Nancy Pelosi, primită călduros în Armenia. Străzile Erevanului au fost împodobite cu steaguri armene și americane

Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a sosit sâmbătă în Armenia într-o vizită anunțată în ajun, în timp ce această țară a fost scenă unor violente confruntări la granița cu Azerbaidjanul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Avionul la bordul căruia Pelosi a sosit în Armenia a aterizat pe aeroportul Zvartnot, de la periferia capitalei Erevan, potrivit media locale, citate de EFE.

Străzile care duc de la aeroport spre centrul Erevanului au fost împodobite cu steaguri armene și americane, potrivit imaginilor publicate pe rețelele de socializare.

Pelosi, cel mai înalt responsabil american care se deplasează la Erevan după dobândirea independenței de către această țară din Caucazul de Sud în 1991, a calificat această vizită – într-un comunicat – drept un „simbol puternic de angajare fermă a SUA față de o Armenie pașnică, prosperă și democrată și o regiune a Caucazului stabilă și sigură”.

Această vizită „va juca un rol major pentru a garanta securitatea noastră”, a declarat la rândul sau președintele parlamentului armean, Alen Simonian, jurnaliștilor înainte de sosirea înaltului demnitar american.

Pelosi a sosit în capitală armeană într-o vizită de trei zile în cursul căreia are prevăzute întâlniri cu autorități locale și vizitarea monumentului victimelor genocidului armean în Imperiul Otoman.

Vizită șefei Camerei Reprezentanților americane intervine într-o perioada în care regiunea, de importantă strategică în specia pentru transportul de hidrocarburi de la Marea Caspică, este scenă unor fricțiuni între influență Turciei, aliată a Azerbaidjanului, și cea a Rusiei, garanta teoretică a securității Armeniei, unde dispune de o baza militară, dar care este foarte ocupată în Ucraina, notează AFP.

Săptămâna această, Erevanul a acuzat trupele azere că au înaintat câțiva kilometri pe teritoriul Armeniei.

Baku, la rândul sau, a atribuit acțiunile armatei sale prevenirii unei „provocări armene pe scară largă”.

Confruntările de la granița s-au soldat cu peste 210 de soldați morți de ambele părți și au forțat autoritățile armene să evacueze peste 7.000 de persoane din zonele populate din apropierea graniței. Aceste confruntări au izbucnit marți și s-au încheiat printr-o mediere internațională în noaptea de joi.

Este o escaladare inedită după 2020 care amenință să torpileze un proces de pace fragil între cele două țări rivale din Caucaz, care s-au confruntat în două războaie – în 2020 și anii 1990 – pentru regiunea contestată Nagorno-Karabah, enclavă populată de armeni în Azerbaidjan.

Nancy Pelosi fusese în centrul tensiunilor geopolitice între China și SUA în august, când s-a deplasat în Taiwan, în pofida avertismentelor Beijingului care revendică insula.

Aproape 2.500 de protestatari contra mobilizării lui Putin, arestați în Rusia

Numărul celor arestați în Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a ajuns la aproape 2.500, iar manifestațiile de protest s-au răspândit în 35 de orașe ale țării, într-un moment când chiar și voci pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării modul cum se aplică ordinul de mobilizare, scrie moldova.europalibera.org.

Până pe 25 septembrie fuseseră arestați 2.353 de oameni, și cel puțin alți 141 pe 26 septembrie, potrivit organizației carmonitorizează arestările politice din Rusia OVD-Info. Serviciul Realități Caucaziene al Europei Libere a relatat că poliția din republica federativă rusă Daghestan a dispersat duminică un grup de oameni care-și explimau la Mahaickala nemulțumirea față de decretul de mobilizare.

Protestele au izbucnit în întreaga Rusia la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie că a semnat decretul de mobilizare parțială pentru a întări trupele rusești din Ucraina, în urma înfrângerilor suferite după contra-ofensiva declanșată de armata ucraineană pe 6 septembrie în estul și sudul Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că mobilizarea parțială va chema la arme aproximativ 300.000 de rezerviști, oameni cu experiență militară relevantă.

Decizia Kremlinului de a mobiliza noi forțe pentru războiul neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina – și care a ucis cam 80.000 de ruși până acum – a stârnit mânia unei părți a populației ruse.

Pe 24 septembrie, Putin a promulgat legea aprobată de Duma de stat care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară, distrugerea armamentului din dotare, dezertare sau insubordonare, dacă aceste infracțiuni sunt comise în timp de mobilizare militară, sau situaţii de luptă.

Mobilizarea i-a făcut pe mii de ruși să încerce să-și părăsească țara, și a provocat critici după ce au apărut relatări privind mobilizarea forțată a unor bărbați cu vârste care depășesc limita prevăzută pentru recrutare, sau sunt inapți medical pentru serviciul militar .

Într-o postare pe Telegram pe 25 septembrie, președinta Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matvienko a spus că aceste excese sunt inacceptabile și că e absolut normal ca ele să declanșeze reacții contrare în societate.

Iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat erori la chemarea sub arme, spunând că ele vor fi corectate de guvernatorii regionali și de ministerul Apărării.

Spînu explică ce se poate întâmpla dacă Rusia ne va sista livrarea gazelor: „Indiferent de scenariu, în luna octombrie suntem asigurați”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că gigantul rus Gazprom încă nu a confirmat livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova pentru luna octombrie 2022. Potrivit ministrului, discuțiile continuă, iar în următoarele zile vom afla dacă țara noastră va primi sau nu gaz din Rusia. Totuși, Andrei Spînu spune că dacă din 1 octombrie Gazprom sistează livrarea de gaze naturale, R. Moldova are „rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi” care „ar putea fi suficiente pentru luna octombrie”. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la ProTV, scrie zdg.md.

„Menținem comunicarea (cu Gazprom n. red.) și vom vedea în zilele următoare dacă vor livra sau nu (gaze naturale după 1 octombrie n. red.).

(…) Guvernul face tot posibilul ca să avem în continuare gaz. Avem rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi. Din 1 octombrie, dacă nu vom primi gaz de la Gazprom, acest gaz (din rezervă n. red.) va fi utilizat și livrat cetățenilor. (…) Indiferent de scenariu, pentru luna octombrie noi suntem asigurați, acelea rezerve, plus trecerea Termoelectrica pe păcură și mai sunt alte întreprinderi care pot trece pe păcură. Această cantitate pe care o avem în rezerve ar putea fi suficientă pentru luna octombrie”, explică Andrei Spînu.

Prețul de achiziție a gazelor naturale importate de R. Moldova în luna septembrie este de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori, mai scrie sursa citată.

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

Ce i-a spus Ronaldo băiețelului din Comrat care i-a sărit în brațe lângă hotel
Articolul anterior
Tineri ortodocși din Republica Moldova și România, reuniți la Chișinău
Articolul următor