Mulți dintre rușii fugiți de mobilizare vor să se întoarcă acasă, însă le este teamă: ,,Îmi iubesc țara, în ciuda faptului că este puțin bolnavă”

Mulți dintre rușii care au fugit de mobilizare vor să se întoarcă acasă după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat încetarea mobilizării haotice care a încorporat sute de mii de bărbați, informează The Moscow Times.

Moscow attempts to draft fleeing Russians at borders | The Manila Times

După grabă inițială de a ieși din țară stimulată de zvonuri despre închiderea granițelor, mulți s-au trezit în față realității de a încerca să se descurce într-un oraș necunoscut.

„Eu și fratele meu am încercat să găsim un loc de muncă în Kazahstan – cel puțin unul fictiv pentru a obține un permis de ședere – dar nu am reușit”, a spus Pavel, un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Moscova, care s-a întors în Rusia după trei săptămâni petrecută în țară din Asia Centrală.

„Am fugit din cauza panicii generale”, a spus el pentru The Moscow Times. „Călătoria ne-a costat 100.000 de ruble (aproximativ 1.600 de euro).”

Mobilizarea parțială începută în septembrie a declanșat un exod uman fără precedent, cu zboruri pline și cozi de câteva zile la punctele de trecere a frontierei terestre.

Oficialii Kremlinului au estimat că 700.000 de bărbați au părăsit țară în mai puțin de două săptămâni.

Acum, însă, traficul crește în direcția opusă. Mulți par să fi fost influențați de promisiunile oficiale că nimeni altcineva nu va fi recrutat.

La începutul acestei săptămâni Vladimir Putin a declarat reporterilor că „mobilizarea este completă”, iar ministrul Apărării Serghei Soigu a declarat săptămâna trecută că obiectivul lui Putin de a convoca 300.000 de rezerviști a fost atins.

Un alt bărbat fugit în Armenia, a declarat că a decis să se întoarcă acasă după ce primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că mobilizarea în capitală Rusiei a fost încheiată.

„Poliția a încetat să mai prindă bărbați pe străzi și în stațiile de metrou”, a spus bărbatul, care și-a lăsat soția și cele două fiice la Moscova. Însă, dacă Kremlinul va începe din nou recrutarea bărbaților, va caută din nou să părăsească țară, dar „de dată această va fi cu familia mea”, a adăugat el.

Cu toate acestea, mulți sunt precauți, temându-se că va veni un al doilea val de mobilizare dacă Rusia continuă să sufere pierderi grele în Ucraina.

„Încă cred că revenirea a fost o decizie stupidă, dar este greu să rezist emoțiilor”, a spus Pavel.

Fratele tânărului, care a refuzat să-și dea numele, se află încă în Kazahstan, dar a declarat pentru The Moscow Times că intenționează să se întoarcă și el în Rusia în curând.

„Emigrarea forțată, mai ales când ești singur, este dificilă din punct de vedere mental”, a spus el.

„[Dar] este înfricoșător și să te întorci. Deși tehnic nu pot fi mobilizat pentru că lucrez în IT, asta nu e o garanție în Rusia.”
Cei care se întorc nu numai că se confruntă cu posibile pedepse cu închisoarea, dacă autoritățile consideră că ar fi dezertori, ci și un stigmat general alimentat de retorică oficială.

Influentul parlamentar rus Andrei Klimov a declarat luna trecută că cei care s-au sustras de la mobilizare părăsind țară ar putea fi desemnați drept „agenți străini”.

Și președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matviienko, i-a numit „șobolani” pe rușii plecați în străînătate și a spus că nu mai sunt bineveniți în țară.

Experții spun că trimiterea pe front a recruților prost pregătiți nu va schimbă cu nimic situația din Ucraina, avertizând că Rusia ar putea relua mobilizarea dacă va continuă să sufere înfrângeri pe câmpul de lupta.

Autoritățile ar putea ordona din nou mobilizarea în cursul acestei ierni, a informat luna trecută portalul independent Meduză, citând oficiali anonimi de la Kremlin.

Un om de afaceri din Sankt Petersburg, care locuiește în prezent în capitală armeană Erevan, a spus că plănuiește să se întoarcă în Rusia, la un moment dat.

„Am părăsit afacerea în Rusia și continuă să funcționeze”, a spus el pentru The Moscow Times, solicitând anonimatul. „Cred că totul se va sfârși în curând și mă voi întoarce în Rusia… Îmi iubesc țară, în ciuda faptului că este puțin bolnavă.”

sursa

Prăbușirea podului din Baltimore. Explicațiile neașteptate ale specialiștilor

Prăbușirea podului Francis Scott Key a șocat mulți oameni. E o priveliște greu de suportat, de aceea s-au căutat imediat explicații. Podul era un reper arhitectural îndelung apreciat. Am văzut o prăbușire spectaculoasă după ce a fost lovit de nava de containere Dali, pavilion Singapore. Incidentul a atras atenția experților în inginerie civilă, care au judecat exclusiv cauzele și consecințele acestui dezastru, scrie evz.ro.

Profesorul Nii Attoh-Okine, președinte al departamentului de inginerie civilă și de mediu la Universitatea din Maryland, subliniază vulnerabilitatea structurală a podului în fața unui astfel de impact. „Orice pod s-ar fi aflat în pericol serios în urma unei coliziuni de acest tip,” afirmă Attoh-Okine. Evidențiind astfel fragilitatea inerentă a infrastructurilor suspendate în fața unor forțe uriașe, scrie USA Today.

