Natalia Gavrilița: ,,Vrem de la Gazprom un preț corespunzător veniturilor populației”

Premierul Natalia Gavrilița spune că deși Republica Moldova a început procesul de achiziție a gazelor naturale din surse alternative, nu renunță la negocierea unui nou contract cu Gazprom. Prim-ministrul spune că semnarea unui contract avantajos cu concernul rus pentru un an de zile, ar fi o soluție potrivită pentru Republica Moldova, care ar permite autorităților să eșaloneze povara financiară pentru cetățeni pentru o perioadă de 12 luni.

Mai mult, premierul spune că procurarea gazelor naturale din surse alternative, presupune achitarea prețului integral, atât pentru cetățenii din dreapta Nistrului, cât și pentru cei din regiunea transnistreană, notează IPN.

Premierul Natalia Gavrilița dă de înțeles că în condițiile în care, stânga Nistrului nu achita prețul gazelor naturale, aprovizionarea regiunii din surse alternative estepusă sub semnul întrebării. Din acest motiv, Chișinăul insistă pe ideea prelungirii vechiului contract cu Gazprom, în baza vechii formule de calcul. Premierul evită să spună care este prețul asupra căruia insistă negociatorii moldoveni în discuțiile cu reprezentanții Gazprom, însă menționează că este un preț „rezonabil”.

„Problema este efectuarea plății pentru aceste gaze de către regiunea transnistreană. Când se cumpără de pe piață, prețul este mai mare și plata este în avans sau se fac anumite înțelegeri în privința modalității de plată, întrebarea este dacă există capacitate de plată pentru consumul din stânga Nistrului? Ne dorim un contract pe termen lung cu Gazprom, un contract care ar fi în beneficiul cetățenilor, atât de pe malul drept, cât și malul stâng. Contractul pe un an ne-ar permite eșalonarea plăților pe întregul an, ca să nu avem un preț exagerat în lunile de iarnă. Pentru Republica Moldova ar presupune un preț mai mic față de țările europene, corespunzător veniturilor populației ”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Prim-ministrul spune că, în sfârșit, Republica Moldova dispune de infrastructura necesară care permite achiziționarea gazului din mai multe surse. Pe parcursul lunii octombrie, țara noastră a primit volume modeste de gaze naturale din partea Ucrainei și României, cantități care au permis menținerea presiunii în rețea.

„Nu este o problemă de acces, acum putem accesa gaze naturale prin 4 puncte de intrare atât din România, cât și din Ucraina și din sud prin revers, dar avem o anomalie pe piața internațională, cu un preț foarte înalt. Nu este o problemă când e vorba de accesarea gazelor naturale, ci la ce preț le putem accesa. Gazoductul Iași-Chișinău este funcțional, noi am primit o cantitate de gaze naturale prin acest gazoduct pe perioada acestei luni, este vorba despre o cantitate mică, de echilibrare a presiunii în rețea. Capacitatea gazoductului nu permite asigurarea întregului teritoriu al țării pe timp de iarnă. Ucraina ne-a oferit 15 milioane de metri cubi pe datorie, suma o vom achita mai târziu, când prețurile vor fi accesibile”, a mai spus Gavrilița.

În urma instituirii stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a obținut prerogativa de a acorda din bugetul de stat suma de 1,7 miliarde de lei companiei de stat Energocom pentru a demara procesul de achiziție a gazului din surse alternative. Astfel, Energocom a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG.

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

Noapte de coșmar în sectorul Râșcani, după izbucnirea unui incendiu într-un bloc de locuit
Articolul anterior
Şeful OMS: Pandemia de Covid-19 va lua sfârşit atunci când oamenii din întreaga lume vor alege să se imunizeze
Articolul următor