Noi detalii în dosarul escrocheriilor comise de compania Bis Mobil Kitchen, care a înșelat sute de oameni în România și Republica Moldova

Polițiștii și procurorii au mai stabilit unele adrese, precum și alte persoane implicate în schema infracțională în dosarul escrocheriilor comise de o companie care fabrică mobilă de bucătărie.

Ofițerii Direcției investigații complexe a INI, în comun cu ofițerii DGUP, sub conducerea PCCOCS, au efectuat încă 9 percheziții în cadrul cărora au fost depistate și ridicate documente contabile, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, purtători electronici de informație pe care se păstrează urmele infracțiunilor, contracte, facturi și alte obiecte care au importanță pe cauza penală.

Actualmente se întreprind toate măsurile și acțiunile necesare în scopul acumulării probatoriului pe cauzele penale inițiate.

Amintim că ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și Direcției Generale Urmărire Penală, în comun cu procurorii PCCOCS, au reținut acum o săptămână alte cinci persoane în dosarul escrocheriilor comise de o companie care fabrică mobilă de bucătărie, după ce anterior fusese reținut și directorul acesteia, care voia să fugă din țară.

Au fost pornite 17 cauze penale, iar prejudiciul depășește 10.000.000 de lei. Ulterior reținerii fondatorului companiei și plasării lui în arest, vineri au fost desfășurate 19 percheziții la mai multe adrese din Chișinău, în cadrul cărora au fost ridicate inclusiv documente contabile, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, purtători electronici de informație, mijloace bănești, contracte, facturi și ștampile.

Cele cinci persoane reținute la sfârșitul lunii ianuarie sunt trei bărbați și două femei din cadrul companiei, cu rol de contabili și agenți de vânzare.

Autocar plin cu moldoveni care se întorcea din Portugalia, accidentat în Vrancea din cauza unui pasager agresiv

Detalii noi despre accidentul rutier, produs ieri noaptea la Vrancea, în care un autobuz cu 44 de cetățeni din Republica Moldova a fost la un pas de a se răsturna.

Accident între două autocare în care se aflau 84 de copii, în județul Sibiu. 33 de minori şi un adult au fost transportați la spital | FOTO

Postul de televiziune TV6 a intrat în posesia unor imagini și informații exclusive, care ar elucida motivul producerii evenimentului rutier. De la unul dintre pasageri s-a aflat că autocarul era plin cu moldoveni care se întorceau acasă din Portugalia. La un anumit moment dat, aproape de miezul nopții, în timp ce autocarul se deplasa cu o vitează de 100 de km/h, un bărbat a devenit brusc agresiv și, pe neprins de veste, a apucat volanul și l-a tras spre el. Autocarul a derapat, s-a lovit de parapetul unui pod și a ajuns într-un șanț.

Pasagerul a relatat povestea în câteva mesaje, întrucât, spune, el, nu poate vorbi din cauza unei leziuni la gât cu care s-a ales în timpul accidentului. El ne-a mărturisit că după ce autocarul sa oprit din plonjat, în salon s-a creat panică și haos. Oamenii au început să țipe și să se îmbulzească spre ieșire, speriați că mașina ar putea lua foc. Mai mult, bărbatul spune că multă lume ar fi avut de suferit. Unii s-ar fi ales cu mâinile rupte, alții cu unele coaste frânte. Am reușit să luăm legătura și cu unul dintre cei doi șoferi ai autocarului și care tocmai l-ar fi avut de înfruntat pe pasagerul agresiv. El susține că a ținut de volan până în ultima clipă astfel ca mașina să nu se răstoarne. În tot acest timp, individul agresiv ar fi tras spre el și doar o minune a făcut ca nimeni să nu-și piardă viața, povestește conducătorul auto.

ȘOFER, IGOR, șoferul autocarului:

«Când o sărit pe volan, fix în partea dreaptă la … și a tras volan și tremura tot, era plin de transpirație și spunea: ”voi vreți să mă ucideți și trăgea volanul în dreapta, dar nu puteam, am stat, dar nu putem că el dacă e în starea asta a lui el are o putere… eu cu ambele mâini și ridicat în picioare trăgeam, și dintr-o parte, și apăsam pe frână, și am mers înainte pe lan. Am mers, nu știu ”că dacă mergeam pe mijloc, ne înfigeam în podul cela, Doamne ferește ce era să fie. Pe partea dreaptă a mers, roata din față era la mijloc de autocar.»

a câteva minute de la accident, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă de peste Prut a activat planul roşu de intervenţie. Mai multe echipaje de poliție și ambulanță au venit la fața locului. S-a stabilit că opt persoane au suferit diverse traumatisme, iar șase, atacuri de panică. De suferit a avut și cel deal doilea șofer, care a fost internat cu traumatisme și leziuni la cel mai apropiat spital.

ȘOFER, IGOR, șoferul autocarului: «Era lovit la umăr. I-a sărit umărul și l-au dus la spital.»

