Noaptea trecută a fost iadul pe pământ la Atena

Incendiul care a ars toată noaptea trecută în Capitala Greciei a forțat mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Incendiul masiv de la marginea Atenei a ars toată noaptea și a distrus sau avariat grav zeci de clădiri, inclusiv locuințe. Din cauza focului, mii de persoane au fugit din casele lor, iar pompierii s-au luptat cu greu să aducă flăcările sub control, relatează digi24. Grecia se confruntă cu cel mai dur val de căldură din ultimele decenii, cu temperaturi de 45 de grade in unele regiuni.

Brigăzile de pompieri au profitat de orele de dimineață ceva mai reci pentru a trimite elicoptere și avioane la altitudini mici care să arunce cu apă peste pădurile arse din jurul Tatoi, la 20 de kilometri nord de capitala greacă, acolo unde peste 500 de pompieri s-au luptat toată noaptea pentru a aduce incendiul masiv sub control. 

Echipajele de la sol au făcut cea mai importantă muncă – s-au luptat cu flăcările de coșmar din pădurile suburbane. Până acum nu au fost raportate pierderi de vieți omenești. Peste 100 de locuințe și spații comerciale au fost avariate grav sau distruse, iar peste 500 de oameni au fost forțați să-și petreacă noaptea la hotel, au transmis autoritățile.

Focul de lângă Atena a produs un nor negru de fum care a micșorat vizibilitatea și a dus la restricții pentru locuitori capitalei grece, care au fost sfătuiţi să rămâne în case în ciuda temperaturilor extreme, pentru a evita contactul cu particulele toxice rezultate din ardere. Pene de curent sporadice au fost înregistrate în mai multe zone ale orașului, după ce incendiul a distrus mai multe turnuri de transmisie, adăugând o presiune adițională pe rețeaua electrică deja aflată sub o presiune extraordinară din cauza căldurii.

Valul de căldură extremă va continua să afecteze Grecia până la finalul săptămânii. Măsurile de urgență vor rămâne în vigoare până atunci – printre ele se includ micșorarea zilei de muncă și a perioadei de funcționare a serviciilor și o monitorizare sporită a riscurilor de incendii. Autoritățile furnizează camere de hotel gratuite pentru toți locuitorii care nu s-au putut întoarce la casele lor din cauza focului.

Veste bună pentru moldoveni! Se ieftinește lumina! Noile tarife, aprobate de ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a votat micșorarea tarifului la energia electrică livrată de „Premier Energy”. Astfel, consumatorii casnici din raioanele de Sud și Centru vor achita 2,34 lei/kWh, ceea ce constituie o scădere cu 5 bani, scrie deschide.md.

De menționat că, anterior, reprezentanții „Premier Energy” au solicitat majorarea tarifului până la 2,77 lei/kWh.

O situația similară este și în cazul SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Furnizorul a cerut pentru consumatorii casnici un tarif de 3,01 lei/kWh, comparativ cu 2,88 lei/kWh în prezent. Totuși, ANRE a decis micșorarea tarifului până la 2,84 lei/kWh.

Ultima dată, prețul la lumină a fost modificat în noiembrie 2023.

Precizăm că, tot astăzi, ANRE a aprobat micșorarea tarifului la energia termică.

Un angajat al Ambasadei ruse la Chișinău, declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R.Moldova și urmează să părăsească țara

Un angajat al Ambasadei Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova și urmează să părăsească țara noastră. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe, după ce ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la sediul instituției pentru a-l informa despre decizia în cauză, scrie moldova1.md.

Potrivit MAE, măsura a fost luată drept răspuns la deschiderea de către Rusia a șase secții de votare în regiunea transnistreană.

Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești. În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, se arată în nota informativă.

Amintim că ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat pe 12 martie la Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit instituției, diplomatului rus i-a comunicată poziția privind dezaprobarea deciziei referitoare la deschiderea secțiilor de votare ale Federației Ruse în regiunea transnistreană. La rândul său, Vasnețov, a declarat pentru presă că poziția Chișinăului este „nefondată” și că drepturile cetățenilor ruși din Republica Moldova trebuie respectate.

Menționăm că, în ultimii șase ani, nouă diplomați ruși au fost expulzați din Republica Moldova, urmate de acțiuni similare din partea Moscovei.

Cel mai recent caz a fost înregistrat în aprilie anul trecut, când un diplomat rus a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova pentru comportament necorespunzător.

Se ieftinește căldura în Chișinău și Bălți

Locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți vor plăti mai puțin pentru agentul termic. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi micșorarea tarifelor la căldură, dând curs demersurilor depuse de către SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord”, scrie radiomoldova.md.

Potrivit proiectului aprobat de ANRE, în municipiul Chișinău consumatorii deserviți de „Termoelectrica” vor achita 2 138 de lei/Gcal (fără TVA), în comparație cu 2 774 de lei/Gcal în prezent.

Consumatorii din municipiul Bălți, deserviți de CET-Nord, vor achita 2 245 de lei/Gcal (fără TVA), comparativ cu 3 215 lei/Gcal.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Filarmonica Naţională vă invită la două concerte incendiare în aer liber la Butuceni
Articolul anterior
Grindină până la genunchi pe străzile unui oraș din Slovenia
Articolul următor