Pe data de 29 februarie, ora 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la lansarea expoziției de mărțișoare, cu genericul ”Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”.
În cadrul expoziției vor fi prezentate mărțișoare din patrimoniul muzeal, confecţionate de către grupuri de copii, elevi și meşteri populari, însoțite de informații relevante privind Practicile asociate zilei de 1 martie. Expoziţia urmărește un scop bine determinat: cel de a marca sosirea primăverei şi de a transmite mesajul unei comuniuni spirituale dintre om şi natura înconjurătoare.
Vizitatorii vor avea posibilitatea să ia cunoştinţă de varietatea şi frumuseţea acestor obiecte, de iscusinţa creatorilor, care respectă tradiţia de confecţionare a mărțișoarelor. Inclus de către UNESCO în patrimoniul cultural imaterial al umanității, marțișorul este considerat a fi un vestitor al primăverii, un semn al dragostei, aprecierii sau prieteniei, o bucurie pentru cei ce primesc în dar această amuletă și, nu în ultimul rând, o sursă de inspirație pentru creatori și meșteri populari.
Vernisarea expoziției va fi însoțită de un program artistic, dedicat sărbătorilor de primăvară, în care vor evolua tineri interpreți de la Centrul Educației Estetice ,,Lăstărel’’: Ansamblul folcloric ,,Dumbrăvița”, conducătoare Marina Dumbrăveanu, acompaniator Victor Dumbrăveanu și Ansamblul de fluierari, conducător Nicolae Levința.
Vă așteptăm cu drag să marcăm sosirea primăverii!