,,Noaptea Cercetătorilor Europeni”, cum va fi desfășurat evenimentul în acest an la Chișinău

Pe 27 noiembrie orașul Chișinău, alături de alte aproximativ 300 de orașe europene, va marca, concomitent, un eveniment de amploare, Noaptea Cercetătorilor Europeni, proiect dedicat științei și inovării, la care Republica Moldova participă din anul 2013.

separator

În acest an, în virtutea măsurilor de siguranță, o serie de evenimente preconizate, fie au fost anulate, fie adaptate la noile platforme de comunicare, impuse de realitatea în care ne-am pomenit. Și Noaptea Cercetătorilor, în loc de tradiționala ultimă vineri din septembrie, a fost transferată pentru sfârșitul lui noiembrie.

Membrul corespondent Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, membru al Comitetului de conducere a proiectului, a dezvăluit mai multe informații privind conceptul în care se va desfășura evenimentul.

,,Ne orientăm la un format nou, cel al activităților virtuale. Deci, locația principală va fi (și este deja) site-ul evenimentului (http://noapteacercetatorilor.md/). Sunt preconizate și anumite activități cu prezență fizică în parcul Universității Tehnice a Moldovei din str. Studenților, Chișinău – evident, cu respectarea tuturor normelor sanitare. Chiar dacă nu va fi forfota de altă dată, pe care o vedeam la edițiile precedente ale acestui eveniment în scuarul Academiei de Științe sau la Universitatea Tehnică, ne vom strădui și în acest an să venim cu surprize, cu prezentări cât mai interesante, cu activități cât mai atractive, utilizând oportunitățile oferite de tehnologiile moderne. Vom demonstra că se poate de promovat cercetarea chiar și în astfel de condiții”.

,,Sloganul ediției din acest an este cel tradițional – „Știința pentru societate”, iar scopul, pe care îl urmărim, constă în familiarizarea publicului larg cu rezultatele cercetării, motivarea tinerilor pentru alegerea unei cariere în cercetare”.

,,Organizatorul principal al evenimentului este Universitatea Tehnică a Moldovei, proiectul fiind realizat în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei și Institutul Dezvoltării Societății Informaționale. Invitații de participare au fost remise tuturor organizațiilor din domeniul cercetării și inovării și mă bucură faptul, că au fost recepționate cu entuziasm, conducătorii instituțiilor respective văzând în participarea la Noaptea Cercetătorilor o posibilitate de promovare a rezultatelor cercetării într-o manieră mai puțin obișnuită.

După cum am menționat deja, „gazda” virtuală este site-ul evenimentului. Fiecare instituție-participant va pregăti o prezentare video a rezultatelor cercetărilor, vor fi demonstrate experiențe de laborator, echipamente utilizate în procesul de cercetare, pentru copii vor fi elaborate teste de cunoștințe pe domenii, plasate și ele în spațiul virtual. Este preconizată organizarea concursului virtual ale celor mai bune rezultate, prezentare de modă, dacă situația va permite – lecții la Planetariul UTM, acestea deja în mod real. Un număr limitat de exponate vor fi prezentate pe viu în parcul UTM. Activitățile de la UTM vor fi transmise și ele în regim online.

Venim cu un mesaj care ar demonstra, că cercetarea este necesară pentru dezvoltarea țării, că rezultatele noastre sunt de valoare, că avem recunoaștere internațională, chiar dacă muncim în condiții mai dificile. Suntem în epoca celei de a patra revoluții industriale, la baza căreia se află platforme de cercetare, menite să elaboreze tehnologiile unei producții auto-organizate, și Noaptea Cercetătorilor va contribui la promovarea rolului primordial al cercetării și inovării în realizarea acestui deziderat”, a mai declarat Svetlana Cojocaru.

„Putin, învins și umilit. Timpul lui a expirat!” Declarația șocantă a fostului purtător de cuvânt al „țarului”

Un fost aliat al lui Vladimir Putin, Alexander Nevzorov, spune că Putin a fost umilit de decizia bipartizană a Camerei Reprezentanților din SUA de a debloca ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie evz.ro.

Nevzorov: „Putin este învins și umilit. Timpul lui a expirat”

Nevzorov, fost purtător de cuvânt al lui Putin în campania din 2012, vorbește deschis despre înfrângerea liderului de la Kremlin și începutul „actului al treilea al unui război mortal pentru Rusia”.

„Ieri, Putin a suferit o înfrângere majoră. „Cariera” sa internațională s-a încheiat”, scrie Alexander Nevzorov.

„Acum, „bătrâna de la Kremlin” urlă cu amărăciune din cauza influenței sale globale.

Vampirul a fost brutal „spălat” de pe toate fronturile sale politice construite cu viclenie: pe frontul diplomatic, pe frontul spionajului global, pe mass-media, comerț etc. Milioanele turnate în „Operațiunea Congres” au dispărut în vânt. Prăbușirea este colosală.

Eforturile pe care Putin le-a făcut pentru a preveni continuarea asistenței militar-financiare pentru Ucraina au fost cu adevărat titanice.

Timp de multe luni, lupta pentru Occident a continuat, invizibilă pentru lume.

Totul a fost implicat în asta – și totul a fost în zadar”, consideră Nevzorov.

Putin, acuzat că a pus la cale tragedia de la Mall

„Hecatomba de la Crocus a fost, de asemenea în zadar.

Cele 150 de cadavre carbonizate „cu urme ucrainene” nu și-au făcut treaba. Spectatorii morți, jertfiți pe „altarul patriei”, atârnă în gol. Minciuna Kremlinului s-a dovedit a fi crudă și neconvingătoare, iar provocarea a fost evidentă.

