Niciun apărător de la Mariupol nu s-a predat. Furioasă, Rusia dă un nou ultimatum: „Să înceteze lupta și să depună armele”. Sunt de zece ori mai multi ruși

Rusia a dat un nou ultimatum miercuri forțelor ucrainene blocate în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol pentru a depune armele, după ce marți niciunul dintre ei nu s-a predat în cele două ore alocate de Moscova pentru a face această, relatează EFE, citată de Agerpres.

„În pofida iresponsabilitatii totale a oficialilor regimului de la Kiev pentru a salva personalul militar, forțele armate ruse – ghidate de principii pur umanitare – oferă din nou militanților batalioanelor naționaliste și mercenarilor să înceteze lupta și să depună armele la ora locală 14:00 (11:00 GMT)”, a declarat șeful Centrului de control pentru apărarea națională, generalul-colonelul Mihail Mizintev.

Generalul rus a asigurat că Rusia garantează securitatea și viață celor care se vor preda miercuri.

El a indicat că marți, „la ora locală 22:00 (19:00 GMT), nimeni nu a venit pe coridorul (umanitar) indicat”.

Rusia a atribuit eșecul ultimatumului de marți dat rezistenței ucrainene, baricadată în imensă oțelărie, încercuită de forțele ruse, „autorităților de la Kiev care continuă să-și inducă în eroare oamenii, convingandu-i de presupusă absența a capacităților de evacuare”.

Mizintev afirmă că trupele ucrainene și batalionul Azov, care opun în continuare rezistență în combinat, „sunt conștienți de situația lor disperată, sunt gata să depună armele, dar numai la ordinul Kievului, întrucât în lipsa acestuia i-ar aștepta tribunalul militar”.

Într-un apel plin de tragism, comandantul ucrainean al puscasilor marini baricadați în oțelărie a cerut evacuarea într-o țară terță, potrivit DPA.

„Inamicul ne depășește numeric de 10 la 1”, afirmă Serhii Volina, comandantul Brigăzii a 36-a de pușcăși marini ucraineni într-un mesaj video de un minut publicat miercuri pe pagină să de Facebook. „Lansăm un apel către toți liderii lumii să ne ajute”, declara el în ceea ce pare un ultim strigat de ajutor.

Azovstali este ultimul punct al rezistenței ucrainene în orașul-port Mariupol, unde lupte grele se dau încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, iar în tunelurile combinatului s-ar adăposti numeroși civili, chiar copii, în afară de militari.

Volina a cerut o „procedura de extracție” pentru că toți soldații rămași din garnizoană Mariupol, cei peste 500 de combatanți răniți și sute de civili să fie duși în siguranță pe teritoriul unei terțe țări.

Sub asediu total de la 1 martie, zona urbană și portul din Mariupol sunt aproape complet distruse.

Potrivit informațiilor părții ruse, circa 2.500 de soldați ucraineni și 400 de mercenari străini s-ar află baricadați în combinatul siderurgic. Partea ucraineană susține însă că acolo s-ar află și circa 1.000 de civili și a cerut în repetate rânduri Moscovei organizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea lor în siguranță.

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

O femeie și 5 copii ai săi au decedat, intoxicați cu fum. Tragedia a avut loc din cauza unui scurtcircuit, în dimineața zilei de 20 aprilie.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

Doar trei partide ar accede în Parlament în cazul unor anticipate. Care sunt acestea
Articolul anterior
Asistenţă juridică gratuită pentru refugiații ucraineni ajunși în Moldova
Articolul următor