Natura s-a dezlănțuit! 12 oameni au murit loviți de fulger într-o singură localitate

Cel puțin 12 persoane au pierit în statul Bihar din estul Indiei, după ce au fost lovite de fulgere. În ultimele 24 de ore, acest stat indian a fost grav afectat de ploi torențiale și furtuni violente, care au cuprins șapte districte, scrie realitatea.md.

Conform comunicatului emis de biroul ministrului-șef din Bihar, „În ultimele 24 de ore, fulgerele au provocat moartea a trei persoane în Jamui și Kaimur, două în Rohtas și câte una în Saharsa, Saran, Bhojpur și Gopalganj.” 

Majoritatea victimelor se aflau pe câmpuri, încercând să se adăpostească sub copaci în timpul ploilor, conform declarațiilor autorităților citate de agenția Xinhua și preluate de Agerpres.

Student la un click distanță. Cum pot aplica online tinerii la universități

În premieră, în anul curent, admiterea la universități (studii superioare de licență) se va desfășura prin intermediul platformei unice eadmitere.gov.md. Platforma oferă posibilitatea de a depune dosarele online și va fi funcțională din data de 22 iulie, când începe procesul de #admitere#online la universități. Candidații vor putea selecta cel mult 3 universități și câte cel mult 3 specialități din cadrul fiecărei instituții, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.

„Peste 70% dintre absolvenții noștri aleg să continue studiile universitare acasă, în Republica Moldova. În acest an, admiterea la studii superioare de licență se va efectua exclusiv online prin platforma eadmitere.gov.md”, a menționat ministrul Dan perciun în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării platformei.

Admiterea la toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova va începe pe 22 iulie. Candidații la studii de licență vor putea depune dosarele pe platforma eadmitere.gov.md în două tururi:

22 – 31 iulie (sesiunea de bază) și

10 – 14 august (sesiunea suplimentară).

Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe data de 2 august și, respectiv, 16 august. Ulterior, candidații care au fost admiși de instituțiile de învățământ, la una sau mai multe specialități, vor face alegerea și vor depune dosarele în original la universitatea unde vor să-și facă studiile. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 9 august (sesiunea de bază), și pe 20 august (sesiunea suplimentară).

Tinerii care nu au decis încă la ce specialitate să depună dosarul pot veni la Comisia de admitere a instituției, unde vor fi ajutați să aleagă specialitatea, în funcție de preferințele pe care le au. De asemenea, candidații vor putea primi ajutorul Comisiei la completarea formularului online pe platforma eadmitere. Pentru orice detalii referitoare la admiterea în învățământul superior din țară, persoanele interesate vor putea apela la Call Centru: 0 8000 5005.

ULTIMA ORĂ! Alertă de incendii în toată țara. A fost emisă o avertizare Cod Galben

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de incendii în toată țara, în intervalul de acțiune: 16-22.07.2024. Din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitaților, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural, informează unica.md cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

”Vă îndemnăm să respectați cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. În condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții. Mai mult, o atenție maximă trebuie acordată copiilor, pentru a evita jocul acestora cu focul și respectiv izbucnirea unor situații excepționale.”, anunță meteorologii.

Incendiu uriaș de pădure la Cahul. Șase echipaje de pompieri implicate

Pompierii IGSU au intervenit pentru a stinge flăcările ce o cuprins o pădure și iarbă uscată în municipiul Cahul, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În după amiaza zilei de 15 iulie 2024, pompierii din sudul țării au fost solicitați la lichidarea unui incendiu de pădure. Apelul a fost recepționat la ora 14:52, iar potrivit informațiilor înregistrate focul a cuprins pădurea și iarbă uscată de la periferia municipiului Cahul.Pentru stingerea flăcărilor, la fața locului au fost îndreptate 6 echipe de pompieri și 5 unități de tehnică din cadrul autorităților publice locale. Ajunși, angajații IGSU au stabilit că flăcările au distrus circa 6 hectare de pădure de salcâm, pini și stejar din suprafața totală de 10 hectare. La moment, angajații IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru localizarea și lichidarea arderii. Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.În acest context, IGSU repetat îndeamnă populația să fie foarte prudentă și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare, în special pe timp de caniculă, pentru evitarea izbucnirii incendiilor forestiere și de vegetație uscată. Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe în preajma spațiilor forestiere. În timpul odihnei în spații forestiere persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar şi să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis.Maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Șase alimente care te fac să îmbătrânești mai repede
Articolul anterior
Momentul în care racheta rușilor lovește spitalul de copii din Kiev. Imagini dramatice
Articolul următor