Niciun spectator al concertului de la Teatrul Verde nu s-a vaccinat

Autorităţile din sănătate încearcă prin orice metodă să convingă moldovenii să se imunizeze. Sâmbătă, 3 iulie, cu o oră înainte de începerea unui concert la Teatrul Verde, spectatorii au avut posibilitatea să se vaccineze.

Medicii s-au chinuit însă în zadar să-i convingă pe moldoveni, întrucât niciun spectator nu a păşit pragul autobuzului în care era improvizat punctul mobil de vaccinare, transmite publika.md.

„Evitaţi locurile aglomerate, păstraţi distanţa de un metru, din păcate virusul nu a dispărut, de aceea aveţi grijă de viaţa şi sănătatea dvs. şi a celor din jur.”

Imunizarea trebuia să se înceapă la ora 18:00, însă din cauza lipsei medicilor, a demarat după 19:00, când a început concertul. Dacă spectatorii nu au avut timp de ei, au fost câțiva trecători care au decis să se imunizeze. Ei susţin că a fost o idee bună de a amplasa punctul mobil de vaccinare în parc, întrucât, din cauza programului încărcat, nu au timp să meargă la policlinică să se vaccineze în zilele lucrătoare.

Angajaţii medicali susţin că într-o oră au reuşit să imunizeze 12 persoane, toţi fiind trecători şi niciun spectator.

Autorităţile susţin că punctul mobil de vaccinare va fi prezent la fiecare concert din Capitală.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, notează MOLDPRES.

Preoţii spun că omoforul Maicii Domnului reprezintă un sprijin, ajutor şi protecţie pentru toate, iar cei care se roagă Maicii Domnului vor fi ocrotiţi.

Minunea Acoperământului Maicii Domnului s-a petrecut în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea cel Înţelept (886-912). Maica Domnului a apărut în timpul unei privegheri de toată noaptea, înconjurată de sfinţi, rugându-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperământul de pe cap şi l-a întins deasupra creştinilor, care se aflau la mănăstire, iar Acoperământul a strălucit „mai mult ca soarele”.

Se mai crede că cele mai adânci rădăcini ale tradiţiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precreştină cu dată fixă, dedicată unei divinităţi meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de brumă.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii Pocroavă să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. 

Pe 14 octombrie este sărbătorit  hramul în mai multe biserici şi în localităţi din ţară, inclusiv în capitală, oraşul Chişinău.

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

Situația actuală la frontieră

Poliția de Frontieră Leușeni-Albița și Poliția de Frontieră Sculeni informează că traficul de persoane și autovehicule se desfășoară în condiții normale, în ambele direcții de deplasare. Timpul de așteptare pentru traversarea frontierei este în limitele obișnuite.

Îndemnăm călătorii, să diversifice alegerea punctelor de trecere și să se informeze din surse oficiale cu privire la starea traficului.

Călătoriți în siguranță!

Ina Terescenco, victimă a violenței, și-a deschis sufletul: ,,Doi ani m-am chinuit așa”
Articolul anterior
Portugalia a exclus Moldova din lista statelor cu risc epidemiologic sporit
Articolul următor