Muzeul Național de Istorie prezintă drama românilor basarabeni. Expoziție comemorativă, la 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări

Muzeul Național de Istorie a Moldovei organizează miercuri, 3 iulie 2024, ora 13:15, pe holul de la etaj, vernisajul expoziției „Memoria deportărilor”, consacrată comemorării a 75 de ani de la desfășurarea celui de al doilea val de deportări în masă în RSS Moldovenească, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Demersul expozițional relevă aspecte privind istoria și memoria victimelor Operațiunii „Sud” din noaptea de 5-6 iulie 1949, aducând în atenția publicului vizitator materiale documentare, mărturii, obiecte personale, opere de artă, materiale video tematice. Vestigiile expuse elucidează contextul în care a avut loc organizarea celui de al doilea val de deportări, transportarea și dislocarea basarabenilor în așezările speciale din regiunile de est ale URSS, precum și exemple din practicile recente de cinstire a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din perioada RSS Moldovenească.

Regimul de reședință impus, frigul aspru și alimentația în limitele rației de pâine, munca extenuantă, școlarizarea copiilor în limba rusă erau determinate de ideologia statului-partid privind lichidarea „dușmanilor poporului” și de miturile politice despre educarea „Omului Sovietic” sau „copilăria fericită în URSS”. Memoria și narațiunile orale ale supraviețuitorilor din rândul basarabenilor deportați în noaptea de 5-6 iulie 1949, precum și vestigiile prezentate în expoziție care le documentează istoria, pun în evidență suferința produsă de despărțirea de propria casă și confiscarea averii agonisite prin munca proprie, înstrăinarea de locurile natale și rusificarea forțată, moartea subită a celor care nu au avut puteri să supraviețuiască ororilor ocupației sovietice, dar și tăcerea impusă decenii la rând de către regimul totalitar-comunist în RSS Moldovenească.

Persoanele deportate în rezultatul Operațiunii „Sud” au fost impuse să se adapteze condițiilor extreme, elaborându-și noi roluri și rețele sociale: prin interacțiunea cu oamenii locului și cu autoritățile locale; prin integrarea, pe cât era posibil, în mediul cultural străin; prin învățarea limbii ruse care era declarată limba oficială de comunicare în URSS; prin performarea loialității politice și practicarea autocenzurii care facilita reintegrarea în societate și substituirea statutului de „dușman al poporului” cu cel de „cetățean sovietic”.

Astăzi, la mai bine de trei decenii de la semnarea Declarației de Independență (1991), valorificarea complexă și sistematică a memoriei victimelor trecutului totalitar în Republica Moldova rămâne un deziderat al decomunizării și democratizării. Comunitățile locale ale memoriei din satele și orașele Republicii Moldova oferă exemple și modele demne de urmat în direcția cunoașterii istoriei și memoriei. Or, dimensiunea simbolică a acțiunilor comemorative vine să constituie pentru memoria victimelor regimului comunist una din formele principale de (re)cunoaștere și de asumare cu inteligență a trecutului traumatizant.

Expoziția prezintă recursul la istorie și memorie ca un act de justiție simbolică adus tuturor victimelor Operațiunii „Sud” din 5-6 iulie 1949 în RSS Moldovenească, contribuind astfel la edificarea unei culturi europene a memoriei în societatea din Republica Moldova.

Expoziția „Memoria deportărilor” va putea fi vizitată între 3 iulie – 3 august 2024, pe holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei (mun. Chișinău, str. 31 August 1989, 121A).

Schimb de reguli înainte de marea finală Euro 2024. Anunțul făcut de UEFA

UEFA a anunţat o schimbare în regulamentul privind titlul de golgheter la Euro, chiar înainte de marea finală programată mâine, între Spania și Anglia, la Munchen.  Până acum, în istoria recentă, câștigătorul trofeului, în caz de egalitate de reuşite, era desemnat fotbalistul cu cele mai multe assisturi. La Euro 2024, premiul se va împărţi în caz că mai mulți jucători au înscris același număr de goluri, scrie adevărul.ro.

Înainte de ultimul meci de la Campionatul European din Germania, pe lângă trofeul suprem, în joc este şi titlul de golgheter al competiției. La acest moment, Dani Olmo, Harry Kane, Cody Gakpo, Jamal Musiala, Ivan Schranz şi Georges Mikautadze au înscris câte 3 goluri. Primii doi mai au şansa să își îmbunătățească zestrea, naționalele celorlalți fiind deja eliminate din competiție.

