Monede aniversare dedicate celor 30 de ani de Independenţă

BNM pune în circulație trei monede noi, dedicate aniversării celor 30 de ani de Independență.

Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație trei monede noi, dedicate celor 30 de ani de Independență. Acestea vor fi utilizate ca mijloc de plată, scop numismatic și vor completa seria „Evenimente istorice”, transmite tv8.md.

Astfel, monedele sunt prezentate în set din trei piese și au semnificația unui parcurs istoric de 30 de ani: trecutul, prezentul și viitorul. De asemenea, fiecare monedă reflectă titluri celebre de versuri devenite șlagăre: „O libertate, sfântă libertate” (autorul poeziei „Libertate” – Ion Hadârcă; compozitor – Anatol Dumitraș; interpretă – Angela Bucico), „Inima mea e Moldova” (versuri – Simion Ghimpu; compozitor – Ion Aldea-Teodorovici; interpret – Ion Suruceanu) și „Cât trăim pe acest pământ” (versuri – Nicolae Dabija; compozitor – Tudor Chiriac; interpret – Alex Calancea Band).

Prima monedă ne duce în anul 1991, la generația care a luptat pentru libertatea țării. Cea de-a doua piesă este dedicată tinerilor și redă o cale mai lungă – procesele democratice și dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.

Ultima monedă este dedicată copiilor – celor care au venit cu mesajul de speranță „Totul va fi bine” preluat din campania internațională cu același nume la care au aderat copiii din Republica Moldova în contextul crizei sanitare globale.

Octavian Armașu, guvernatorul BNM, a venit cu un mesaj dedicat celor 30 de ani de Independență a Republicii Moldova: „Prin definiție, orice monedă comemorativă înfățișează un obiect de artă monetară destinat să transmită publicului mesaje reprezentative ale unui stat. Astfel, aceste trei monede aniversare consemnează memoria istorică a țării noastre, precum și atașamentul nostru la valorile culturale și civice”.

BNM anunță că cele trei piese sunt confecționate din argint, fiecare având valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de unități. Monedele comemorative sunt însoțite de certificatul de autenticitate care conține trei QR coduri, semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. Designul grafic a fost realizat de artistul plastic Simion Zamșa.

Monedele emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Peste 5 000 de polițiști vor asigura ordinea publică de Ziua Independenței
Articolul anterior
Sofia Vicoveanca, criticată dur pentru o criză nervoasă pe scenă
Articolul următor