Motivul pentru care Angela Merkel nu va merge la înmormântarea lui Gorbaciov

Fostul cancelar Angela Merkel l-a numit miercuri pe Mihail Gorbaciov drept „un politician unic la nivel global” și omul care „i-a schimbat fundamental viața”, dar o purtătoare de cuvânt a transmis că nu va merge în Rusia la înmormântare, întrucât a suferit „o accidentare la genunchi”, potrivit DPA citat de Agerpres.

Angela Merkel a invocat „o accidentare la genunchi” drept motivul pentru care nu merge la înmormântarea lui Gorbaciov

Purtătoarea de cuvânt nu a oferit detalii despre accidentare și a precizat doar că a avut loc în urmă cu trei săptămâni la finalul unei vacanței și că nu necesită intervenție chirurgicală.

„Mihail Gorbaciov mi-a schimbat fundamental viața. Nu voi uita niciodată asta”, a declarat anterior Angela Merkel, citată de agenția de stat rusă Tass. Fostul cancelar german s-a născut și a copilărit în Germania de Est.

Fără curajul lui Gorbaciov „de a implementa glasnost și perestroika (nr. politicile de deschidere și reformă din URSS) revoluția pașnică din Republica Democratică Germană nu ar fi fost posibilă”, a subliniat Merkel.

„Până în ziua de azi pot simți frica pe care am împărtășit-o cu numeroase persoane din RDG în 1989, când ne gândeam dacă tancurile vor reveni pe străzi ca în 1953. (…) Dar de data această, spre deosebire de 1953, niciun tanc nu a ieșit, niciun foc de armă nu a fost tras”, a mai precizat fostul lider german.

Mihail Gorbaciov a murit marți la vârsta de 91 de ani, la Moscova, după o boală îndelungată.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Șeful apărării germane, avertisment pentru Occident: Nu subestimați puterea militară a Rusiei
Articolul anterior
Nuntă subacvatică lângă o insulă din Grecia. Mirii și domnișoarele de onoare au făcut cursuri de scufundare timp de 4 zile
Articolul următor