Nata Albot: ,,Acasă vorbim românește. Copiii mei sunt poligloți”

Moldovenii au marcat astăzi Sărbătoarea ,,Limba Noastră”, asta deși la 27 august 1989, Marea Adunare Naționala de la Chișinău a solicitat Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM să modifice Constituția, astfel încât Limba Română să devină limbă de stat.

separator

Pentru publicarea manualelor în limba română a fost nevoie de circa 7 ani. Dupa 1994, însă limba oficială a devenit moldovenească. Partidul Democrat Agrar, promotor al ideii moldovenismului, a schimbat denumirea limbii în constituție și denumirea sărbătorii. „Limba moldoveneasca” a devenit limba de stat, iar pe 31 august moldovenii au început să sărbătorească Ziua Limbii Noastre și nu Ziua Limbii Române, transmite protv.md.

În vâltoarea disputei limbii vorbite, vedetele de acasă pun punctele pe ,,i” și declară că vorbesc românește. De Ziua Limbii Române, Nata Albot dezvăluie semnificația sărbătorii și își împărtășește propria viziune.

,,Eu cu limba vreu să deschid uși, nu să ascut săbii”…

,,Eu nu-s cu romantismul, ci cu pragmatismul, când vine vorba de limbă. Ca un modest poliglot și după experiența de migrație, îndrăznesc să afirm că ușile-n viață le deschizi mult mai ușor când poți vorbi mai multe limbi. Iar încăpățânarea de a învăța limba locală nu e decât un semn de lene, neinteligență și o piedică spre integrarea deplină într-o societate.

Nu simt nici furie și nici lipsă de respect când un locuitor al Moldovei nu-mi răspunde românește. Simt doar milă și un sentiment de superioritate, pentru că pot înțelege mai multe, transmite mai multe și cere mai multe, vorbind mai multe limbi.

Iar printre străini mă simt specială, pentru că vin dintr-un popor care vorbește o limbă atât de rară, cu rădăcini latinești, și cu atâtea vocale în ea, deci foarte melodioasa. Mulțumesc limba olandeză, că m-ai ajutat să înțeleg asta 😁.

Acasă vorbim românește. Copiii mei sunt poligloți. Nu mă las intimidată și foarte liniștit pun la punct pe oricine crede că poate folosi limba drept o armă pentru disensiuni între oameni.

Limba e un instrument de comunicare. Dacă unii vor să il folosească drept armă de război, să își asume consecințele. Eu cu limba vreu să deschid uși, nu să ascut săbii”, le-a comunicat Nata Albot urmăritorilor săi virtuali.

alte Articole interesante