NASA: Oamenii ar putea locui pe Lună, în acest deceniu

Oamenii ar putea locui pe Lună pentru perioade lungi de timp în acest deceniu, a declarat un oficial NASA pentru BBC. Howard Hu, care conduce programul navei spaţiale lunare Orion pentru agenţie, a declarat că vor fi necesare habitate pentru a sprijini misiunile ştiinţifice.

30 decembrie - ultima lună plină a anului 2020. Punem punct greutăților și  începem o nouă etapă - ea.md

El a declarat că lansarea de miercuri a rachetei Artemis, care transportă capsula Orion, a fost o zi istorică pentru zborurile spaţiale umane” .

Orion se află în prezent la aproximativ 134.000 km de Lună.

Racheta Artemis a decolat de la Centrul Spaţial Kennedy, ca parte a misiunii NASA de a duce astronauţii înapoi pe satelitul Pământului.

În vârful rachetei se află capsula Orion care, pentru această primă misiune, nu are echipaj, dar este echipată cu manechine care vor înregistra impactul zborului asupra corpului uman.

Zborul de miercuri a urmat după două încercări anterioare de lansare, în august şi septembrie, care au fost anulate din cauza unor probleme tehnice.

Hu a explicat că, dacă actualul zbor Artemis va avea succes, atunci următorul va fi cu echipaj, urmat de un al treilea în care astronauţii vor asoliza pe Lună pentru prima dată de la Apollo 17, în urmă cu 50 de ani, în decembrie 1972.

Misiunea actuală se desfăşoară bine, a declarat el pentru BBC, toate sistemele funcţionând, iar echipa de misiune se pregăteşte pentru următoarea aprindere a motoarelor Orion luni la prânz, pentru a plasa nava spaţială pe o orbită îndepărtată de Lună.

Una dintre cele mai critice faze ale misiunii Artemis I este aducerea în siguranţă a modulului Orion înapoi pe Pământ. Acesta va reintra în atmosfera planetei la 38.000 km/h, adică de 32 de ori viteza sunetului, iar scutul de pe partea inferioară va fi supus unor temperaturi care se apropie de 3.000de grade Celsius.

Odată ce siguranţa componentelor şi sistemelor Artemis va fi testată şi dovedită, Hu a declarat că planul este ca oamenii să trăiască pe Lună în acest deceniu” .

El a adăugat că o mare parte din motivul întoarcerii pe Lună este acela de a descoperi dacă există apă la polul sudic al satelitului, deoarece aceasta ar putea fi transformată pentru a furniza combustibil pentru navele care merg mai departe în spaţiu – spre Marte, de exemplu.

„Vom trimite oameni pe suparafaţa Lunii, care vor trăi pe această acolo şi vor face ceretări ştiinţifice” , a spus Hu.

Va fi într-adevăr foarte important pentru noi să aflăm cum este dincolo de orbita Pământului şi apoi să facem un pas mare când vom merge pe Marte. Iar misiunile Artemis ne permit să avem o platformă sustenabilă şi un sistem de transport care ne permite să învăţăm cum să operăm în acel mediu spaţial îndepărtat” .

Capsula Orion trebuie să se întoarcă pe Pământ pe 11 decembrie.

sursa

Marocul a trimis Spania acasă. Africanii merg în sferturi la FIFA 2022

Marocul s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar, după ce a trecut dramatic de Spania, la loviturile de departajare, informează Gazeta Sporturilor. Ibericii au ratat toate penalty-urile, iar tabela s-a închis la 3-0.

Maroc se califică în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar! Spania, eliminată la loviturile de departajare pentru a doua oară consecutiv.

Maroc a învins-o pe Spania la loviturile de la 11 metri cu 3-0. Bono este erou. Africanii trimit acasă naționala lui Luis Enrique.

Proteste violente la Salonic şi Atena, după ce un băiat rrom a fost împuşcat de poliţie

Membri ai comunităţii rrome din Grecia au ieşit, marţi, pe străzile din Salonic pentru a protesta după ce un băiat rrom de 16 ani a fost împuşcat de un ofiţer de poliţie care îl urmărea pentru un presupus furt de benzină.

proteste salonic atena

Protestatarii au aruncat pietre către biroul din Salonic al Parchetului grec, în contextul în care ofiţerul de poliţie respectiv a compărut în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiei de tentativă de omucidere, conform DPA.

Presa elenă a difuzat imagini în care forţele de ordine încercau să disperseze mulţimea furioasă.

Băiatul de etnie rromă a fost împuşcat în zona capului şi se află internat, în stare gravă.

Potrivit informaţiilor preliminare din anchetă, el îşi alimentase automobilul cu benzină în valoare de 20 de euro, după care a plecat fără a plăti.

Cotidianul Kathimerini a relatat că ulterior băiatul a condus periculos maşina în timp ce era urmărit de poliţişti pe motociclete.

După ce automobilul a fost oprit, un ofiţer de poliţie, în vârstă de 34 de ani, a tras un glonţ care a trecut prin geamul lateral şi prin tetieră şi a lovit capul băiatului.

Demonstraţii au avut loc şi la Atena, membrii comunităţii rrome acuzând autorităţile de discriminare.

Aceste acţiuni de protest au avut loc în ziua când se împlinesc 14 ani de la împuşcarea mortală a lui Alexandros Grigoropoulos (15 ani), în timpul unei operaţiuni a poliţiei. Poliţistul implicat în acel caz a fost ulterior condamnat pentru omucidere.

sursa

Cristiano Ronaldo, lăsat pe bancă la meciul cu Elveția. Explicația selecționerului portughez

Cristinao Ronaldo a fost lăsat pe bancă de selecționerul portughez Fernando Santos la meciul cu Elveţia, din optimile Cupei Mondiale din Qatar.

Cristiano Ronaldo

RTP şi SIC sunt cele două posturi TV din Portugalia care au anunţat primele că atacantul Cristiano Ronaldo ar începe meciul cu Elveţia pe banca de rezerve. Selecţionerul Fernando Santos nu ar fi digerat ieşirea lui CR7 după înlocuirea din meciul cu echipa Coreei de Sud şi i-a luat acestuia banderola de căpitan, care va ajunge pe braţul lui Pepe, celălalt veteran al echipei lusitane, scrie News.ro.

Santos a declarat înainte de meci că decizia de a îl lăsa rezervă pe Ronaldo nu este o pedeapsă, ci „o opțiune strategică”.

„Nicio legătură, subiectul acela este închis. A fost o opțiune strategică, pe care o pregăteam de câteva zile pentru acest joc, cu mutări diferite. O opțiune strategică, nimic mai mult de atât. Este un profesionist exemplar și dacă va trebuie să intre pe teren, va ajuta foarte mult Portugalia”, a spus Santos, potrivit Record.pt.

Gonçalo Ramos, atacantul de 21 de ani al Benficăi, i-a luat locul lui Cristiano Ronaldo în primul 11, la meciul cu Elveția.

Este pentru prima oară după Euro 2004 când Cristiano Ronaldo lipseşte din echipa de start a unui meci decisiv al echipei Portugaliei, în afara cazurilor când a fost accidentat sau suspendat.

sursa

Situație disperată în Ucraina. Oamenii sunt sfătuiți să părăsească țara pentru a se reduce consumul de energie
Articolul anterior
Preşedintele SUA, Joe Biden, împlineşte 80 de ani
Articolul următor