Natalitatea în Rusia scade la cel mai redus nivel din ultimul sfert de secol

Rata natalității din Rusia se află la cel mai scăzut nivel din 1999, numărul nașterilor scăzând sub 100.000 în iunie, date care au provocat îngrijorare la Moscova, scrie Euronews citat de stiripesurse.md.

Din ianuarie până în iunie 2024, 599.600 de copii s-au născut în Rusia – cu 16.000 mai puțin față în aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor publicate de agenția guvernamentală de statistică a Rusiei, Rosstat.

RIA că este nevoie de o „operațiune demografică specială” în Rusia pentru a stimula rata natalității – o referire la războiul Moscovei în țara vecină.

În iulie, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat rata scăzută a natalității drept „catastrofală”, adăugând că revigorarea ratei natalității este una dintre „prioritățile principale” ale Rusiei.

Problema actuală a populației Rusiei

Populația Rusiei este în declin din anii 1990, cu scurte perioade de redresare. În 1999, rata natalității era de 1,6 – mai mică decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De la preluarea mandatului, Putin a menționat adesea îmbunătățirea ratei natalității drept una dintre prioritățile sale. Kremlinul a idealizat în mare măsură maternitatea tânără, pe care Putin – căruia îi place să folosească argumente tradiționaliste pentru a contraataca Occidentul – a numit-o în 2020 parte a „datoriei istorice” a Rusiei.

La momentul respectiv, Moscova a introdus o serie de măsuri în conformitate cu politica sa, inclusiv extinderea serviciilor plătite de îngrijire a copiilor pentru familiile cu venituri mici, introducerea de scutiri fiscale pentru familiile numeroase și promisiunea de a crea mai multe locuri în creșe.

De atunci, Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, agravând problema populației prin forțarea unui exod de oameni – inclusiv a celor care nu sunt de acord cu politicile Moscovei, precum și a tinerilor care se feresc de recrutare.

Alex Kokcharov, analist de risc de țară pentru Eurasia, a declarat că, în ciuda stimulentelor financiare oferite de guvernul rus, rata de fertilitate din Rusia a continuat să scadă din cauza războiului în curs.

„Având în vedere că războiul continuă în cel de-al treilea an, iar acum are un impact direct asupra teritoriului rus, banii nu sunt singurul factor. Având în vedere incertitudinea situației de securitate din regiunile de frontieră, familiile amână deciziile de a avea copii”, a declarat Kokcharov pentru Euronews.

Un raport al Atlantic Council a afirmat că continuarea războiului din Ucraina ar putea avea consecințe profunde asupra populației Rusiei, ducând în cele din urmă la reducerea numărului de ruși.

Raportul a adăugat că numărul tinerilor ruși care mor în războiul împotriva Ucrainei ar putea schimba perspectiva viitoarei piețe a muncii din țară.

În iunie, viceprim-ministrul rus Dmitri Cernîșenko a avertizat presa locală că Rusia s-ar putea confrunta cu un deficit de până la 2,4 milioane de lucrători până în 2030, dacă declinul populației nu se va îmbunătăți, deși nu a legat în mod deschis acest lucru de războiul de la Moscova.

Rata natalității din Rusia este aproximativ aceeași cu cea a Germaniei, care are o rată a natalității medie în Europa, potrivit Eurostat. Spania, cu 1,16, are una dintre cele mai slabe rate ale natalității din Europa, Franța având una dintre cele mai bune, cu 1,79.

Chinezii de la producătorul auto Chery folosesc fabrici din Rusia lăsate libere de rivalii occidentali pentru asamblarea de mașini

Constructorul auto chinez Chery a început să asambleze mașini în Rusia la trei fabrici lăsate libere de rivalii occidentali, pentru a le vinde în țară. Fabricile au fost lăsate libere inclusiv de Volkswagen și Mercedes, informează digi24.ro., cu referire la Reuters.

Producătorii auto chinezi au acaparat mai mult de jumătate din piața auto din Rusia în ceea ce privește vânzările, deoarece majoritatea omologilor occidentali au abandonat țara în urma invaziei din Ucraina. Acum, aceștia își extind aria de acțiune pentru a acoperi și o mai mare parte din producția internă a Rusiei, subliniind modul în care Beijingul joacă un rol mai influent în schimbarea peisajului de producție și a economiei Rusiei de la începutul invaziei.

Pe lângă importurile de autoturisme finite în Rusia, Chery, care reprezintă aproape o cincime din vânzările de autoturisme din Rusia, importă autoturisme aproape finite și finalizează asamblarea în trei fabrici rusești, au declarat persoanele respective. Patru dintre persoane, inclusiv dealeri care gestionează relațiile cu fabricile, au refuzat să fie identificate deoarece nu sunt autorizate să vorbească cu presa.

Cel mai mare exportator auto din China pariază probabil pe o cerere puternică în țară, în timp ce piața internă din Rusia se confruntă cu o producție limitată și o capacitate de producție neutilizată la maxim, au declarat sursele. Chery a afirmat într-o declarație scrisă că aprovizionează piața rusă cu autoturisme, dar nu intenționează să construiască sau să-și cumpere propriile fabrici în această țară. Aceasta nu a comentat ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la lucrările de asamblare de la fabrici.

Ploi slabe și maxime de până la 18 grade Celsius, în weekend

Serviciul Hidrometeorologic de Stat transmite pentru ziua de astăzi ploi slabe pe întreg teritoriul țării, în unele regiuni se aștept averse cu descărcări electrice.

Astfel, potrivit prognozei, la nord temperaturile vor fi cuprinse între 10 și 13 grade Celsius. 

În centru, minimele vor coborâ la 13 grade Celsius, iar maximele vor urca la 16 grade Celsius. 

La sud, temparatura va oscila între 15 și 18 grade Celsius. 

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

Gest disperat al unui ucrainean ca să scape de înrolare: S-a căsătorit cu soacra pentru a fugi din țară
Articolul anterior
Autoritățile recomandă vaccinarea contra COVID și împotriva gripei sezoniere
Articolul următor