Muncitori din Uzbekistan, angajați la strânsul roadei din livezile Moldovei

Potrivit fermierilor moldoveni, în 2019, pentru prima dată s-au confruntat cu o lipsă acută de forță de muncă în țară. În acest an se așteaptă o recoltă record de mere, iar când timpul te presează, trebuie să acționezi prompt. Așa că producătorilor le convine să angajeze cetățeni din Uzbekistan.

separator
Marile ferme agricole din țara noastră, încă de la începutul sezonului, au început să caute muncitori în țările din Asia Centrală. În special, lucrătorii din Uzbekistan sunt angajați oficial în mai multe întreprinderi, relatează east-fruit.com.

Potrivit reprezentanților unei întreprinderi care au angajat muncitori străini, muncitorii uzbeci din Moldova primesc salarii decente – până la 40 de dolari pe zi pentru cei mai productivi lucrători, deoarece nivelul salariilor depinde de rezultat. Astfel, timp de o lună de muncă în Moldova, muncitorii din Uzbekistan pot economisi de la 600 la 1000 de dolari, pentru că pe lângă salarii, li se oferă și locuință și hrană. Cu toate acestea, ziua de lucru durează de obicei până la 10-12 ore.

Astfel, din punct de vedere al costurilor forței de muncă, Moldova a depășit deja Ucraina, unde lucrătorii sunt plătiți în medie cu 20 – 30 dolari pe zi pentru recoltarea merelor. Se poate câștiga puțin mai mult prin recoltarea fructelor de pădure, dar chiar și pentru acestea salariul în Ucraina este mai mic. Mai mult, în urmă cu 10-15 ani, în grădinile ucrainene erau mulți muncitori din Moldova.

„Acum am 8 hectare de livezi de mere în sudul Moldovei și vreau să-mi extind activitatea horticolă, deoarece am 75 de hectare de teren. Aș dori să plantăm vișine dulci, dar pur și simplu nu va avea cine să le culeagă, deoarece în regiunea noastră este pur și simplu imposibil să găsești muncitori, chiar și pentru salarii foarte mari ”, se plânge un producător moldovean.

„Prea mulți oameni au plecat să lucreze în UE, iar cei care au rămas au de obicei grădinile lor. Prin urmare, vreau să plantăm acele tipuri de fructe care necesită mai puțină forță de muncă la recoltare. Desigur, nu e vorba despre cireșe și fructe de pădure ”, spune fermierul moldovean.

Moldova anual exportă până la 400 de mii de tone de fructe proaspete în valoare de peste 200 de milioane de dolari. În același timp, Moldova investește foarte puțin în marketing, de aceea fructele din această țară sunt de obicei exportate la un preț foarte mic. Și, la rândul său, este un puternic factor de descurajare a creșterii salariilor pentru menținerea angajaților care, datorită unui regim fără vize, preferă adesea să plece pentru munca sezonieră în țările UE.

O fetiță, surprinsă dormind pe jos într-un troleibuz din capitală. Mama sa era alături
Articolul anterior
Izbândă! În locul cafenelei Guguță NU va fi construit un centru multietajat
Articolul următor
Alte articole interesante