Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.
Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.
Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism
Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.
Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.
La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.
Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:
cererea în forma stabilită;
extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
procura (în cazul participării prin reprezentant);
copia actului de identitate;
documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.
Scumpirea gazelor: Premierul Recean a cerut demisiile ministrului Victor Parlicov, dar și a lui Victor Bînzari și Sergiu Tofilat
Premierul Dorin Recean a solicitat vineri, demisiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului general interimar al întreprinderii „Energocom”, Victor Bînzari și a lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al consiliului de observatori al „Moldovagaz”. Recean i-a acuzat pe aceștia că nu au întreprins măsurile necesare pentru a aproviziona țara cu gaze naturale. Până la identificarea unui nou ministru al Energie, Dorin Recean a spus că va prelua acest portofoliu și va gestiona acest sector important, scrie moldova1.md.
Premierul a declarat că Victor Parlicov era responsabil de sectorul energetic și „a admis greșeli, care ne-a adus în situații de criză”. Referindu-se la Victor Bînzari, prim-ministrul a spus că acesta se face responsabil de faptul că compania nu a achiziționat gaze atunci când a fost posibil, „ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice”. „În felul acesta, ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”*, a spus Recean.
„Dl Tofilat, chiar dacă nu avea competență, totuși, a blocat cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile, atunci când era cel mai convenabil. Am solicitat Agenției Proprietăți Publice să convoace cât mai repede Adunarea generală a acționarilor pentru a numi un nou membru al Consiliului de observatori al „Moldovagaz”, a declarat Dorin Recean.
Premierul a precizat că „aceste persoane, fie au blocat, fie au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț”. „În loc să caute vinovați și să paseze vina și responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz”.
Totodată, premierul Dorin Recean a declarat că va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în energetică din data de 16 decembrie curent până la depășirea situației privind alimentarea cetățenilor cu gaze naturale și pentru a depăși situația de criză și de asigura cu energie electrică cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.
„Atunci când accezi în funcția de ministru, accepți din start regulile de joc, atâta timp cât prim-ministrul și echipa de guvernare are nevoie de tine tu ești ministru, când nu au nevoie nu mai ești ministru, eu asta știam de la bun început nu m-am născut ministru și nu am de gând să mor ministru. Este un proces firesc, dar cu detalii voi reveni separat”, a declarat Victor Parlicov pentru „Teleradio-Moldova”.
Solicitat de „Teleradio-Moldova”, membrul Consiliului de observatori al „Moldovagaz” Sergiu Tofilat a spus că nu este la curent cu faptul că a fost demis. „El îmi cere demisia, dar cu ce ocazie? Nu am idee”, a spus Tofilat.
„Nu am auzit de aceasta solicitare, dar acum politicul decide, nu? Ma voi conforma”, a declarat pentru „Teleradio-Moldova”, directorul general interimar al „Energocom”, Victor Bînzari.
Amintim că „Moldovagaz” a solicitat, la finele lunii noiembrie, majorarea tarifelor la gaze, iar ANRE a aprobat noile tarife, care vor fi achitate de populație din 1 decembrie curent. Potrivit deciziei ANRE, consumatorii casnici vor plăti cu 3 lei și 62 de bani mai mult pentru fiecare metru cub de gaz. Noul tarif la gaze este de 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub, TVA inclus.
Autoritățile au dat asigurări că vor interveni cu compensații majorate la energie. Mecanismul nu a fost anunțat, deocamdată.
Carambol la Tiraspol: Zece mașini, avariate din cauza poleiului
Carambol pe un pod din Tiraspol. Mai multe mașini s-au lovit, în această dimineață, din cauza poleiului, potrivit presei din stânga Nistrului, scrie unimedia.md.
Conform imaginilor de la locul accidentului, au intervenit oamenii legii, iar pe carosabilul a fost împrăștiat nisip.
Euro scade! Ce curs a afișat pentru azi Banca Națională
Leul moldovenesc a înregistrat o consolidare în raport cu dolarul american și euro, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, informează unimedia.md.
În comparație cu ziua precedentă, moneda națională a câștigat teren față de euro, înregistrând o scădere de 3 bani, iar în raport cu dolarul american, leul s-a întărit, deși diferența a fost nesemnificativă.
Euro se tranzacționează astăzi la valoarea de 19.224 lei moldovenești, marcând o scădere față de ziua precedentă. Dinamica euro a fost descrescătoare pe parcursul celor patru zile analizate.
Dolarul american este cotat astăzi la 18.2999 lei moldovenești. Deși diferența față de ziua anterioară este nesemnificativă, tendința dolarului a fost de asemenea descrescătoare în ultimele patru zile.
Leul românesc se tranzacționează la valoarea de 3.8625 lei moldovenești, hrivna ucraineană la 0.4394 lei, iar rubla rusă la 0.174 lei. Leul moldovenesc s-a întărit față de leul românesc cu 7 bani, în timp ce s-a slăbit față de hrivna ucraineană și rubla rusă, ambele monede înregistrând o creștere de 1 ban. Pe parcursul celor patru zile analizate, leul românesc și hrivna ucraineană au avut o tendință descrescătoare, în timp ce rubla rusă a arătat o dinamică crescătoare.