„Nici nu știam să folosim o armă”. Ce au povestit nouă studenți ucraineni trimiși la luptă de separatiștii din Donețk

Nouă prizonieri de război ucraineni, cu vârste între 19 și 21 de ani, mobilizați în așa-numita Republică Populară Donețk, controlată de ruși, pentru a lupta împotriva conaționalilor lor, au povestit, într-o conferință de presă, experiența lor traumatizantă pe front, scrie postul public de la Kiev.

„Nici nu știam să tragem cu arma”. Ce au povestit nouă studenți ucraineni trimiși la luptă de separatiștii în Donețk și luați prizonieri de război

Cei nouă tineri, studenți ai universităților din Donețk, susțin că au acceptat să se mobilizeze de frică, dar nu știau că vor fi trimiși să lupte în Ucraina.

Amenințați cu 7 ani de închisoare dacă refuză serviciul militar

„Am fost amenințați cu 7 ani de închisoare pentru sustragerea de la serviciul militar”, a explicat recrutul Vladislav Vasilcenko, 19 ani, student la Universitatea Tehnică Națională Donețk.

„Ni s-a spus că ne vor duce în Rusia să studiem! Fiindcă noi nu aveam unde să ne pregătim. Am fost șocați când am văzut că am ajuns în regiunea Harkov”, a mărturisit Vasilcenko.

Potrivit prizonierilor de război, antrenamentul lor s-a redus la faptul că, pe drum, în tren, li s-au dat arme și li s-a arătat cum să le demonteze și să le asambleze. Spun că nici nu știau să tragă cu ele.

„Când ne-am uitat la mitraliere, multe dintre ele erau vechi, ruginite”, explică Vasilcenko.

„Primeam mâncare de două ori pe zi, terci sau supe fără carne… Pâinea pe care o primeam era tare ca piatra, era imposibil să o mâncăm. Și trebuia s-o împărțim la 10-12 inși”, a adăugat Iuri Sikaci, un boboc de 19 ani.

Sikaci a spus că unitatea lor a fost dusă în satul Vesele din regiunea Harkov, unde au organizat puncte de control și au săpat tranșee.

Danilo Didikov, 21 de ani, asigură: „Niciunul dintre noi nu a tras vreodată cu o mitralieră, nimeni nu a ucis pe nimeni. Nu am provocat jafuri”.

Ucraineni contra ucraineni, puși să lupte între ei, de către separtiștii din Donețk

Întrebați de jurnaliști ce se consideră, ucraineni sau ruși, toți au răspuns că au doar documente ucrainene și se consideră ucraineni. 

Ei l-au numit pe Putin agresor, au cerut încetarea războiului și au făcut apel la alți tineri din republicile nerecunoscute Donețk și Luhansk să evite mobilizarea și să nu intre în război.

sursa

Un fost deputat rus propune anexarea orașului Istanbul: „Vom ridica o cruce deasupra bisericii Sfânta Sofia”

Politologul Semion Bagdasarov, fost deputat rus, a propus, în emisiunea prezentatorului Vladimir Soloviov, ca Moscova să profite de „situația dificilă” cu care se confruntă Turcia și să anexeze orașul Istanbul, relatează ediția în limba rusă a publicației independente The Moscow Times, preluată de hotnews.ro.

„Vom ridica anumite forțe în Turcia și vom returna statului nostru ceea ce ne aparține din punct de vedere istoric – Constantinopolul”, a declarat Bagdasarov, în cadrul emisiunii „Soloviov Live”. Vladimir Soloviov este considerat prezentatorul favorit al președintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Bagdasarov, Turcia este acum slăbită de criza economică și de consecințele cutremurelor devastatoare, așa că Rusia ar trebui să profite de acest lucru și să revendice ceea ce îi aparține din punct de vedere istoric. De asemenea, el a cerut „expulzarea” Turciei din Asia Centrală, reducerea influenței Ankarei în Ucraina, dar și „expulzarea” acesteia din Caucazul de Sud.

„Vom ridica o cruce deasupra bisericii Sfânta Sofia (…) și (vom spune) o rugăciune, în limba rusă”, a sugerat el. Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul – la origine o biserică creștin-ortodoxă și prima mare capodoperă a stilului arhitectural bizantin – este monument al patrimoniului UNESCO transformat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan în moschee.

„Slavă Domnului, există o criză. Criza trebuie să se încheie cu preluarea teritoriilor noastre”, a adăugat Bagdasarov.

