,,Noaptea Cercetătorilor Europeni”, cum va fi desfășurat evenimentul în acest an la Chișinău

Pe 27 noiembrie orașul Chișinău, alături de alte aproximativ 300 de orașe europene, va marca, concomitent, un eveniment de amploare, Noaptea Cercetătorilor Europeni, proiect dedicat științei și inovării, la care Republica Moldova participă din anul 2013.

separator

În acest an, în virtutea măsurilor de siguranță, o serie de evenimente preconizate, fie au fost anulate, fie adaptate la noile platforme de comunicare, impuse de realitatea în care ne-am pomenit. Și Noaptea Cercetătorilor, în loc de tradiționala ultimă vineri din septembrie, a fost transferată pentru sfârșitul lui noiembrie.

Membrul corespondent Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, membru al Comitetului de conducere a proiectului, a dezvăluit mai multe informații privind conceptul în care se va desfășura evenimentul.

,,Ne orientăm la un format nou, cel al activităților virtuale. Deci, locația principală va fi (și este deja) site-ul evenimentului (http://noapteacercetatorilor.md/). Sunt preconizate și anumite activități cu prezență fizică în parcul Universității Tehnice a Moldovei din str. Studenților, Chișinău – evident, cu respectarea tuturor normelor sanitare. Chiar dacă nu va fi forfota de altă dată, pe care o vedeam la edițiile precedente ale acestui eveniment în scuarul Academiei de Științe sau la Universitatea Tehnică, ne vom strădui și în acest an să venim cu surprize, cu prezentări cât mai interesante, cu activități cât mai atractive, utilizând oportunitățile oferite de tehnologiile moderne. Vom demonstra că se poate de promovat cercetarea chiar și în astfel de condiții”.

,,Sloganul ediției din acest an este cel tradițional – „Știința pentru societate”, iar scopul, pe care îl urmărim, constă în familiarizarea publicului larg cu rezultatele cercetării, motivarea tinerilor pentru alegerea unei cariere în cercetare”.

,,Organizatorul principal al evenimentului este Universitatea Tehnică a Moldovei, proiectul fiind realizat în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei și Institutul Dezvoltării Societății Informaționale. Invitații de participare au fost remise tuturor organizațiilor din domeniul cercetării și inovării și mă bucură faptul, că au fost recepționate cu entuziasm, conducătorii instituțiilor respective văzând în participarea la Noaptea Cercetătorilor o posibilitate de promovare a rezultatelor cercetării într-o manieră mai puțin obișnuită.

După cum am menționat deja, „gazda” virtuală este site-ul evenimentului. Fiecare instituție-participant va pregăti o prezentare video a rezultatelor cercetărilor, vor fi demonstrate experiențe de laborator, echipamente utilizate în procesul de cercetare, pentru copii vor fi elaborate teste de cunoștințe pe domenii, plasate și ele în spațiul virtual. Este preconizată organizarea concursului virtual ale celor mai bune rezultate, prezentare de modă, dacă situația va permite – lecții la Planetariul UTM, acestea deja în mod real. Un număr limitat de exponate vor fi prezentate pe viu în parcul UTM. Activitățile de la UTM vor fi transmise și ele în regim online.

Venim cu un mesaj care ar demonstra, că cercetarea este necesară pentru dezvoltarea țării, că rezultatele noastre sunt de valoare, că avem recunoaștere internațională, chiar dacă muncim în condiții mai dificile. Suntem în epoca celei de a patra revoluții industriale, la baza căreia se află platforme de cercetare, menite să elaboreze tehnologiile unei producții auto-organizate, și Noaptea Cercetătorilor va contribui la promovarea rolului primordial al cercetării și inovării în realizarea acestui deziderat”, a mai declarat Svetlana Cojocaru.

Franța, copleșită de epidemie. Crește numărul pacienților internați la terapie intensivă
Articolul anterior
Mașină ticsită cu peste 2 tone de piele de bovină, reținută de polițiști
Articolul următor
Alte articole interesante