Natalia Gavrilița revine la Criuleni! A mers să vadă lucrările de finalizare a apeductului din Măgdăcești

În dimineața zilei de astăzi, Natalia Gavrilița a discutat cu primarul și angajații grădiniței din Măgdăcești, raionul Criuleni, despre lucrările de finalizare a apeductului. În cadrul proiectului au fost construiți 45 km de rețele de canalizare și 5 km rețele de apeduct. Mai mult, au fost efectuate și lucrări de amplificare a capacității stației de epurare și a celei de pompare. Proiectul de construcție și extindere a rețelei de canalizare a fost executat cu suportul financiar al Fondul Ecologic Național, având un cost total de cca 38 milioane lei. Datorită acestei investiții, circa 7500 de locuitori ai satului Măgdăcești  vor beneficia de apă și canalizare. 

Șefa Guvernului a trecut să salute copiii, părinții și cadrele didactice ale grădiniței din  localitate, unii dintre cei mai importanți beneficiari ai proiectului. 

„Ne-am propus, împreună cu întreaga echipă de guvernare, încă din prima zi, să reluăm proiectele puse pe pauză, să inițiem altele noi și să ridicăm nivelul de trai al cetățenilor noștri, astfel încât să aibă tot confortul necesar în casele lor și în comunitatea din care fac parte, să aibă plăcerea de a rămâne în țară și de a contribui la dezvoltarea și prosperarea societății. Astfel de proiecte frumoase ca în Măgdăcești se realizează datorită implicării plenare a administrației publice locale și a locuitorilor din comună. Anume dedicația și efortul lor au mobilizat numeroase proiecte în comună și au adus  localitatea la acest nivel de dezvoltare. Comuna Măgdăcești poate servi drept exemplu pentru multe alte localități”, a declarat prim-ministrul. 

Natalia Gavrilița a vorbit cu angajații grădiniței despre pachetul de solidaritate adoptat recent, care include noi măsuri de salarizare instituite de Guvern, ajutoare unice pentru salariați și pensionari, indemnizații pentru familii cu copii mici și măsuri de susținere a antreprenorilor pentru menținerea locurilor de muncă.

Primărița localității, Liuba Cojocaru, și-a exprimat mulțumirea pentru decizia Guvernului de a dubla bugetele locale, menționând faptul că, în acest an, prin orientarea taxei locale pentru drumuri, va reuși să facă lucrări de reabilitare pe patru porțiuni de drum din satul Măgdăcești. 

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Putin a mai pierdut un general în Ucraina: ”Cel mai înalt ofițer rus căzut prizonier după Al Doilea Război Mondial”
Articolul anterior
Tot mai mulți moldoveni folosesc energia solară ca alternativă pentru gospodăriile lor. Autoritățile au simplificat conexiunea la rețeaua națională
Articolul următor