Nadejda Cepraga este omagiată

Cântăreața Nadejda Cepraga își sărbătorește astăzi ziua de naștere.

Interpreta de muzică ușoară Nadejda Cepraga, Artistă a Poporului din Republica Moldova, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează moldpres. S-a născut la 1 septembrie 1951 în satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti. A absolvit Școala de muzică „Ştefan Neaga” (vocal şi dirijare) în anul 1977, iar în anul 1982 – Institutul de Arte „Gavriil  Musicescu”, Facultatea „vocal şi dirijare corală”, în clasa Artistei Poporului URSS, Tamara Ciobanu, care a devenit pentru interpretă mai mult decât profesoară.

De mic copil, Nadejda a urcat în scenă, devenind solistă a colectivului de amatori „Dumbrava” din satul ei natal. În clasa a şasea s-a filmat într-o peliculă de scurt metraj al studioului „Telefilm-Chișinău” – „La cules la vie”, în rolul solistei ansamblului. În clasa a 9-a a debutat la emisiunea „Budilinik” (televiziunea centrală a URSS) cu cântecul „Nunta veselă”, pe versuri proprii şi muzica semnată de Eugeniu Doga. Apoi a participat la o altă emisiune de la Televiziunea Centrală „Ecranul adună prietenii”. După această emisiune a fost invitată să cânte cu orchestra Televiziunii şi Radioului Central Unional sub conducerea lui Iu. Silantiev, împreună cu care a înregistrat pentru emisiunea de 1 Mai „Goluboi ogoniok” primul său cântec „Nunta veselă”.

În anul 1973, fiind în turneu în Franţa, a evoluat în sala „Olimpia” de la Paris cu cântecul „Tânărul de la Paris”. În acelaşi an, având doar 17 ani, Nadejda Cepraga a cântat la cel de-al X-lea Festival al Tineretului şi Studenţilor de la Berlin. Aici, pentru interpretarea cântecului „Doina” i s-a oferit titlul de laureată şi medalia de aur la concursul de muzică folk. Tot în acest an a apărut prima mini-placă „Strunele chitarei” cu cântecul lui E. Doga pe versurile lui V. Lazarev „Primăvara – de aceeaşi vârstă cu dragostea” în interpretarea Nadejdei Cepraga. Pe parcursul anilor 1974-1984, Nadejda Cepraga a fost angajată în calitate de  solistă-vocalistă a Orchestrei Simfonice de Estradă a Teleradiodifuziunii din Moldova, iar începând cu anul 1984 a început cariera solo, acompaniată de un colectiv vocal-instrumental. 

Interpreta din Moldova a participat la multiple concursuri şi festivaluri, devenind laureată a festivalului „Turnurile Vilniusului -74” (Lituania), premiantă a concursului „Cu cântecul prin viaţă”, (1976, Premiul special pentru artistism şi aspect telegenic), laureată a festivalului televizat „Steaua Bulgariei” (Bulgaria), deţinătoare a Premiului Mare la festivalul „Intertalent”(1977, Cehoslovacia),  laureată a Festivalului Tineretului şi Studenţilor de la Berlin (1973), Havana (1978), Pyongyang (1983), Moscova (1985, pentru Interpretarea cântecului „Să ne luăm de mâini, prieteni”, împreună cu cântăreţul american Dean Reed).

În 1980 a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită” a RSS Moldovenești, iar în anul 1988 titlul – „Artistă a Poporului” a RSS Moldovenești. În 1999, Nadejda Cepraga a fost distinsă cu titlul onorific „Artistă Emerită a Rusiei”. În 2003 a fost distinsă cu ordinul „Crucea de Aur”, pentru „munca plină de abnegație întru binele Rusiei”.

Se aşteaptă o nouă explozie de COVID-19: am putea avea până la 3 000 de cazuri pe zi
Articolul anterior
Oficial şi la noi! Restaurantele din ţară vor decide solicitarea certificatului de vaccinare de la clienţi
Articolul următor