Natalia Gavrilița, la Kiev: Vrem să contribuim la stabilitatea din regiune și la securitatea alimentară în lume

Prim-ministrul Natalia Gavrilița anunță că Republica Moldova va depune toate eforturile ca pacea să fie restabilită în regiune și să fie asigurată securitatea alimentară în lume. În acest sens, țara noastră își dorește să fie un contribuabil activ.

„Deplângem fiecare viață inocentă pierdută a copiilor, a bătrânilor, a celor bolnavi, a femeilor și a bărbaților. Suntem în deplină solidaritate cu voi. De la începutul războiului, peste 700 de mii de oameni din Ucraina au trecut frontiera cu Republica Moldova. Vom continua să asigurăm securitatea și bunăstarea a peste 85 de mii de persoane, dintre care jumătate sunt copii, și care continuă să se afle pe teritoriul nostru. Vom continua să depunem efort și să oferim suport umanitar, ca să fim un contribuabil al stabilității din regiune și al securității alimentare în lume”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de premierul de la Kiev, Denis Șmîgal.

Șefa Guvernului de la Chișinău a reiterat faptul că R. Moldva condamnă ferm atacurile Rusiei asupra civililor și asupra infrastructurii ucrainești, ceea ce a dus la grave avarieri și pierderi de curent electric, efecte resimțite și în R. Moldova. În context, demnitarul a încurajat lupta ucrainenilor pentru apărarea teritoriului lor.

„Bombardamentele brutale ale Rusiei au provocat deconectări massive în Moldova. Câteva misile ale Rusiei au violat spațiul aerian al R. Moldova, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a prevederilor din Constituția moldavă cu privire la neutralitate, precum și încălcarea normelor legale internaționale. În fiecare zi admirăm puterea și rezistența ucrainenilor. Pentru că luptând pentru independența voastră, voi luptați și pentru a noastră”, a mai spus Gavrilița.

Menționăm, că prim-ministra Guvernului se află într-o vizită de lucru în Ucraina, alături de câțiva membri ai Executivului. Oficialii de la Chișinău au avut o serie de întrevederi și înțelegeri cu demnitarii ucraineni.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Accidentul a avut loc sâmbătă, 4 februarie, la intrarea în Reșița, România, după ce un copac a căzut peste autoturismul în care copilul se afla împreună cu familia, informează Opinia Timişoarei.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Maşina care se afla în mers a fost distrusă de copacul rupt de vântul puternic, potrivit sursei citate. Băiatul rănit, în vârstă de 14 ani, a fost transportat de urgenţă la spital. Ulterior, acesta a decedat.

„În această după-amiază, la ora 16:20, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre faptul că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcția Cuptoare către Reșița, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgență la spital. La orele 18:10 a fost declarat decesul baiatului.

În acest moment polițiștii efectuează cercetarea la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs tragicul eveniment”, au transmis autorităţile.

Un avion de luptă al SUA a doborât balonul spion chinezesc, deasupra Oceanului Atlantic

Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinezesc care a intrat în spaţiul aerian al țării. Dispozitivul a căzut în apropierea coastei Carolinei de Sud, potrivit Fox News.

Balon

Balonul chinezesc, despre care Pentagonul susţine că este un balon „spion”, a fost doborât de un avion de luptă al armatei americane, deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor „ocupa” de balonul chinez, fără a da mai multe detalii.

„Ne vom ocupa de aceasta”, a spus Biden, căruia i s-a cerut să reacţioneze la acest caz, care a provocat o răceală în relaţiile dintre Washington şi Beijing precum şi amânarea unei vizite a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China.

Iar traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, a anunţat sâmbătă Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA).

„FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Înițial, americanii au decis să nu doboare balonul din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, așteptând ca dispozitivul să ajungă deasupra Oceanului.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o „aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Aparatul ar fi „deviat de la traiectoria sa”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând „regretele” ţării sale pentru această încălcare „involuntară” a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

sursa

Operațiune mixtă a medicilor și salvatorilor. O femeie a fost transportată de urgență din Polonia în Republica Moldova

O femeie, cetățeană a Republicii Moldova, a fost transportată de urgență din Polonia în R.Moldova cu echipajul SMURD. Femeia, în vârstă de 54 de ani, suferise în urma unui accident rutier și avea nevoie de îngrijiri medicale. Operațiunea transfrontalieră a fost efectuată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă.

Femeia a fost stabilizată inițial de medicii din Polonia și spitalizată în orașul Ostrow Mazowecka.

Ulterior, în urma comunicării între autoritățile medicale din R.Moldova și Polonia s-a luat decizia ca femeia să fie adusă la Institutul de Medicină Urgentă  pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Astfel, echipajul mixt de medici și paramedici a transportat în siguranță pacienta la Chișinău prin intermediul unei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă.

Pe parcursul drumului, femeia nu a suportat complicații fiind permanent monitorizată. 

Potrivit IGSU aceasta este a doua misiune terestră transfrontalieră SMURD realizată pentru cetățenii din țara noastră.

Rusia aproape și-a epuizat stocurile de rachete de înaltă precizie, susține șeful serviciului ucrainean de informații militare
Articolul anterior
Autorităţile din Letonia au decis să închidă ultimul post rusesc de televiziune
Articolul următor