Noi condiții de călătorie în Israel. În ce caz chiar și persoanele vaccinate împotriva Covid-19 trebuie să se autoizoleze

Ambasada Republicii Moldova în Israel a venit cu mai multe precizări privind noile condiții de călătorii în Israel, inclusiv cele de tranzitare a acestei țări. Astfel, începând cu 1 iunie, toți pasagerii care vizitează o destinație cu risc sporit de COVID-19 în perioada de 14 zile de la sosirea lor în Israel trebuie să intre în izolare, inclusiv persoanele recuperate și vaccinate.

De asemenea, pasagerii care sosesc în Israel și care nu pot susține un test PCR în termen de 72 de ore înainte de plecare în Israel din motive umanitare sau nevoi personale speciale sau dacă este imposibil din punct de vedere fizic să obțină acces la testele PCR în locația din care zboară pot aplica la Comitetul de excepții.

Reprezentanții misiunii diplomatice menționează că din cauza ratelor globale de infecție ridicate și a răspândirii noilor tulpini de COVID-19, toți pasagerii care vizitează o destinație cu risc sporit de COVID-19 (puteți verifica gradul de risc AICI) în perioada de 14 zile de la sosirea lor în Israel trebuie să intre în izolare, inclusiv persoanele recuperate și vaccinate. Această restricție nu se aplică pasagerilor vaccinați sau recuperați care tranzitează aceste destinații și stau 12 ore sau mai puțin în zona de tranzit a aeroportului. Cetățenii străini care sosesc din aceste destinații trebuie să intre izolat într-o cazare (motel) alocat de Statul Israel.

Începând cu 1 iunie, toți pasagerii internaționali la intrare în Statul Israel trebuie să plătească pentru testele COVID-19 (PCR) necesare pentru intrarea în Israel. Puteți efectua plata la Aeroportul Internațional Ben Gurion sau după ce trimiteți formularul de declarație înainte de a călători în Israel. Plata în avans este la un preț redus.

Înainte de călătoria cu avionul:

• Toți pasagerii care sosesc în Israel cu un itinerar de 72 de ore sau mai mult trebuie să prezinte personalului companiei aeriene un rezultat negativ al testului COVID-19 PCR. Testul trebuie susținut în termen de 72 de ore înainte de ora programată de plecare către Israel. Această cerință se aplică persoanelor cu un certificat de vaccinare sau un certificat de recuperare. Intrarea în Israel depinde de respectarea acestei cerințe.
• Pasagerii care sosesc în Israel și care nu pot susține un test PCR în termen de 72 de ore înainte de plecare în Israel din motive umanitare sau nevoi personale speciale sau dacă este imposibil din punct de vedere fizic să obțină acces la testele PCR în locația din care zboară pot aplica la Comitetul de excepții.
• Toți pasagerii (cetățeni israelieni și cetățeni străini), inclusiv pasagerii vaccinați și recuperați, care ajung în Israel trebuie să depună o declarație de intrare. În formularul de declarație, pasagerii trebuie să își completeze informațiile personale, adresa locului de cazare în care vor izola și o declarație de sănătate. Formularul de declarație trebuie completat cu 24 de ore înainte de ora de plecare programată către Israel, de preferință cât mai aproape de ora de plecare. Vă recomandăm să ajungeți la aeroport cu autorizația și formularul completat, care poate fi un fișier digital sau o imprimare. Pasagerii care trebuie să intre în izolare trebuie să utilizeze acest formular pentru a raporta adresa de izolare.
• După completarea formularului, puteți plăti în avans pentru testele COVID-19 (PCR). Plata în avans este de 80 NIS de persoană; prețul la aeroport este de 100 NIS.
• Cei care au un certificat valabil de vaccinare sau recuperare a Ministerului Sănătății din Israel nu sunt obligați să meargă în izolare la sosire dacă nu ajung din locațiile specificate mai sus (țările roșii).
• Dacă nu sunteți vaccinat sau recuperat, va trebui să intrați în izolare și să respectați cerințele și îndrumările de izolare (detalii AICI).
• Informații privind scutirea de izolare pentru persoanele care s-au recuperat sau s-au vaccinat în străinătate AICI.
• Cetățenii străini trebuie să aibă un permis de intrare certificat de Autoritatea pentru Populație și Imigrare.
• Imprimați autorizația și aduceți-o cu dvs. la aeroport pentru a o prezenta oficialilor. Păstrați autorizația până la sosirea în Israel (după verificarea controlului la frontieră).
• Pasagerii trebuie să prezinte rezultatele testelor PCR personalului companiei aeriene, oficialilor Autorității pentru Imigrație și Populație și oficialilor Ministerului Sănătății de pe aeroport. Rețineți că îmbarcarea va fi refuzată pentru cazurile confirmate de COVID-19.