Șoferul autocarului ne mai relatează că cel care a cauzat accidentul ar fi fost imediat reținut.
ȘOFER, IGOR, șoferul autocarului: «Patru polițiști încercau să-l țină în timpul asta. Până a venit autocarul, până au plecat toți pasagerii, până s-au găsit toate bagajele, că partea dreaptă cum s-a sfărâmat și erau sub autocar, pe drum erau înșirate, pe el îl țineau patru polițiști și el tot striga și striga: ”Controlați-i pe toți, ei au cuțite, ei au săbii, ei vor să mă taie, ei vor să mă ucidă, voi chiar nu vedeți?»

Mai mult, șoferul autocarului povestește că a aflat recent că individul a fost escortat de poliția română, la Spitalul de Psihiatrie din Focșani.

Primarul Ion Ceban, surprins cu trotineta pe contrasens. Imaginile martorilor

Primarul Capitalei a fost surprins cu o trotinetă. Ar părea nimic neobișnuit, doar că marea le-a fost mirarea unor trecători când l-au văzut pe contrasens. Unii martori l-au filmat pe Ion Ceban și au postat imaginile pe internet. Ion Ceban nu a reacționat.

,,Deși încă la prima oră am cerut de la poliție să ne precizeze dacă este vorba despre o încălcare a regulilor în trafic, nici până la această oră, nu am primit un răspuns la mesaje. Natalia Golovco nu ne-a răspuns nici la apeluri”, transmite TV8.md.

sursa video: Facebook/Masa critică

Kremlinul a lansat un ,,proiect” în care membrii elitei merg pe front și apar acolo ca „participanți la operațiunea militară specială”

Încercările Kremlinului de a-i prezenta pe copiii elitei rusești ca participanți egali în războiul împotriva Ucrainei alături de soldații obișnuiți au eșuat, cred experții cu care a vorbit The Moscow Times.

Kremlinul inventează basme pentru a atrage în război copii elitelor

În schimb, aceste eforturi au stârnit mai multe întrebări decât răspunsuri, au spus aceștia, transmite hotnews.ro.

Sâmbăta trecută, liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, ar fi fost „până la genunchi în noroi și rahat” pe câmpul de luptă alături de mercenarii săi timp de aproape șase luni.

Dmitri Peskov a confirmat acest lucru pentru presa rusă câteva zile mai târziu, dar nu a oferit alte detalii.

Neconcordanțele din povestea lui Peskov Jr. care s-ar fi alăturat grupului Wagner s-ar putea întoarce împotriva Kremlinului, în timp ce încearcă să motiveze rușii obișnuiți să se înroleze pentru a lupta înaintea unui contraatac ucrainean.

Abbas Gallyamov, un expert independent și fost redactor de discursuri pentru Putin, a declarat că dezvăluirea referitoare la fiul unui înalt oficial de la Kremlin care a luptat în Ucraina nu a fost un accident.

Una dintre principalele nemulțumiri ale rușilor împotriva regimului este tendința acestuia de a transfera consecințele negative ale deciziilor sale asupra publicului, în timp ce oficialii se bucură de beneficii, a declarat Gallyamov pentru The Moscow Times.

„În situație de război, această nedreptate este percepută în mod deosebit de acut, deoarece nu este vorba despre venituri economice, ci despre viața însăși”, a spus Gallyamov.

„De aceea, Kremlinul a lansat un proiect în care membrii elitei merg pe front și apar acolo ca „participanți la [operațiunea militară specială]”.”

Kremlinul, speriat de contraofensiva ucraineană?

14 luni de război au lăsat forțele Rusiei puternic epuizate, spun experții, iar o contraofensivă ucraineană i-a dat un semnal Moscovei că e nevoie să își întărească efectivele.

În același timp, narațiunea Kremlinului despre război și reclamele privind înrolarea nu au reușit să convingă bărbații ruși să se alăture armatei.

Pentru a crește oportunitățile de a recruta recruți pentru armată, Kremlinul a pregătit discret legi pentru digitalizarea recrutării și mobilizării, care au fost rapid aprobate în Duma de Stat în această lună.

Vestea că Peskov Jr. ar fi luptat în Ucraina se pare că a făcut parte din eforturile Kremlinului de a stimula înrolarea.

Peskov Junior nu voia să meargă în armată în septembrie

Dar Nikolai Peskov, în vârstă de 33 de ani, care a petrecut mai mulți ani la Londra și care a lucrat ulterior ca corespondent al postului de televiziune pro-Kremlin RT, a fost ținta unei farse telefonice în septembrie, în care părea reticent să se înroleze în armată.

În conversația telefonică transmisă în direct pe YouTube, un asociat al lui Alexei Navalnîi s-a prezentat lui Nikolai Peskov ca recrutor militar.

Peskov Jr. a refuzat cererea interlocutorului de a se prezenta la biroul de recrutare, promițând să „rezolve problema la un alt nivel”, făcând probabil aluzie la influentul său tată.

