Nicu Țărnă – actor, interpret și director de teatru: Europa pentru mine înseamnă un sistem judiciar transparent și investiții în educație

Nicu Țărnă este interpret, actor și director al centrului de cultură și artă Ginta Latină, unde de câțiva ani buni dezvoltă și promovează „Teatrul Fără Nume” din Chișinău. 

„Arta și cultura pot deveni punți de legătură între Moldova și Europa, facilitând schimburile culturale și dialogul intercultural. Astfel, vom putea construi un viitor în care identitatea noastră culturală se împletește armonios cu valorile și oportunitățile europene”, afirmă actorul.

Prin tot ce face, artistul pune umărul la dezvoltarea și susținerea artei și culturii noastre, deoarece crede cu tărie că aceștia sunt factori importanți, care stau la baza unei societăți moderne.  

„Europa pentru mine înseamnă un sistem judiciar transparent și echitabil, investiții în educație și în dezvoltarea competențelor tinerelor generații și, bineînțeles, un viitor mai bun pentru arta și cultura noastră, prin investiții, noi oportunități economice și sociale, atrăgând turiști și promovând talentele noastre pe scena europeană”, mărturisește Nicu Țărnă.

Videoul integral poate fi vizionat AICI!

Erdogan îi cere lui Putin să „returneze” Ucrainei peninsula Crimeea

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar trebui să fie „returnată” Ucrainei, o poziţie pe care Ankara a susţinut-o de la începutul conflictului, potrivit EFE şi Unian citate de digi24.ro.

„Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunţat de la început şi pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit şi mai mult durerea populaţiei turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea”, a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al 4-lea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc miercuri la Kiev. „Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional”, a insistat Erdogan.

În discursul său, preşedintele turc a evocat deportarea tătarilor din Crimeea din ordinul dictatorului Iosif Stalin, de la care s-au împlinit 80 de ani în luna mai. Aproximativ 190.000 de tătari, întreaga populaţie turcofonă din peninsula Crimeea, tradiţional musulmană, au fost deportaţi în Asia Centrală în anul 1944 şi nu s-au putut întoarce decât după obţinerea independenţei de către Ucraina în 1991. După anexarea Crimeii de către Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională, mulţi tătari au plecat din nou în exil, susţinând că sunt intimidaţi şi persecutaţi de Moscova. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2023, Ankara a pledat pentru o soluţie negociată la conflict, insistând că aceasta trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, care să includă şi Crimeea. Pe de altă parte, Turcia menţine relaţii amiabile cu Moscova şi nu a aderat la sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană, aminteşte EFE.

Un tânăr, reținut după ce ar fi furat de la un mire banii câștigați de acesta la nuntă

La 1 septembrie 2024, polițiștii din Soroca au fost sesizați de către un bărbat de 26 de ani din localitatea Niorcani, care a comunicat că persoane necunoscute, ar fi intrat în locuința sa și i-ar fi sustras 130 000 lei, bani dobândiți în urma organizării unui eveniment de familie, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Grație măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală operative, polițiștii au identificat suspectul. Acesta este un tânăr de 21 de ani, originar din aceeași localitate.

În rezultatul documentării, suspectul a declarat oamenilor legii că din banii sustrași, acesta și-ar fi procurat un automobil și o motocicletă.

Suspectul a fost reținut, iar pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru “furt”.

Dacă vinovația acestuia va fi demonstrată, riscă amendă între 32 500 și 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau pedeapsă cu închisoare de până la 4 ani.

Menționăm că bănuitul nu este la prima abatere de lege, acesta fiind anterior condamnat.

Alertă de inundații în România! Județul Constanța a ajuns sub ape

 Inundații în mai multe zone din județul Constanța. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare Cod portocaliu, valabilă în prima parte a zilei. Sunt vizate râurile din judeţul Constanţa, scrie evz.ro.

Mai multe străzi din municipiul Constanța au fost inundate de o ploaie torențială care a început la primele ore. Și în stațiunea Mamaia plouă, iar străzile au devenit impracticabile.

Inundații în județul Constanța

În urma ploilor, la dispeceratul societății RAJA Constanța au fost înregistrate mai multe sesizări. S-a intervenit pentru inundații în mai multe zone ale orașului. Apa a acoperit străzile Crinului și Steagului, zona Delfinariu – Chiliei, b-dul Alexandru Lăpușneanu, zona Peninsulară – str. Sulmona, b-dul Ferdinand și zona Pavilionului Expozițional – b-dul Mamaia.

De asemenea, inundații au fost și în municipiul Mangalia, dar și în Agigea, Techirghiol, Cumpăna, Eforie Sud, Eforie Nord, Tuzla și Costinești. Echipele de intervenție au fost mobilizate pentru a îndepărta efectele provocate de ploile torențiale. O casă din Agigea a fost inundată.

”Trăiască limba română!” Mesajul Maiei Sandu de Ziua Limbii Noastre
Articolul anterior
Un taximetrist a alertat imediat poliția după ce a împiedicat o tentativă de escrocherie cu “ruda implicată într-un accident rutier”
Articolul următor