Rezultatul testului PCR negativ, pe care trebuie să îl prezentați înainte de îmbarcare, trebuie să fie în limba engleză cu numărul pașaportului persoanei testate.

Îndrumări înainte, în timpul și după călătoria cu avionul:

• Pasagerii trebuie să poarte o mască facială care acoperă nasul și gura la aeroport (vârsta de 7 ani și peste) și la bordul aeronavei (vârsta de 6 ani și peste).
• Pasagerii trebuie să stea la cel puțin 2 metri de persoanele care nu sunt aceiași membri ai gospodăriei.
• Pasagerii trebuie să practice igiena, care include spălarea mâinilor cu produse igienice.
• La sosirea în Israel, toți pasagerii de intrare trebuie să aibă un test COVID-19 PCR făcut pe cheltuiala lor.
Tranzit (zboruri de legătură):
Pasagerii care sosesc în Israel cu un zbor de legătură trebuie să susțină un test PCR în termen de 72 de ore înainte de ora cuvenită a primului zbor dacă stau peste hotare peste 72 de ore și dacă intervalul de timp dintre primul zbor și zborul care ajunge în Israel este mai puțin de 24 de ore.
Cetățeni străini care prezintă simptome în timpul șederii lor în Israel:
Cetățenii străini care prezintă simptome legate de COVID-19 trebuie să contacteze linia telefonică de asistență medicală de urgență MDA la 101 sau linia telefonică directă a Ministerului Sănătății la * 5400 pentru sfaturi.

Țara noastră va beneficia de un grant de 1,3 miliarde de lei, pentru proiecte de dezvoltare, din partea SUA

Republica Moldova va beneficia de un grant, în valoare de 1,3 miliarde de lei, din partea Statelor Unite ale Americii (SUA), pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Premierul Dorin Recean și șeful Misiunii Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în Moldova, John Allelo, au semnat, astăzi, o declarație comună. Aceasta vizează alocarea unui suport adițional, în cadrul Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare, semnat de guvernele Republicii Moldova și Statelor Unite ale Americii (SUA).

„Mulțumim Guvernului SUA pentru susținerea programelor de dezvoltare în țara noastră. Grantul de 1,3 miliarde de lei, acordat Republicii Moldova, va contribui la prosperitatea cetățenilor noștri și asigurarea calității înalte a vieții, într-un mediu de pace și securitate”, a spus premierul Dorin Recean. 

O parte din suma alocată va fi destinată proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătăți cooperării comerciale și economice dintre Republica Moldova și Ucraina. O altă parte din grant va fi utilizată pentru construirea zonelor de parcare pentru camioane, în apropierea frontierelor de stat, achiziționarea de echipamente și furnizarea de asistență tehnică pentru dezvoltarea Centrului Logistic Multimodal Berești.

De asemenea, fondurile alocate sunt destinate sporirii rezilienței cibernetice în cadrul instituțiilor publice și de stat. Asistența va include instruiri în domeniul securității cibernetice și dezvoltarea abilităților conexe pentru a putea anticipa și răspunde la amenințările din sectorul cibernetic. 

„Vom continua să investim în proiectele de care beneficiază direct oamenii din Republica Moldova și să contribuim la viitorul prosper și sigur al cetățenilor”, a menționat șeful misiunii USAID Moldova, John Allelo.

Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creșterea economică durabilă ancorată în integrarea europeană a fost semnat la Chișinău, la data de 28 septembrie 2016. Pe parcursul celor treizeci de ani de parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a implementat peste 130 de proiecte de dezvoltare, oferind 2,1 miliarde de dolari în cadrul parteneriatului cu Republica Moldova. 

Un moldovean, căutat prin Interpol, a fost extrădat din Ucraina

Un bărbat de 37 de ani, originar din raionul Sîngerei, aflat în căutare internațională prin canalele Interpol cu scop de arest și extrădare, a fost reținut pe teritoriul Ucrainei și extrădat autorităților din Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În anul 2008, acesta a fost condamnat de Judecătoria Buiucani la șase ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, fiind recunoscut vinovat de comiterea unei tâlhării. La data de 13 ianuarie curent, bărbatul a fost extrădat în Republica Moldova și preluat de la frontiera de stat de către angajații Inspectoratului de Poliție Sîngerei. Ulterior, acesta a fost escortat și plasat în Penitenciarul nr. 11 pentru executarea sentinței de judecată.

Localitatea din țară care a transformat iluminatul stradal cu ajutorul energiei solare și înregistrează economii la facturi

Autoritățile din satul Sireț, raionul Strășeni, au găsit o soluție inovativă care a îmbunătățit iluminatul stradal și a adus economii importante la bugetul local. Cu ajutorul unui proiect-pilot finanțat de Centrul Național pentru Energie Durabilă, Primăria a construit un parc fotovoltaic propriu, care susține parțial iluminatul stradal și reduce costurile cu energia electrică, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Grație implementării acestui proiect, Primăria satul Sireț, a fost desemnată câștigătoare a competiții „Moldova Eco Energetică 2024”, la categoria „Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul iluminat stradal, cu includerea surselor de energie regenerabilă”.

„Vedem o eficiență foarte mare și ne-am dorit foarte mult acest proiect ca să reușim să asigurăm localitatea cu iluminat stradal și să facem economie la buget”, spune primarul localității Leonid Boaghi. 

Iluminatul stradal din sat a fost transformat complet, iar locuitorii s-au obișnuit cu noul sistem modernizat, care include 508 corpuri de iluminat LED. „Oamenii s-au deprins cu iluminatul stradal și nu mai pot fără iluminat stradal. Nu este cum a fost înainte”, adaugă viceprimarul Alexandru Iorga.

Vechile lămpi consumatoare de energie au fost înlocuite cu corpuri de iluminat eficiente, care oferă o lumină mult mai puternică și au o durată de viață mai lungă. „Acum e foarte bine, față de cum era odată. Avem lumină la fiecare stâlp și becurile sunt mult mai luminoase”, a relatat un localnic.

Parcul fotovoltaic, amplasat pe un teren al Primăriei, cuprinde 72 de panouri solare și are o capacitate de 20 kW. „Toată capacitatea de iluminat stradal care este arondată la acest transformator este sută la sută acoperită din acest parc fotovoltaic”, explică primarul. Proiectul a fost gândit astfel ca localitatea să reducă cheltuielile pentru iluminatul stradal, iar economiile sunt evidente.

Aceste economii au deschis noi oportunități pentru Primărie, care planifică să extindă parcul fotovoltaic cu o nouă capacitate de 200 kW, pentru a genera facturi zero la capitolul energie electrică la instituțiile publice din localitate. Astfel, iluminatul stradal nu va fi singura componentă susținută de energie regenerabilă, iar alte instituții publice din localitate vor beneficia de aceeași sursă de energie curată și gratuită.

În acest fel, autoritățile din satul Sireț au demonstrat că inovația și sustenabilitatea pot merge mână în mână, iar un proiect mic, dar eficient, poate aduce economii semnificative și beneficii pe termen lung pentru întreaga comunitate.

Vă invităm să vizionați spotul realizat despre proiect.

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.

Un băiețel de 2 ani a căzut de la etajul 14. Mama copilașului era beată, în apartament
Articolul anterior
Tehnologia ARNm dă speranţe în lupta cu alte boli. Ce alte afecţiuni ar mai putea trata
Articolul următor