Noaptea trecută a fost iadul pe pământ la Atena

Incendiul care a ars toată noaptea trecută în Capitala Greciei a forțat mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Incendiul masiv de la marginea Atenei a ars toată noaptea și a distrus sau avariat grav zeci de clădiri, inclusiv locuințe. Din cauza focului, mii de persoane au fugit din casele lor, iar pompierii s-au luptat cu greu să aducă flăcările sub control, relatează digi24. Grecia se confruntă cu cel mai dur val de căldură din ultimele decenii, cu temperaturi de 45 de grade in unele regiuni.

Brigăzile de pompieri au profitat de orele de dimineață ceva mai reci pentru a trimite elicoptere și avioane la altitudini mici care să arunce cu apă peste pădurile arse din jurul Tatoi, la 20 de kilometri nord de capitala greacă, acolo unde peste 500 de pompieri s-au luptat toată noaptea pentru a aduce incendiul masiv sub control. 

Echipajele de la sol au făcut cea mai importantă muncă – s-au luptat cu flăcările de coșmar din pădurile suburbane. Până acum nu au fost raportate pierderi de vieți omenești. Peste 100 de locuințe și spații comerciale au fost avariate grav sau distruse, iar peste 500 de oameni au fost forțați să-și petreacă noaptea la hotel, au transmis autoritățile.

Focul de lângă Atena a produs un nor negru de fum care a micșorat vizibilitatea și a dus la restricții pentru locuitori capitalei grece, care au fost sfătuiţi să rămâne în case în ciuda temperaturilor extreme, pentru a evita contactul cu particulele toxice rezultate din ardere. Pene de curent sporadice au fost înregistrate în mai multe zone ale orașului, după ce incendiul a distrus mai multe turnuri de transmisie, adăugând o presiune adițională pe rețeaua electrică deja aflată sub o presiune extraordinară din cauza căldurii.

Valul de căldură extremă va continua să afecteze Grecia până la finalul săptămânii. Măsurile de urgență vor rămâne în vigoare până atunci – printre ele se includ micșorarea zilei de muncă și a perioadei de funcționare a serviciilor și o monitorizare sporită a riscurilor de incendii. Autoritățile furnizează camere de hotel gratuite pentru toți locuitorii care nu s-au putut întoarce la casele lor din cauza focului.

Filarmonica Naţională vă invită la două concerte incendiare în aer liber la Butuceni
Articolul anterior
Grindină până la genunchi pe străzile unui oraș din Slovenia
Articolul următor