Cauzele așa-ziselor „sinucideri” ale oamenilor de afaceri din Rusia: Sunt consecința luptelor între oligarhi care se ucid între ei, susține un bancher

Un bancher și activist de origine americană a declarat pentru presa britanică că în spatele seriei de sinucideri din ultimele luni se află o bătălie sângeroasă pentru resurse în cadrul căreia oligarhii își elimină competitorii pe o piață afectată de sancțiuni.

Bill Browder a fost interzis în Rusia în 2005  după ce a preluat acțiuni ale unor mari companii

Bill Browder, activist și cofondator al Hermitage Capital Management -compania care a gestionat cel mai mare fond de investiții străin de pe piața din Rusia în anii după destrămarea URSS – înainte de a fi deportat în 2005 în Marea Britanie pe motiv că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, a declarat pentru presa britanică că valul recent de sinucideri printre manageri, directori și oameni de afaceri importanți din Rusia sunt în realitate „crime”.

În cadrul unei conferințe a centrului de reflecție britanic Henry Jackson Society, Browder a susținut că în interiorul „cuibului de vipere” al anturajului lui Putin se duce o bătălie pentru avantaje, bani și putere pe măsură ce „paleta economică se restrânge” din pricina sancțiunilor economice impuse Rusiei după declanșarea războiului în Ucraina.

„Acești oameni nu sunt propriu-zis oligarhi, ci oameni aflați în poziții înalte ce dețin o anume autoritate asupra fluxurilor importante de bani – mai ales în afacerile cu petrol și gaz”, din companii precum Gazprom, Lukoil, Novatek sau Gazprombank.

„Sancțiunile au fost devastatoare pentru Rusia…drept consecință, paleta s-a diminuat considerabil astfel că mulți oameni caută să-și mențină veniturile la nivelul avut înainte de începerea războiului. Prin urmate, toți se uită prin jur pentru a le redistribui”, a spus el, precizând că cei care au pe mână banii pot fi vizați și chiar uciși de cei care îi vor pentru ei.

Un val de sinucideri în circumstanțe tulburi

Morțile aparent misterioase printre managerii sau directorii de companii mari din Rusia s-au înmulțit după invazia rusă din Ucraina. În multe dintre cazuri apropiații au contestat versiunea oficială a unei sinucideri sau morțile au fost considerate suspecte pe fondul unor circumstanțe tulburi legate uneori de afacerile în care erau implicați.

Pavel Pcelnikov, directorul de PR al Căilor Ferate Ruse, în vârstă de 52 de ani, a fost găsit împușcat mortal pe balconul apartamentului său din Moscova.

Fiul oligarhului Konstantin Goloșciapov – supranumit „maseurul lui Putin” – Dmitri, a fost găsit mort la doar câteva zile după ce tatăl său a fugit în Belarus, și poliția i-a percheziționat birourile, urmând să-l pună sub acuzare pentru delapidare.

În iulie, directorul de transport al Gazprom, Iuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, a fost găsit mort în piscina sa. Un prieten, care este un criminolog de top, a avertizat asupra unui incident necurat.

Miliardarul Alexander Subbotin, 43 de ani, ar fi murit în luna mai după ce „a urmat sfaturi de la șamani”. Se crede că managerul Lukoil a fost otrăvit cu venin de broască, care i-a provocat un atac de cord.

Multimilionarul de origine ucraineană Evgheni Palant, în vârstă de 47 de ani, și soția sa Olga Palant, în vârstă de 50 de ani, au fost cele mai recente victime în acest lanț de decese în circumstanțe neclare, după ce au fost găsiți înjunghiați mortal în casa familiei lor din regiunea Moscovei săptămâna trecută, motivul oficial fiind o crimă din gelozie.

De la începutul anului, mai mulți apropiați ai lui Putin au murit în circumstanțe misterioase.

Ivan Peciorin – omul de bază al lui Putin pentru dezvoltarea vastelor resurse arctice ale Rusiei – ar fi „căzut” dintr-o barcă în apropierea Insulei Russky în circumstanțe misterioase. Incidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după ce președintele Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce „a căzut de la fereastra unui spital”.

Vladislav Avaiev, în vârstă de 51 de ani, fost vicepreședinte al Gazprombank și fost oficial al Kremlinului, a fost găsit împușcat mortal în apartamentul său din Moscova.

Câteva zile mai târziu, Serghei Protosenia, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit spânzurat în Spania. Protosenia fusese vicepreședinte al Novotek, o companie strâns legată de Kremlin.

În luna martie, miliardarul rus Vasili Melnikov, proprietarul companiei farmaceutice Medstom, și familia sa au găsiți înjunghiați într-un apartament din orașul Nijni Novgorod.

sursa: www.adevarul.ro

Salariile miniștrilor și bugetarilor vor crește

Salariile la toți bugetarii vor crește cu 1300 de lei, în 2023. Declarația a fost făcută de Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. În același timp, oficialul a precizat că sunt și mici excepții. Printre acestea se numără și majorarea salarială a miniștrilor, scrie nordnews.md.

