupra capitalei ucrainene din ultimii doi ani. Bilanțul precis nu este cunoscut, pentru că o întreagă clădire a fost transformată în ruine, iar sute de oameni caută acum supraviețuitori. Rușii au atacat și alte orașe. Cel puțin 31 de oameni au murit în total, scrie digi24.ro.

Un martor a surprins momentul în care o rachetă rusească a lovit în plin secția de toxicologie a spitalului de copii din Kiev, cel mai mare din țară și unul dintre cele mai mari din Europa. În acea clădire, separată de restul clinicii, se făcea dializă. Sute de oameni au venit să caute sub ruine supraviețuitori.

Suflul exploziei a avariat grav și restul spitalului – geamuri și uși au fost smulse, bucăți întregi din fațada clădirii au căzut pe jos. Sălile de operații și secțiile ATI și oncologie sunt în ruine și nu mai pot fi folosite. Zeci de copii au ieșit afară, în curte, cu perfuziile după ei. Mamă, cu copil în brațe: Am ajuns aici cu cinci minute înainte de atac. Am reușit să ajungem la pediatrie, dar nu mai știu nimic, e totul un coșmar. Bărbat cu un copil în brațe: A început atacul. Fiul meu a început să plângă așa că nu s-au dus în spital, s-au dus direct în adăpost. Apoi a fost explozia. Mașina nu mai există. Alte rachete au căzut peste un bloc de locuințe din nordul Kievului. Vitali Kliciko – primarul Kievului: 17 apartamente au fost distruse. Echipele de intervenție sunt la fața locului. Auzim voci, oameni de sub dărâmături. Lucrăm cât de repede putem ca să-i salvăm, dar sunt multe de făcut. Ambasadorul Germaniei la Kiev spune că acest bombardament este modul lui Putin de a arăta că este gata de negocieri de pace. Trimisul Statelor Unite în Ucraina a scris pe Twitter că Rusia a comis o agresiune oribilă, care a ignorat cu desăvârșire viețile oamenilor și a pus în pericol securitatea europeană.

Spitalul „Ohmadit” este cel mai mare spital de copii din Kiev. Presa ucraineană a publicat imagini cu mame și copii bolnavi, evacuai din clădirea bombardată și îngrijiți în curtea spitalului.
Capitala Ucrainei a fost lovită de mai multe rachete care au lovit clădiri de locuințe și infrastructură și au provocat cel puțiun nouă morți.

Președintele Volodimir Zelenski a publicat imagini după atacul cu rachetă și vorbește despre peste 40 de rachete rusești lansate asupra Kievului, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk și Kramatorsk.

Atacul Rusiei de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie pe scară largă a Moscovei, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pentru Reuters. Dacă iniţial administraţia militară din Kiev raportase cinci morţi, ulterior bilanţul a crescut la cel puţin şapte morţi şi 15 răniţi, iar bilanţul s-ar putea agrava întrucât în urma atacului a fost puternic avariat spitalul de copii Ohmatdet, autorităţile afirmând că sub dărâmături s-ar putea afla oameni, inclusiv copii. „Unul dintre cele mai importante spitale pentru copii din Europa” a fost avariat, „există oameni sub dărâmături şi numărul exact al victimelor este în prezent necunoscut”, a transmis preşedintele Volodimir Zelenski pe reţeaua de socializare X, postând o înregistrare video cu clădirea avariată. „Rusia nu poate susţine că nu ştie unde cad rachetele sale şi trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele sale”, a adăugat el.

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

Natura s-a dezlănțuit! 12 oameni au murit loviți de fulger într-o singură localitate
Articolul anterior
Mesajul Maiei Sandu după teroarea de la Kiev: ”Este un război împotriva copiilor”
Articolul următor