Glumețul l-a sunat, de asemenea, pe Alexei Mishustin, fiul premierului rus Mihail Mishustin, care a spus că studiază la universitate și că „nu are încă dorința de a lupta”.

În urma declarației lui Prigojin din această săptămână, Peskov Jr. a declarat tabloidului pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda că plănuia deja să se alăture lui Wagner în ziua în care a fost păcălit.

„Am simțit că era datoria mea. Nu puteam să stau pe margine și să privesc cum atât prietenii, cât și alți oameni merg acolo”, a spus el, susținând că a „realizat o ispravă” și chiar a primit o medalie pentru curaj.

Propagandiștii au luat repede inițiativa

Propagandiștii ruși au sărit rapid să vorbească despre povestea presupusului serviciu militar al lui Peskov Jr.

Șefa RT, Margarita Simonian, a declarat că știa de mult timp despre serviciul lui Peskov Jr. în Wagner, deoarece tatăl său i-a povestit personal despre acest lucru în timpul unei cine amicale, dar a cerut să nu facă publică informația. Dar în declarația sa, ea s-a referit la Peskov Jr. ca fiind „Sasha”, a remarcat un jurnalist rus de la BBC.

Iar Vladimir Soloviov, un prezentator al postului de televiziune de stat Rossiya-1, a publicat un interviu cu Peskov Jr. în zona de luptă care ar fi fost filmat iarna, pe front.

„Numele lui a apărut de curând, luptă în Wagner, a devenit foarte faimos. Dar ce altă alegere are? Este nepotul unui mareșal legendar, fiul unui celebru oficial al statului rus. Acesta este Nikolai Dmitrievici Peskov”, a declarat Soloviov.

Experții se îndoiesc că Peskov Junior a ajuns pe front

Prigojin susține că fiul lui Peskov a petrecut aproape șase luni luptând în Ucraina ca parte a unui echipaj al unui lansator de rachete, dar a servit sub un alt nume, folosind „documente false” pentru a-și ascunde identitatea.

„El [Dmitri Peskov] a venit la mine spunându-mi: „De ce nu-l luați, ca simplu artilerist”. Și tipul a servit ca oricine altcineva. Doar un simplu artilerist, băgat până la genunchi în noroi și rahat, manevrând un Uragan [lansator de rachete]”, a declarat Prigojin, adăugând că Peskov Sr. „a avut cândva reputația de a fi un liberal total”.

Cu toate acestea, experți independenți au exprimat îndoieli că fiul lui Peskov a ajuns vreodată în prima linie a frontului.

Analistul militar independent și fondatorul Conflict Intelligence Team, Ruslan Leviev, a declarat că sistemele de lansatoare de rachete Uragan sunt în mod normal poziționate la zeci de kilometri distanță de câmpul de luptă.

„Aceste [sisteme] se află suficient de departe de linia frontului (au o rază de tragere de până la 35 de kilometri), riscurile sunt minime și nu înțeleg de ce se menționează ‘până la genunchi în noroi'”, a scris Leviev pe Twitter.

A vândut mașina în timp ce se afla pe front?

În plus, afirmația privind șederea prelungită a lui Peskov Jr. pe front pare inconsecventă cu faptul că, în toamna și iarna 2022-2023, Tesla Model X pe care o deține a fost surprinsă în mod repetat încălcând limitele de viteză în Moscova, ceea ce a dus la mai multe amenzi.

Iar la 28 martie, în timp ce Peskov Jr. ar fi fost pe front, mașina sa a fost vândută unui bărbat din regiunea Tver din nord-vestul Rusiei, a relatat postul de știri independent Sota.

„Este foarte neîndemânatic făcut. Este clar că au vrut să arate că și copiii elitei sunt implicați în operațiunea [militară]. Dar există întrebări cu privire la modul în care se face, pentru că a trecut mai mult de un an de la începutul războiului. Iar reacțiile la acest lucru sunt neclare”, a declarat un fost oficial guvernamental de rang înalt pentru The Moscow Times, sub rezerva anonimatului.

„Dacă ar fi fost făcută în mod curat, ar fi fost eficientă. Dar, din moment ce au existat multe dezvăluiri despre faptul că a fost un fals, iar Peskov Jr. nu a fost de fapt niciodată în Ucraina, efectul real a fost în schimb negativ”, a declarat Gallyamov pentru The Moscow Times.

„Poporul rus este obișnuit cu faptul că autoritățile construiesc în mod constant sate Potemkin, așa că, de îndată ce apar dezmințiri rezonabile, oamenii le cred cu ușurință”, a spus el.

Ți-ai cumpărat bicicletă? Fii responsabil și nu urca băut pe ea. Un biciclist aghesmuit s-a ales cu amendă usturătoare
Articolul anterior
Femeile care și-au pierdut soții în război primesc cadou șube din blană din partea autorităților din Rusia
Articolul următor