Ninge frumos în toată Moldova!!!

După zile cu temperaturi de primăvară, astăzi ninge frumos în toată ţara. De dimineaţă, drumurile din nordul şi sudul ţării au fost împânzite de zăpadă, iar pe la amiază fulgii măşcaţi au ajuns şi în Capitală.

separator

Potrivit meteorologilor, cel mai frig va fi, astăzi, în nordul țării unde temperaturile vor coborî până la -2 grade Celsius, iar noaptea vor fi -7 grade. În centru, maxima termică va fi de zero grade Celsius. Iar, la sud, mercurul din termometre va indica +3 grade Celsius. 

Sursa foto

Europa a crescut producția de electricitate din surse regenerabile. Eoliană şi hidroelectrică, peste două treimi din total

Producţia de electricitate din surse de energie regenerabilă în Uniunea Europeană a crescut, în termeni absoluţi, cu aproape 5% din 2020 în 2021, dar consumul brut de electricitate s-a majorat de asemenea, în principal în urma redresării economiei după ridicarea restricţiilor.

parc eolian_n

Ca rezultat, în UE ponderea surselor de energie regenerabilă în consumul brut de electricitate a crescut cu doar 0,1 puncte procentuale (pp), de la 37,4% în 2020 la 37,5% în 2021.

Energia eoliană şi energia hidroelectrică au reprezentat peste două treimi din totalul electricităţii generate din surse regenerabile (37% şi, respectiv, 32%), restul de o treime provenind de la energia solară (15%), biocombustibili solizi (7%) şi alte surse de energie regenerabilă (8%). Sursa cu cea mai rapidă creştere a fost energia solară, care în 2008 reprezenta doar 1% din electricitatea consumată în UE.

Trei sferturi din energia electrică în Austria și Suedia provine din surse regenerabile, arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2021, mai mult de trei sferturi din consumul brut de electricitate din Austria (76,2%) şi Suedia (75,7%) era generat din surse regenerabile. Aceste state membre UE sunt urmate de Danemarca (62,6%), Portugalia (58,4%), Croaţia (53,5%), Letonia (51,3%), Spania (45,9%), Germania (43,7%) şi România (42,4%).

La polul opus, cea mai scăzută pondere a electricităţii din surse de energie regenerabilă a fost în Malta (9,7%), Ungaria (13,7%), Luxemburg (14,2%), Cehia (14,5%) şi Cipru (14,8%).

sursa

Durerea unei femei din Călărași, după ce singurul fiu i-a fost spulberat de o mașină

O femeie își duce viața în lacrimi, după ce fiul ei a fost spulberat de o mașină. Impactul a fost fatal pentru Nicolae, care avea 29 de ani. ”Fără fiu am rămas ca fără mâini”, spune Zinaida Cebotari din satul Onișcani, raionul Călărași.

Lacrimile o copleșesc de fiecare dată pe Zinaida Cebotari, când aude numele fiului său. Nenorocirea s-a întâmplat acum un an.

„Eu îl așteptam de la lucru pe dânsul, cu borș, și încă mă sunase. ”Mamă, dacă ai făcut borș, pune un pic să se răcească”. Îl aștept, dar parcă ceva nu-mi ajunge. Mă sună: El e mort. Vă spun drept, am început a tremura. Mă bâlbâiam, parcă muțisem, nu știam ce e cu mine”, își amintește femeia.

Totul s-a întâmplat în seara zilei de 31 ianuarie 2022.

„M-au sunat din băieții lui, care erau cu dânsul, că ei veneau de la lucru, ei veneau pe partea aceea pe la Strășeni. La pod la Bravicea s-a întâmplat chestia asta. Lui i-a fost rău, a ieșit din mașină. Dumnezeu știe cum acolo, și au auzit numai „Bah!” și când au ieșit el era deja însângerat și mort deja”, povestește Zinaida Cebotari.

Cu Nicolae, femeia nu ducea lipsă de nimic. Grija lui era mare, așa cum îi era și sufletul. Continuare pe www.jurnal.md.

Noi echipamente pentru scafandrierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

Salvatorii IGSU vor beneficia de echipamente noi pentru scafandrieri în cadrul implementării Proiectului de consolidare a serviciului de scafandri.

Operaţiune de recuperare efectuată de scafandri în sectorul Ciocana ( VIDEO  SPC SE) | Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale

Potrivit IGSU, au fost achiziționate șapte seturi de costume de scafandrieri și aparate de respirat pentru realizarea misiunilor subacvatice. Achiziția a fost posibilă în urma implementării Proiectului de consolidare a serviciului de scafandrieri al IGSU, pornind de la solicitarea exprimată de Inspectorat către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare RoAid din România.

Echipamentele achiziționate în cadrul proiectului urmează să ajungă în Direcțiile situații excepționale Orhei și Soroca, iar salvatorii din subdiviziuni vor interveni în operațiuni de salvare în bazinele acvatice din zonă.

Totodată în baza proiectului scafandrierii vor beneficia de instruire pentru a dobândi abilități de identificare, recunoaștere, extragere și salvare de sub apă a sinistraților, dar și se va operaționaliza în două unități de salvatori serviciul de scafandri pentru executarea misiunilor de salvare.

Tatiana Heghea a publicat imagini video de la botezul și cumetria fetiței sale, care astăzi împlinește 2 anișori!
Articolul anterior
Cazul emoționant al copilului cu părul de gheaţă
Articolul următor