Nava uriașă se deplasa prin apă mult mai încet decât s-ar deplasa în largul mării. Dar chiar și la viteză redusă, o navă de aproape 300 de metri se mișcă cu o inerție enormă, a spus căpitanul Allan Post, de la Academia Maritimă Texas A&M din Galveston.

Schimbă direcția încet. Pe măsură ce corpul navei se deplasează într-un canal îngust, forțe puternice de suptie o pot redirecționa din dedesubt. În spații închise, un echipaj va ține ambele ancore pregătite pentru a fi lansate.

Dar o navă de 95.000 de tone − goală − nu poate pur și simplu să fie pusă în marșarier.

„O navă care călătorește astfel,” a spus Post, „ar putea avea nevoie de câteva mile înainte să se oprească complet. Este vorba de scara acestor vase pe care oamenii nu o înțeleg pe deplin.”

Prăbușirea podului, explicată

Benjamin W. Schafer, profesor de inginerie civilă la Universitatea Johns Hopkins, oferă o perspectivă detaliată asupra modului în care podurile sunt proiectate să disipeze sarcinile – prin transferul greutății vehiculelor către coloane sau piloni. Totuși, când pilonul lovit de Dali a fost eliminat, integritatea structurală a întregului pod a fost compromisă. Schafer descrie cum, „urmărind cadru cu cadru în matrerialul video, poți vedea eliminarea suportului, iar apoi, întreaga structură se prăbușește ca un corp rigid.”

Deschis în 1977 și având o lungime de 1.6 mile, podul Francis Scott Key era cel de-al treilea cel mai lung pod din lume cu o structură continuă din grinzi. Gestiona zilnic un flux de aproximativ 33.000 de vehicule. Această prăbușire scoate în evidență vulnerabilitatea podurilor de acest tip în fața accidentelor majore. Ridică și semne de întrebare asupra rezistenței infrastructurilor similare.

Nu a fost o problemă de structură

În plus, Schafer și Attoh-Okine semnalează că eșecurile catastrofale ale podurilor proiectate similar în trecut au provenit adesea din probleme interne ale structurii. Dar, în acest caz, proiectarea și construcția podului pare să nu fi jucat un rol semnificativ în prăbușire. Aceștia pun accent pe nevoia de reconsiderare a măsurilor de siguranță și de reziliență structurală în fața unor astfel de evenimente neașteptate.

Impactul pe termen lung al prăbușirii asupra traficului maritim și vehicular de-a lungul Coastei de Est este o preocupare majoră. Având în vedere că Baltimore este al 20-lea port ca activitate din națiune, cu o importanță semnificativă în comerțul auto. „O să schimbe întregul model de trafic din jurul Coastei de Est, ca un efect în cascadă,” spune Attoh-Okine. Anticipând provocările majore în redirecționarea fluxurilor de transport.

Liderul organizaţiei criminale „Machena”, condamnat la 21 ani închisoare, după ce a comandat asasinării unei autorități criminale din Moldova

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la 21 ani închisoare a liderului organizaţiei criminale „Machena” pentru comandarea și organizarea asasinării, în 2008, a unei autorități criminale rivale.

Omorul a avut loc într-un penitenciar cu regim închis din republică, cu atragerea în calitate de executori a membrilor grupului infracțional din acelaşi penitenciar. În urma loviturilor aplicate cu obiecte dure, în regiuni vitale ale corpului, victima a decedat la locul faptei. Ulterior, executorii au transportat corpul neînsuflețit la un alt etaj al penitenciarului, pentru a ascunde urmele faptei infracționale. Ca motiv al crimei comise, a servit dorinţa de fortificare a poziţiei organizaţiei criminale conduse de el în coraport cu alte organizaţii criminale, precum şi să tăinuiască unele informaţii relevante altor infracțiuni similare. 

Pentru executarea asasinatului, învinuitul le promisese executorilor privilegii, precum şi avansarea în poziționarea ierarhică în cadrul organizaţiei criminale conduse de el. Amintim, anterior procurorii i-au trimis în judecată și pe cei cinci executori ai crimei investigate, care au fost condamnați la pedepse cu închisoarea pentru un termen de 13 ani.

Această cauză penală rezultată în sentința executorie anunțată a fost reluată în contextul obţinerii recente a unor informaţii relevante cauzei, cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor în cadrul dosarului penal investigat în privinţa organizaţiei criminale „Machena” de către procurorii PCCOCS și ofițerii INI. 

Inculpatul, la moment, se află în detenție și pentru crearea şi conducerea organizaţiei criminale, precum şi pentru infracţiuni de şantaj şi pregătire de omor.

Noi măsuri pentru asigurarea securității alimentare a moldovenilor, aprobate de CSE

Importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova va fi, în continuare, permis în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. 

Comisia pentru Situații Excepționale a decis prelungirea măsurii pe un termen de 3 luni, în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

Cererea de eliberare a licenței de import poate fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor. Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Boala i s-a agravat, Selena Gomez în lacrimi: ”Mă doare îngrozitor”
Articolul anterior
17 cetățeni români au înșelat statul italian cu peste 50.000 de euro. Au primit în mod ilegal Venitul de cetățenie
Articolul următor