Muzeul Național de Artă anunță renovarea completă a sediului Dadiani

Muzeul Național de Artă al Moldovei este unica instituție muzeală din Republica Moldova care dispune de un sediu complet modernizat, dotat cu cele mai performante tehnologii și echipamente de conservare și securitate.

Muzeul Național de Artă anunță renovarea completă a sediului DadianiFoto: IPN

Astfel, pe 22 septembrie, muzeul inaugurează ultima anexă a edificiului ”Dadiani”, spațiu ce cuprinde o suprafață de 1.400 metri pătrați, transmite IPN.

În această parte a muzeului vor fi deschise noi expoziții pentru public, ceea ce va permite expunerea permanentă a unor opere valoroase din patrimoniul muzeal.

Directorul muzeului, Tudor Zbârnea, a declarat că proiectul a demarat încă din anul 2003, însă lucrările s-au desfășurat cu mari dificultăți, atât din lipsa alocărilor financiare, cât și din lipsa specialiștilor în domeniul restaurării patrimoniului cultural construit.

Suprafața sectorului (blocul din curtea sediului) recent restaurat cuprinde patru nivele: demisol, parter, etaj, mansardă. Spațiile de la demisol, parter și etaj sunt destinate expozițiilor permanente, iar la mansardă vor fi organizate expoziții temporare de artă contemporană.

În spațiile de la demisol vor fi expuse colecțiile permanente de Sculptură și Artă Decorativă Contemporană (ceramică, sticlă) și la etaj va fi amplasată Galeria de Artă Universală. ”Arta Universală este una dintre cele mai importante și prețioase colecții a Muzeului.

În cadrul expoziției vor fi etalate 102 opere, semnate de artiști din Italia, Franța, Austria, Germania, Olanda, Anglia, Rusia, Spania, lucrări ce datează din sec. XVI până la începutul sec. XX”, a spus pentru IPN Polina Kolomeeț, director adjunct patrimoniu.

În același timp, pe simezele de la parter și mansardă vor fi expuse o parte din cele 192 de lucrări prezentate în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău – 2021, expoziție accesibilă publicului până pe data de 17 octombrie 2021, informează comunicatul de presă

Sediul Dadiani a fost construit în 1901 după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi la inițiativa și din fondurile principesei Natalia Dadiani pentru un gimnaziu de fete.

Ulterior, clădirea a găzduit diverse instituții, printre care Comitetul Central al Partidului Comunist al RSSM, Palatul Pionerilor și Elevilor, ultimul beneficiar fiind Muzeul Partidului Comunist al Moldovei. În anul 1989, în urma lichidării acestuia, edificiul, împreună cu cele două anexe, aflat într-o stare de degradare provocată de seismul din 1986, a fost transmis Muzeului Național de Artă.

La scurt timp, după două cutremure consecutive din anul 1990, partea centrală a imobilului, cu intrare din strada 31 August 1989, a fost închisă publicului timp de 25 de ani. Expozițiile permanente au fost restrânse, iar cele temporare fiind organizate în spațiile expoziționale situate în anexele sediului.

Vaccinul de la AstraZeneca va fi produs și în Rusia
Articolul anterior
Imagini spectaculoase! Vulcanul din La Palma a erupt după 50 de ani
Articolul următor
Alte articole interesante