Navele de croazieră, pline de ruși. Cum evită restricțiile o firmă elvețiană: ,,Pasagerii nu sunt ruşi din Rusia”

Rușii continuă să-și petreacă vacanțele pe nave de croazieră elvețiene, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident în contextul războiului din Ucraina. Cele mai populare călătorii pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt organizate de o companie cu sediul în Geneva, arată publicația elvețiană Blick.

Cel mai mare vapor de croaziera, Wonder of the Seas ✔️

O mare companie elveţiană care organizează croaziere intercontinentale continuă să facă afaceri cu cetăţeni ruşi, a semnalat un cititor al ziarului elvețian Blick, aflat pe una dintre navele care a ajuns în Emiratele Arabe Unite, transmite libertatea.ro.

„Au fost o mulțime de ruși în croazieră”, arată acesta, în urma discuţiilor purtate cu personalul navei și cu pasagerii.

Nava este operată de compania MSC Cruises, ale cărei rute din afara Europei se bucură în prezent de o popularitate crescută în rândul cetățenilor ruşi, arată jurnaliştii Blick.

Potrivit acestora, compania are sediul la Geneva, aşa că se supune legilor şi reglementărilor din Elveţia, care includ restricţii de călătorie, interdicţii de import şi export în sectorul mărfurilor şi în cazul tranzacţiilor financiare.

De pildă, nicio companie aeriană nu efectuează în prezent zboruri din Rusia către destinaţii din Uniunea Europeană și din spaţiul Schengen, spațiu din care face parte și țara cantoanelor. 

Respectăm legile țărilor în care operează navele noastre.

Oaspeţii se pot îmbarca dintr-un port la alegere atât timp cât nu există restricţii de intrare sau şedere în ţara din care pleacă nava.

Compania elveţiană: pasagerii nu sunt ruşi din Rusia

Începând cu ianuarie 2023, cetățenii și rezidenții Federației Ruse pot intra în 83 de țări fără viză.

Aici sunt incluse și destinații populare de vacanță precum Egipt, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Turcia, dar și destinații apropiate de SUA, precum Mexic sau Costa Rica. 

Compania MSC Cruises susţine că numărul vorbitorilor de limba rusă de la bordul navelor sale este unul mic, iar pasagerii identificați de jurnaliştii Blick drept cetăţeni ruşi sunt, de fapt, fie cetăţeni din alte ţări, fie cetăţeni ruşi cu reşedinţa în altă ţară.

Astfel, un rezident rus din Elveţia poate rezerva un bilet de croazieră sau un sejur în Dubai, fără ca tranzitul său să fie restricţionat de Elveţia sau de Emiratele Arabe Unite. 

Alţi operatori refuză rezervările cetăţenilor ruşi

În mai 2022, Uniunea Touroperatorilor Ruşi a anunţat că firma Carnival Corporation, operator de croazieră britanico-american, a încetat să vândă croaziere „cetăţenilor care locuiesc pe teritoriul Federaţiei Ruse, Republicii Belarus şi teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina”, arată jurnaliştii Blick.

Călătoriile organizate de MSC Cruises rămân însă disponibile prin intermediul agenţiei ruseşti PAC Group, de pe site-ul căreia rezidenţii ruşi îşi pot cumpăra bilete pentru sfârşitul anului 2023.

Alte agenţii ruseşti de turism, precum TUI Cruises sau Aida Cruises, nu mai vând astfel de călătorii pe piaţa din Rusia.

Războiul din Ucraina a lovit şi croazierele

La scurt timp după izbucnirea războiului, toate marile linii de croazieră au renunțat la rutele lor către și dinspre Rusia.

În locul opririlor în Sankt-Petersburg au fost preferate mai multe porturi baltice. De asemenea, croazierele fluviale pe râurile rusești au fost întrerupte.

În plus, războiul din Ucraina a sporit problema personalului de pe navele de croazieră, pentru că mulţi dintre membrii echipajelor erau cetăţeni ucraineni.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Vești bune pentru călători! Informațiile despre toate cursele naționale și internaționale vor putea fi accesate online
Articolul anterior
Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”, marcată pe 11 ianuarie
Articolul următor