Natalia Gavrilița, nemulțumită de asigurarea cu lemne a populației: ”Este inacceptabil! Unele primării nici nu știu la ce ocol silvic să se adreseze”

Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat deranjată în cadrul ședinței Guvernului de astăzi de modul în care are loc comunicarea privind asigurarea cu lemne a populației. La întâlnirea de ieri cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale a fost informată că unii primari nici măcar nu știu la ce ocoluri silvice să se adreseze pentru a ridica volumul necesar de lemne pentru populație. Premierul i-a solicitat explicații ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu, scrie jurnal.md.

Premierul s-a interesat când va fi gata Linia verde destinată populației și atorităților implicate în procesul de achiziție a lemnelor, ce urma să fie funcțională la 1 septembrie și când va fi gata site-ul pe care urmau să fie anunțate stocurile de lemne disponibile

„Am înțeles că unele primării nici măcar nu știu la ce ocol silvic să se adreseze. Este o situație inacceptabilă. La ce etapă se află aceste inițiative?”, a întrebat premierul

Iuliana Cantaragiu a menționat că Linia verde din punct de vedere tehnic este funcțională și va fi lansată astăzi. „Numărul de telefon al Liniei Verzi este 0 800 101 01. Aprovizionarea cu lemne se face cum s-a făcut și în anii precedenți, primăriiile iau lemne în mare parte de unde procurau anterior. În urma vizitelor la ocolurile silvice ziceau că imediat ce termină de tăiat și dau în primire masa lemnoasă, ei comunică cu primăriile. Tăierea are loc în permanență. Repertizarea în primării va fi anunțată pe site. Site-ul este în proces de elaborare. Până atunci stocurile vor fi anunțate pe site-ul Moldsilva”, a anunțat ministra Mediului.

Natalia Gavrilița a menționat că oamenii au nevoie acum de această informație, nu în octombrie.

„Un site creat în octombrie, nu ne ajută. Hai, că îl facem noi, un voluntar îl face într-o zi. Nu înțeleg de ce așteptăm până va fi prea târziu, informația era utilă și necesară acum. Vă rog ca site-ul să fie funcțional maxim la 15 septembrie”, a cerut premierul.

A fost lansat cel de-al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”. Americanul explorează piața centrală și gustă vinul moldovenesc

A apărut al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”, o producție cinematografică realizată de Volt Cinematography, producătorii fiind Vlad Bolgarin și John Lewis. Serialul este inspirat de experiența lui John, un tânăr american, care în tinerețe a fost voluntar la Corpul Păcii timp de doi ani în orașul Edineț din nordul țării.

În acest episod americanul merge la piața din oraș, în încercarea de a procura legume și fructe autohtone și gustă vinul moldovenesc, transmite www.diez.md.

În serial apar actori moldoveni precum Dumitru Mamei și Olga Guțu-Cucu, dar și tânăra Loredana Sandu, cu toții fiind îndrumați de regizorii Vlad Bolgarin și Călin Laur. Pentru proiect au fost strânse fonduri din toată lumea, suma fiind de 14 000 de dolari.

Eroul principal, Diego, este jucat de Kenny Grimble Jr. din Los Angeles.

Muntenegru a arestat 36 de diplomați și cetățeni ruși. Premier: O „operațiune internațională” cu parteneri străini

Autoritățile din Muntenegru au reținut 38 de persoane, în principal cetățeni ruși, sub suspiciunea de spionaj, a anunțat joi cotidianul muntenegrean Pobjeda, citând surse anonime.

Muntenegru a arestat 36 de diplomați și cetățeni ruși - presă / Premier: O  „operațiune internațională" cu parteneri străini

La începutul zilei, premierul Dritan Abazovic a declarat, în cadrul unei transmisiuni în direct a unei ședințe a cabinetului, că o „operațiune internațională” cu parteneri străini și cu procuratura este în curs de desfășurare pentru a proteja interesele țării, dar nu a oferit detalii, transmite Reuters, scrie Hotnews.

Muntenegru, membră NATO și candidată la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. În trecut, a expulzat diplomați ruși.

Pobjeda a scris că agenți ai Agenției pentru Securitate Națională (ANB) din Muntenegru și ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au reținut șase diplomați ruși, 30 de cetățeni ruși cu permise de ședere temporară și doi muntenegreni sub suspiciunea de spionaj.

Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat la apelurile Reuters care a solicitat o declarație. Oficialii de la ANB și SDT nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

Președintele Serbiei îl anunță sec pe Putin ca nu va recunoaște referendumurile din Ucraina: „Este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor țări recunoscute internațional”

Serbia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parțial de forțele ruse, a declarat miercuri președintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad și Moscova, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Vladimir Putin presented Alexandar Vucic with a state decoration of the Russian Federation – the Order of Alexander Nevsky – for his major personal contribution to the advancement of multilateral cooperation with Russia.

Autoritățile susținute de Rusia din cele patru regiuni spun că se așteaptă la majorități largi în favoarea anexării la Rusia pe baza voturilor la referendumuri, pe care Kievul și Occidentul le-au denunțat că fiind scrutine ilegale desfășurate sub amenințarea armelor.

Se așteaptă că președintele rus Vladimir Putin să proclame anexarea celor patru provincii – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – într-un discurs pe care îl va susține vineri.

Serbia nu va recunoaște referendumurile, „întrucât adera la dreptul internațional, Carta Națiunilor Unite și rezoluțiile ONU”, a declarat Vucic presei.

Serbia, țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este dependență de Rusia pentru livrările de gaz și a refuzat să se ralieze la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei din cauza acțiunilor acesteia în Ucraina.

Kremlinul sprijină Belgradul în opoziția să continuă față de recunoașterea independenței Kosovo, o fosta provincie sârbă sudică populată în principal de etnici albanezi. Moscova a vândut de asemenea arme Serbiei în trecut.

Însă Serbia a refuzat în mod repetat să sprijine invazia rusă din Ucraina la ONU și afirmă că respectă pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei.

„Ne protejăm propria integritatea teritorială și este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor țări recunoscute internațional”, a afirmat Vucic.

Ucraina se numără printre țările care refuză să recunoască independența Kosovo față de Serbia.

Revenirea în stil mare a lui Brendan Fraser: ”Tarzan” s-a transformat într-un bărbat de 270 kg pentru primul lui rol după 10 ani
Articolul anterior
Liderul cecen Ramzan Kadîrov revine asupra sugestiei de a demisiona
Articolul următor