Nicu Popescu: Obiectivul actualei guvernări este ca Republica Moldova să adere la UE până în 2030

Obiectivul actualei guvernări și a președintelui Maia Sandu este ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030. Despre acest lucru, ministrul a anunțat ministrul de Externe, Nicu Popescu într-o conferinţă de presă dedicată împlinirii a unui an de la depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE.

Anunțul vicepremierului Nicu Popescu în contextul situației de securitate  din Ucraina – Ziarul de Gardă

Potrivit lui Nicu Popescu, autoritățile sunt convinse că ţara noastră va beneficia sprijinul Uniunii Europene.

„Este ferma mea convingere că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană, la Zona Schengen și la moneda Euro. Obiectivul nostru este ca R. Moldova să fie gata de aderare către anul 2030 și să îndeplinească toate cerințele Comisiei Europene, astfel încât să putem merge în toate statele europene și să cerem votul de încredere”, a punctat Popescu

Șeful diplomației de la Chișinău mai afirmă că obiectivul Republicii Moldova  este să convingă Comisia Europeană că este demnă de a adera la UE.

„Comisia Europeană ne-a trimis un set de recomandări și urmează să explicăm până pe 19 aprilie ce reforme au fost făcute. Apoi, pe parcursul lunii septembrie se va face un raport al Comisiei Europene cu privire la implementare de către R. Moldova a recomandărilor. În acest an, pentru prima dată va fi evaluată R. Moldova alături de statele balcanice”, a declarat Nicu Popescu.

Amintim, că acum un an Republica Moldova alături de Ucraina și Georgia, au depus cereri de aderare la UE, iar ulterior a obținut statul de țară candidată.

Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat o creștere cu 65% a numărului de pasageri, în 2023

Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat primul milion de pasageri în acest an. Potrivit datelor instituției, de la începutul anului 2023, prin porțile de îmbarcare și sosire ale aerogării au trecut 1 184 268 de pasageri, ceea ce reprezintă o creștere față de anul precedent cu 65,4% sau cu peste 468 de mii de pasageri, transmite MOLDPRES.

img23005433

În luna iunie curent, fluxul de pasageri a crescut cu 15,2% față de iunie 2022. Traficul de pasageri în iunie 2023 constituie 262 de mii de persoane.

Totodată, în luna iunie, a crescut cu 20,8 la sută numărul de decolări și aterizări ale aeronavelor, care a atins cifra de 2294 de operațiuni, cu 395 de operațiuni mai mult decât în iunie 2022. Mai exact, în cazul curselor regulate, numărul operațiunilor a crescut cu circa 300, în cazul celor neregulate au fost înregistrate cu 70 operațiuni mai mult, iar cifra operațiunilor care vizează cursele necomerciale s-a majorat cu 26. 

Transportarea pe segmentul cargo, în iunie 2023 a constituit 203,9 tone, cu 23,9% mai mult decât în luna iunie a anului precedent.

Șomerii pot beneficia în premieră de vouchere pentru formarea profesională

 Șomerii pot beneficia în premieră de vouchere pentru formarea profesională. În baza acestora, persoanele pot participa la un curs de calificare, recalificare, perfecționare sau specializare în scopul integrării ulterioare în câmpul muncii, informează MOLDPRES.

Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va acoperi cheltuielile legate de formarea profesională. Totodată, șomerii pot beneficia de o bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care se acordă proporţional frecvenţei la cursurile de formare profesională.

Pentru a beneficia de aceste măsuri, șomerii se pot adresa la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă (STOFM). Voucherele vor putea fi utilizate timp de șapte zile de la acordarea acestora. „Noua procedură simplifică procesul de desfășurare a cursurilor de formare profesională pentru șomeri și prevede că aceștia își aleg singuri instituția de învățământ unde vor efectua cursurile de formare profesională, iar pentru achitarea acestora li se acordă un voucher nominal”, a spus directorul ANOFM, Raisa Dogaru.

Totodată, șomerul poate opta pentru cursuri de formare profesională al căror preț depășește valoarea nominală a voucherului, cu achitarea diferenței pe cont propriu. La fel, pe durata antrenării la cursuri de formare profesională pe bază de voucher, persoanele respective rămân în evidență cu statut de șomer. Solicitanții pot beneficia gratuit de un singur curs de formare profesională într-un interval de 24 de luni consecutive.

Pentru mai multe informații despre urmarea unui curs de formare profesională, persoanele pot telefona la Centrul de apel al ANOFM – 0 8000 1000 sau se pot adresa la cea mai apropiată subdiviziune a ANOFM: https://anofm.md/ro/subdiviziuni.

Lista prestatorilor de servicii de formare profesională prin cursuri pe bază de voucher și Lista meseriilor/profesiilor/specialităților pentru anul 2023 poate fi accesată pe adresa: https://cutt.ly/26JkRYe

Anul trecut, peste o mie de șomeri au absolvit cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare, oferite de ANOFM.

Câți bani cheltuie Carla’s Dreams pe machiaj în fiecare an

Artistul și-a dorit să își țină identitatea ascunsă încă de când s-a lansat în muzică, principiu pe care îl urmează și în prezent. Puțini sunt cei care știu cum arată, de fapt, Carla’s Dreams și care este adevăratul său nume.

De-a lungul timpului, fanii au încercat să descopere cine se ascunde în spatele „măștii” misteroase la care apelează cântărețul, însă acesta a avut grijă ca adevărata sa identitatea să fie cât mai secretă.

De altfel, Carla’s Dreams investește o sumă impresionantă de bani pentru machiajul său și al membrilor trupei, în fiecare an. Artistul a dezvăluit că scoate din buzunar aproximativ 10-15 mii de euro anual pentru picturile deosebite.

„Trebuie să calculez aproximativ. Nu știu să spun, nu e chiar așa de mult. Pentru toată trupa, în jur de, să spun așa o cifră, 10-15 mii de euro”, a declarat Carla’s Dreams, potrivit spynews.ro.

Artistul a mai mărturisit în cadrul podcastul lui Mihai Morar că are o teamă de oameni. „Mie îmi e rușine de oameni, de oamenii noștri. Atunci când ne apucăm să scriem și eu mă gândesc și dăm play la piesă, înainte de mix, în studio, toți trebuie să închidă ochii și să își imagineze că ascultă ca altcineva.

Și, dacă ne place atunci, se materializează. Numai de oameni nu m-am eliberat încă, pentru că am un minim de recunoștință, care mă face bolnăvicios și multă lume îmi face observație în sensul ăsta. Vorbesc de public”, a mai povestit artistul, conform sursei citate mai sus.

Un pilot militar rus luat prizonier, condamnat la 12 ani de închisoare în Ucraina pentru bombardarea unei infrastructuri civile în regiunea Harkov
Articolul anterior
Ministrul Nicu Popescu a răspuns Moscovei: ,,În Republica Moldova se vorbește limba română”
Articolul următor