Motivul pentru care cancelarul german, Angela Merkel, nu se va vaccina cu serul AstraZeneca

Cancelarul german, Angela Merkel, a spus că nu se va vaccina cu serul AstraZeneca pentru că este „prea bătrână”.

Merkel, în vârstă de 66 de ani, a fost întrebată dacă se va vaccina cu serul AstraZeneca pentru a da un exemplu într-o țară în care mulți îl refuză, milioane de doze rămânând nefolosite.

Aceasta a declarat pentru FAZ că nu este eligibilă, deoarece Comitetul de vaccinare al Germaniei a declarat că vaccinul anticoronavirus pe care l-a dezvoltat AstraZeneca ar trebui administrat doar persoanelor cu vârste de până în 65 de ani.

„Am 66 de ani și nu fac parte din grupul pentru care se recomandă serul AstraZeneca. Toate autoritățile ne spun că putem avea încredere în acest vaccin. Atâta timp cât rezervele de vaccinuri sunt la fel de limitate ca în acest moment, nu trebuie să alegeți pe care le primiți”, a spus Merkel, după ce a descris vaccinul drept „fiabil, eficient și sigur” pentru alții.

sursa: www.stirileprotv.ro

Ucrainenii au eliberat orașul Liman, o mare victorie chiar în Donețk: „Ucraina va învinge!”

Orașul Liman, aflat în regiunea Donețk, a fost eliberat sâmbătă de forțele Ucrainei, la scurt timp după ce fusese complet încercuit. Un steag ucrainean a fost arborat la intrarea în oraș.

Andrii Yermak, șeful cancelariei președintelui Ucrainei, a postat un videoclip cu luptătorii ucraineni la intrarea în Liman.

„La 1 octombrie, vom desfășura drapelul nostru național și îl vom instala pe pământul nostru din Liman. Ucraina va învinge!”, a scris Yermak.

Recucerirea Limanului de către ucraineni a fost confirmată și de surse din Rusia, anunță jurnalistul Christo Grozev.

Un cunoscut fotbalist a fost arestat în Belarus și riscă ani de închisoare

Vasili Hamutovski, fostul portar al clubului românesc FCSB, a fost arestat în Belarus, după ce ar fi participat la un protest împotriva regimului președintelui Alexandr Lukașenko, dar și împotriva războiului din Ucraina.

Vasili Hamutovski

Fostul portar riscă între trei și șapte ani de închisoare, o amendă sau restricții de libertate.

Acesta revenise în Belarus pentru o operație la genunchi.

Un dosar penal a fost deschis pe numele pentru „infracțiunea” de „Organizare și pregătire a acțiunilor care încalcă grav ordinea publică sau participarea activă la acestea”, scrie sport.ro.

Țările cu care se unește România pentru a furniza gaze din Azerbaidjan către toată Europa. Proiectul susținut de UE ar putea fi aplicat rapid

Operatorii de transport de gaze naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au propus o iniţiativă pentru transportul gazelor naturale.

„Transgaz, Bulgartransgaz, FGSZ şi Eustream propun acţiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană şi Azerbaidjan prin transportul de cantităţi suplimentare de gaze naturale prin reţelele lor existente”, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Agerpres.

Conform sursei citate, operatorii de transport de gaze vor continua să lucreze conform cadrului stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan semnat la 18 iulie 2022.

„Pe baza cooperării dintre companii de-a lungul anilor şi cu sprijinul fondurilor UE, operatorii sunt încrezători că un astfel de proiect ar oferi o rută alternativă sigură pentru aprovizionarea cu gaze în volume suficient de mari”, a mai precizat comunicatul.

Cum s-ar putea transporta gazul în Europa 

Companiile au subliniat că într-un timp scurt şi cu îmbunătăţiri minime ale infrastructurii existente, proiectul ar putea transporta până la cinci miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, din Turcia şi Grecia către Europa de Est, Centrală şi de Vest, prin Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia.

„Acest lucru ar permite consumatorilor europeni să primească mai multe cantităţi de gaze naturale prin conductele Coridorului Sudic de Gaze. Un astfel de proiect ar putea fi implementat în cel mai scurt timp posibil şi la costuri minime, contribuind în mod semnificativ la asigurarea lichidităţii pe piaţa europeană de gaze. Iniţiativa contribuie la punerea în aplicare a obiectivelor şi priorităţilor stabilite în planul REPower EU al Comisiei”, conform sursei citate.

Companiile Pfizer și Moderna încă nu și-au dat acordul pentru livrarea de vaccinuri către Republica Moldova
Articolul anterior
Maia Sandu va avea o întâlnire la Chișinău cu Președintele Consiliului European, Charles Michel
Articolul următor