Mormântul autorului care a compus muzica imnului ,,Limba Noastră” a fost vandalizat

Piatra de pe mormântul autorului muzicii imnului de stat al R. Moldova, Alexandru Cristea, nu mai are cruce şi nici numele pe ea. Starea liantului dintre piatră rămas dezgolit arată că monumentul a fost vandalizat mai demult.

separator

Doar o placă din marmură atârnată pe postament, pe care scrie „Preot, dirijor de cor, autorul muzicii imnului de stat al Republicii Moldova”, aminteşte că aici este înmormântată o personalitate importantă a neamului nostru, scrie jurnal.md.

Mormântul preotului Alexandru Cristea se află în faţă, la câţiva zeci de metri de biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor”, aproape de aleea principală a Cimitirului Ortodox Central din Chişinău, de pe strada Armenească. Postamentul conţinea o cruce frumos ornamentată din fier, cu chipul şi numele preotului.

Reporterii au sunat în anticamera Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, să spună şefa acestei întreprinderi responsabile de cimitir ce cunoaşte despre crucea dispărută de pe mormântul lui Alexandru Cristea. Directoarea nu a avut timp de explicaţii la întrebare,, secretara amânându-ne pentru a doua zi, apoi după Paştile Blajinilor. Nici secţia juridică a întreprinderii municipale nu a răspuns la telefon. La numărul de telefon al bisericii, doamna care a răspuns a spus că nu știe nimic despre vandalizarea mormântului preotului Cristea, că ei sunt responsabili doar de spaţiul bisericii şi „un metru după uşă”.

La 13 decembrie 2020, se vor împlini 130 de ani de la naşterea lui Alexandru Cristea. Preot, dirijor de cor, compozitor şi profesor de muzică pe ambele maluri ale Prutului, pe timpul României Mari, Alexandru Cristea a rămas în istorie datorită muzicii pe care a compus-o pentru versurile scrise de Alexei Mateevici, „Limba noastră”. Preotul compozitor ne-a lăsat moştenire şi alte creaţii corale, muzică cu caracter ecleziastic: „Heruvic”, „Răspunsurile”, „Lăudaţi numele Domnului”, „Uşile Pocăinţei”, „Sufletul meu”, „Acum slobozeşte”, dar şi lcurări laice: „Bat-o focul”, „Fa leliţă, fa, tu fa”, etc.  

Orașul în care pacienții care se recuperează după COVID-19 sunt duși pe plajă
Articolul anterior
Video terifiant! Un tânăr, spulberat de o mașină pe strada Vadul lui Vodă din Capitală
Articolul următor
Alte articole interesante