Nepotul unui șef de la Ministerul Finanțelor, angajat ASP, este cel care ar fi adunat șpăgile pentru permisele de conducere

Una dintre persoanele vizate în ancheta CNA, în dosarul cu privire la eliberarea frauduloasă a permiselor de conducere, de către angajații Agenţiei Servicii Publice, pentru sume cuprinse între 500 și 2000 de euro, ar fi nepotul unui șef din cadrul Ministerului Finanțelor.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru deschide.md, solicitând să le fie păstrat anonimatul, că unul dintre cei vizați în dosar este un angajat în cadrul Secției Calificare a Conducătorilor Auto din mun. Chișinău.

Acesta ar fi nepotul șefului Inspecției Financiare, din cadrul Ministerului Finanțelor, care a devenit director al Inspecției Financiare la sfârșitul lunii decembrie 2013, după ce anterior, timp de zece ani a fost angajat în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC actual CNA), unde a fost avansat până la postul de vicedirector al instituției. 

În cadrul schemei cu permise de conducere, nepotul avea rolul de a aduna centralizat banii care ulterior erau transmiși unei persoane, fost angajat al CNA și care anterior a deținut mai multe funcții importante în cadrul instituțiilor de stat, cum ar fi șef-adjunct al Serviciului Vamal, dar și în cadrul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, inclusiv director al Departamentului Identificare, înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto din cadrul CRIS „Registru”, susțin aceleași surse apropiate anchetei.

Angajatul ASP a fost reținut ieri de către ofițerii CNA, iar astăzi urmează să fie prezentat în fața judecătorului de instrucție unde se va examina demersul procurorilor anticorupție prin care se solicită mandat de arest pentru 30 de zile pe numele acestuia.

Totodată, același surse suțin că instructorii auto care au fost audiați, în acest dosar, au colaborat cu organul de anchetă și au făcut declarații împotriva angajatului ASP.

Amintim că CNA a anunțat azi dimineață despre o nouă schemă de corupţie, prin intermediul căreia erau eliberate fraudulos permise de conducere, a fost identificată de CNA şi procurorii anticorupţie. Circa 100 de persoane ar fi obţinut permise, fără a fi evaluate în conformitate cu regulamentele existente, iar pentru aceasta ar fi plătit sume cuprinse între 500 şi 2000 de euro unor angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice şi unor intermediari. Potrivit materialelor cauzei, grupul era format din mai multe persoane care aveau rolul de a organiza susţinerea probelor teoretice şi practice, prin programarea prealabilă, peste rând, şi evaluarea candidaţilor cu calificativul admis.

Ulterior CNA a publicat interceptările mai multor persoane vizate în operațiunea de la Agenția Servicii Publice. Potrivit CNA, cei care ar fi luat mită pentru programări la examenele auto foloseau un limbaj codificat ca să nu fie înțeles despre ce discută.

Studiu efectuat la Roma: 99% din angajații unui spital, vaccinați anti-Covid, au dezvoltat anticorpi de protecție
Articolul anterior
Poveștile lui Ion Creangă, animate digital în limbile română, rusă şi engleză
Articolul următor
Alte articole interesante