În trecut, UEFA acorda titlul de golgheter în caz de egalitate de reuşite fotbalistului cu cele mai multe asissturi la turneul final. A fost o regulă de care a beneficiat, spre exemplu, Cristiano Ronaldo, la Campionatul European din 2020, când a terminat la egalitate de goluri cu cehul Patrik Schick, scrie Eurosport.

Acum, dacă acest criteriu s-ar fi păstrat şi cei 6 jucători cu câte 3 goluri ar fi rămas la egalitate, „Gheata de Aur” a turneului final ar fi ajuns în posesia lui Dani Olmo, mijlocașul ofensiv al lui Luis de la Fuente reușind 3 pase decisive. Doar că forul continental a anunţat o schimbare de regulament, acest criteriu de departajare nemaifiind valabil. În măsura în care mai mulţi jucători au acelaşi număr de goluri marcate, titlul de golgheter la Euro 2024 se va împărți între ei.

Ministrul francez al sporturilor a înotat în Sena ca să arate că apa este curată pentru Jocurile Olimpice

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de debutul Olimpiadei de la Paris, ministrul francez al sporturilor şi al Jocurilor Olimpice 2024, Amelie Oudea-Castera, a înotat sâmbătă dimineaţă în Sena, pentru a dovedi că apele fluviului care traversează capitala Franței corespund standardelor, informează AFP, citată de TVR Info.

Îmbrăcată într-un combinezon negru şi ochelari de înot, ministrul a plonjat în apă aproape de podul Invalides, în apropiere de podul Alexandre III, unde sunt programate anumite probe din cadrul Jocurilor Olimpice, conform postului francez de televiziune BFMTV.

Fosta jucătoare de tenis a fost însoţită în apele fluviului de portdrapelul Franţei pentru Jocurile Paralimpice, triatlonistul Alexis Hanquinquant.

„Mă gândesc la toată munca depusă de departamentele guvernamentale și de autoritățile locale în ultimii patru ani. Am spus că vom fi pregătiți și suntem pregătiți”, a spus Amelie Oudea-Castera.

Această ințiativă a ministrului francez al sportului a venit după ce autorităţile locale au anunţat vineri că apele Senei corespund standardelor pentru scăldat în „zece sau unsprezece zile din ultimele douăsprezece”.

Sena era prea poluată pe 16 iunie în ceea ce priveşte criteriile de autorizare a probelor de triatlon şi înot în ape deschise, potrivit rezultatelor analizelor publicate, cu o lună şi jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat, luna trecută, că va înota după Ziua naţională a Franţei (14 iulie) în Sena, pentru a demonstra că apa fluviului nu reprezintă niciun pericol pentru sportivii participanţi la JO 2024.

Jocurile Olimpice de vară 2024 sunt programate în perioada 26 iulie-11 august, la Paris.

Maia Sandu, la Forumul femeilor din Moldova 2024: ,,Să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”

Președinta Maia Sandu a participat astăzi la Forumul Femeilor din Moldova, unde a vorbit despre rolul femeilor de a transforma lucrurile în societatea noastră. 

„Azi, una din trei afaceri din țara noastră este condusă de o femeie, 24% din primari sunt femei, 11 femei ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice și tot o femeie conduce procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană”, a spus șefa statului, potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova. 

La „Forumul femeilor din Moldova 2024”, Președinta a vorbit și despre discriminare, inechitate, despre problema discursului de ură, despre faptul că fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții o formă de violență. Șefa statului a subliniat că femeile trebuie să știe despre Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie și despre Centrul de Justiție Familială al Poliției, instituții care au menirea de a ajuta femeile care se confruntă cu situații de abuz. 

„Le-am îndemnat pe participante să discutăm cu femeile din toate localitățile noastre, să oferim acel cerc de sprijin necesar, de care avem nevoie toate, atunci când puterile par la limită. Le-am îndemnat să avem încredere în forțele proprii, să ne inspirăm din puterea și curajul mamelor și bunicilor noastre, să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”, a punctat Președinta Maia Sandu. 

Ministrul Mediului: ”Nu există niciun pericol și avem destulă apă în Nistru!”
Articolul anterior
Partidul „Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri
Articolul următor