Congresmenii nu s-au lăsat păcăliți. Nu a putu să insufle Occidentului dezgustul față de Ucraina și „metodele” acesteia prin Operațiunea Crocus.

O serie de șpăgi generoase, șantaj, promisiuni, persuasiune, intrigi, trucuri arabe – totul s-a risipit.

Putin este învins și umilit. Timpul lui a expirat.

A început cel de-al treilea act al războiului mortal pentru Rusia”, a mai spus Nevzorov.

Cine este Alexander Nevzorov

Alexander Nevzorov este jurnalist și realizator de televiziune. În 2012, el l-a susținut pe Vladimir Putin în timpul campaniei prezidențiale și i-a fost reprezentant autorizat.

În 2014, însă, Nevzorov s-a opus anexării Crimeii de către Rusia. Iar într-un videoclip postat pe YouTube pe 11 aprilie 2021, Nevzorov a prezis că o posibilă invazie rusă a Ucrainei se va sfârși cu tragedie și umilire pentru Rusia. El a prezis, de asemenea, o rezistență ucraineană acerbă.

Pe 22 martie 2022, Nevzorov a fost acuzat în temeiul legii „informațiilor false” din Rusia, după ce a publicat informații că forțele ruse au bombardat o maternitate din Mariupol. Dar Nevzorov nu era în țară, așa că pe 22 aprilie 2022, a fost adăugat pe lista persoanelor care acționează ca agenți străini.

În iunie 2022, Nevzorov și soția sa Lidia au depus o cerere la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru cetățenia ucraineană, pe care ar fi primit-o pe 3 iunie.

Două săli de lectură cu acces liber la raft, inaugurate la Biblioteca Științifică Medicală

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Vă invită la inaugurarea a două săli de lectură cu acces liber la raft la Biblioteca Științifică Medicală (BȘM) – o premieră instituțională, ce are drept scop asigurarea accesului utilizatorilor la resursele de informare de profil medical și farmaceutic.

Evenimentul va avea loc pe data de 23 aprilie 2024, ora 10:00, în incinta Complexului Sociocultural Universitar, etajul III (str. Nicolae Testemițanu, 25), în contextul Zilei Bibliotecarului și a Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, marcate anual la 23 aprilie. 

La deschiderea sălilor va participa rectorul Emil Ceban, prorectorii, decanii, prodecani, cadre didactice, studenți și bibliotecarii BȘM.

Noul spațiu informațional reprezintă două săli de lectură cu acces liber la raft, prevăzut pentru 150 de vizitatori, trei săli pentru studiu în grup, în total – 18 locuri, și Centrul Infomedica cu o capacitate de 19 locuri, ce va asigura accesul utilizatorilor la resursele informaţionale electronice de profil medical şi farmaceutic. Sălile de lectură sunt destinate în special studenţilor, iar colecţiile de carte sunt constituite preponderent din publicaţii didactice în limbile română, engleză, rusă şi franceză – manuale, compendii, note de curs, texte de lecţii, indicaţii metodice ș.a. Utilizatorii vor beneficia de acces la baze de date, biblioteci electronice, resurse axate pe medicina bazată pe dovezi şi alte produse informaţionale.

Spațiul de lectură include şi colecţia de carte veche dr. Richard Koch – una din cele mai mari colecţii personale de carte veche şi rară medicală din Europa, ce reprezintă o valoare bibliofilă considerabilă. Aceasta numără 2638 de exemplare în câteva limbi străine (germană cu caractere gotice, latină, franceză, greacă etc.), majoritatea cu tematică medicală. 

Pe holul Bibliotecii a fost expusă opera de artă «О, человек». Lucrarea – unică și de o valoare inestimabilă – are forma unui diptic (tablou alcătuit din două piese legate între ele ce se deschid ca o carte) și a fost executată în ceramică de către Louisa Ianţen – sculptor ceramist, maestru în arte din RSS Moldovenească. Opera de artă redă o imagine alegorică a lumii noastre. În partea stângă a acesteia este înfățișată, în relief, figura lui Zeus privind pământul înflorit, ceea ce personifică mintea umană. Pe partea dreaptă este redată zeița Atena, cu fața distorsionată de furie privind globul incinerat, ceea ce reprezintă personificarea unei posibile catastrofe. Lucrarea a fost concepută şi realizată pentru expoziția republicană „Artiștii Moldovei în lupta pentru pace” (1986), iar în acest mod artista și-a exprimat protestul împotriva războaielor și a distrugerii a tot ceea ce este rezonabil și frumos, creat de-a lungul mileniilor pe planeta Pământ.

Expoziție cu prezentare de film la Muzeu! Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu: „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”

În data de 26 aprilie 2024, la ora 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din 1946-1947, cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”.

Activitatea cuprinde vernisarea expoziției de planșe „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” și prezentarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar. În același context, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.

Prin acest eveniment, urmărim consemnarea Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022. Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost  una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației RSS Moldovenești (circa 200 000 de oameni). 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și partenerii evenimentului urmăresc sensibilizarea opiniei publice asupra jertfei ce a marcat destinul oamenilor, indiferent de etnie și origine socială.

Vă așteptăm pentru un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei.

Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Franța, copleșită de epidemie. Crește numărul pacienților internați la terapie intensivă
Articolul anterior
Mașină ticsită cu peste 2 tone de piele de bovină, reținută de polițiști
Articolul următor