Declarațiile lui Bagdasarov au fost făcute după ce Unal Cevikez, consilierul candidatului unic al opoziției turce, Kemal Kılıçdaroglu, a promis, într-un interviu acordat publicației Politico, că, dacă opoziția va câștiga viitoarele alegeri din Turcia, atunci Ankara va reaminti Rusiei de apartenența acestei țări la NATO.

Potrivit lui Cevikez, relațiile dintre Rusia și Turcia sunt acum asimetrice, deoarece Ankara depinde de importurile de resurse energetice rusești. „În cadrul negocierilor cu Rusia, ne vom strădui cu siguranță să avem relații egale. Dar vom reaminti Rusiei și faptul că Turcia este membră a NATO”, a declarat el.

Turcia va organiza alegeri generale pe 14 mai anul acesta, în cadrul cărora vor fi aleși 600 de parlamentari, dar și noul președinte al țării.

Accident groaznic în România: un tânăr profesor a intrat intenționat cu mașina într-un TIR. Mesajul pe care l-a lăsat

Tânărul profersor care și-a pierdut viața într-un teribil accident pe E85, vineri seară, a premeditat totul. Bărbatul a lăsat un bilet de adio tulburător în care explică motivul sinuciderii.

Sinucidere

În spațiul public a apărut un bilet de adio tulburător care face lumină în tragedia care a avut loc vineri seară pe E85, în apropiere de Pufești, scrie realitatea.net.

Mesajul este adresat fostei sale soții. Conform Jurnal de Vrancea, tânărul a povestit și motivele care l-au determinat să-și curme zilele.

„Când vei citi acest mesaj… nu voi mai fi… vei afla că am făcut accident cu un TIR… Asta trebuie să știe Ștefi de acum încolo… tati e un înger care îl va veghea de sus. Nu am putut trăi cu ideea că l-am abandonat la 3 ani și ceva… nu m-am împăcat niciodată cu asta. Ultimii 2 ani au fost groaznici… fără prieteni, fără un loc unde să îl numesc acasă, fără o familie… da…Acea femeie m-a omorât cu adevărat… ți-am lăsat toți banii mei, transferați în cont. 300 de milioane am transferat pentru Ștefi… să nu știe nimeni… atât mai am… să te descurci o perioadă cu Ștefi.

Nu am fost un tată bun pentru Ștefi în ultimii 2 ani, merita un om care să îi fie alături zi de zi… Am pierdut multe momente când puteam fi lângă el… am fost de atâtea ori apăsat și nervos când era cu mine. El voia doar să se joace și eu nu eram în stare să îi ofer asta… ai grijă de puiul nostru… am încredere în Cosmin că va fi lângă voi… te iubesc Ștefi… Să faci rost de certificatul de deces și să îi faci lui Ștefi pensie de urmaș.”

Maria Zaharova, în delir: Limba română trebuie redenumită în „limba moldovenească” și nu viceversa

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, se arată deranjată de opinia diplomației române care a salutat „limba română” în legislația națională a R.Moldova calificând decizia Parlamentului „restabilire a adevărului științific”. Într-o postare pe Telegram, Zaharova, insistă pe „moldovenizarea” Republicii Moldova, acuzând România de ocuparea Basarabiei până în 1940, scrie www.deschide.md.

TV8.md - Zaharova: Decizia Moldovei de a interzice panglica Sfântul  Gheorghe provoacă indignare

Zaharova susține că „limba moldovenească” ar fi un simbol de autoidentificare a locuitorilor Republicii Moldova. În context, oficialul rus se întreabă a cui este acum Basarabia?

„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a conchis Zaharova care a ținut să facă referire și la niște „adevăruri istorice”, blamând existența până la sfârșitul secolului XVIII a limbii române.

Autoritățile de la Chișinău rămân ferme pe poziția de a legifera limba română: „Noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dând asigurări că va promulga legea imediat ce o va avea pe masă.

Șeful statul susține că adoptarea acestei legi a fost una întârziată: „Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă, nu are nicio implicație asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a mai spus Maia Sandu.

România a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede înlocuirea „limbii moldovenești” în legislația națională cu „limba română”. Ministerul Afacerilor Externe al României menționează într-un comunicat că adoptarea legii „are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”.

Rubla a revenit la valoarea de dinainte de război. Cu ce preţ a evitat Rusia colapsul financiar. SUA declară că ,,moneda este susținută artificial”
Articolul anterior
Bloggerii ruși cer despăgubiri în valoare de 1 miliard de dolari de la Meta
Articolul următor