Astfel, valoarea de referință a salariilor miniștrilor va creste de la 1400 la 1900 de lei, respectiv cu mai mult de 30%. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru de la RLIVE TV.

Sunt câteva măsuri, care sunt targhetate. O să vă dau câteva exemple. În afară de această măsură de 1300 de lei, impactul ei este de 3,4 miliarde de lei și practic acoperă această creștere de 3,7 miliarde. Și alte măsuri cu mult mai targhetate cum este majorarea claselor de salarizare pentru angajații din cadrul Agenției Naționale Pentru Siguranța Alimentelor – este o majorare de câteva clase. De asemenea, este majorarea claselor de salarizare pentru unii angajați de la CEC, majorarea claselor de salarizare pentru câțiva angajați din cadrul Consiliului Audiovizual. Aceste categorii sunt excepția la cei 1300 de lei”, a precizat Budianschi.

O femeie cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că îi ia mai mult timp să gătească un produs decât scrie pe ambalaj

O femeie din statul american Florida a dat în judecată un producător de alimente și cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că prepararea unui fel de mâncare la cutie durează mai mult decât scrie pe ambalaj, relatează NBC News, citează digi24.ro.

Femeia spune că prepararea pastelor cu brânză Velveeta la microunde durează mai mult de 3 minute și jumătate, chiar dacă pe ambalaj se spune că sunt „gata în 3 minute și jumătate”. În opinia ei, acest lucru este o „fraudă”.

„Pentru a oferi consumatorilor un produs care chiar să fie „gata în 3 minute și jumătate”, produsul ar trebui să fie gătit în cuptorul cu microunde timp de mai puțin de 3 minute și jumătate, astfel încât toți pașii de preparare să poată fi finalizați în cele 3 minute și jumătate”, se arată în plângerea depusă la un tribunal din Florida.

Femeia susține că dacă urmează cele 5 instrucțiuni de pe ambalaj – inclusiv îndepărtarea capacului, adăugarea de apă și plasarea în cuptorul cu microunde – timpul de preparare este mult mai mare.

„Consumatorii care văd „gata în 3 minute și jumătate” vor crede că acesta reprezintă timpul total necesar pentru prepararea produsului. Cu toate acestea, instrucțiunile prezentate mai sus arată că 3 minute și jumătate reprezintă doar durata de timp pentru a parcurge unul dintre pași. Eticheta nu precizează că produsul trebuie să stea 3 minute și jumătate în cuptorul cu microunde, ceea ce ar fi fost adevărat”, se arată în plângere.

În replică, producătorul de alimente a declarat într-un comunicat de presă: „Suntem la curent cu acest proces frivol și ne vom apăra cu fermitate împotriva acuzațiilor”.

Poleiul face victime: Fracturi, luxații și traumatisme! Peste 130 de persoane au ajuns la spital după ce au căzut pe gheață

Data de 6 decembrie poate fi numită ziua incidentelor. Peste 130 de persoane au ajuns la spitalul de urgență din Chișinău în ultimele 24 de ore după ce ar fi alunecat și căzut pe gheața formată pe străzi și trotuare. Unii dintre aceștia au fost internați în spital, scrie echipa.md.

DORINA ARSENE, PURTĂTOR DE CUVÂNT, INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ: „Pe parcursul ultimelor 24 de ore la IMU Chișinău au ajuns 131 de pacienți cu diverse traume din cauza timpului de afară. 32 de pacienți s-au adresat cu fracturi de gleznă, gambă sau umăr și au necesitat internare. Vârsta pacienților este de la 30 la 70 de ani. Toți pacienții au primit îngrijirile necesare, iar starea lor este de gravitate medie”.

Potrivit medicilor, ceilalți peste 100 de pacienți au investigați, după care, lăsați să meargă acasă pentru tratament ambulator. În acest context, medicii recomandă oamenilor să fie atenți pe străzi, mai ales atunci când urcă sau coboară treptele, pentru a evita căderile și traumatismele.

Amintim că în data de 6 decembrie, pe străzile din Chișinău s-a format polei, transformând șosele și trotuarele în adevărate patinoare. Ulterior, primarul capitalei a anunțat că pe parcursul nopții, toate arterele principale, secundare și accesele spre suburbii au fost prelucrate cu antiderapant.

Un soldat rus dintr-o unitate acuzată de crime de război denunță „regimul criminal” al lui Putin și cere azil în Spania
Articolul anterior
Cum își îngrijește Angelina Jolie tenul. Secrete dezvăluite de dermatologul ei
Articolul următor