Noi facilități pentru pentru producătorii de “energie verde”

Producătorii de energie verde din Republica Moldova vor beneficia de o serie de facilități noi  pentru instalarea și utilizarea surselor de energie regenerabilă. Un proiect de modificare a legii privind promovarea surselor de energie regenerabilă (SER) a fost aprobat săptămâna aceasta de Parlament în lectură finală, informează unica.md cu referire la un comunicat.

În primul rând, este vorba de facilitarea funcționării comunităților energetice locale, prin faptul că energia electrică produsă într-o anumită locație va putea fi consumată de membrii comunității în mai multe locuri de consum. Aceste prevederi se vor aplica și în cazul prosumatorilor beneficiari ai mecanismului de facturare netă, inclusiv agricultorilor care își vor putea instala panouri și alimenta multiple utilaje situate în locații diferite – frigider, pompe de irigare, birouri, etc. Totodată, vor beneficia de aceste modificări și autoritățile publice locale, care pot instala panouri fotovoltaice și alimenta multiple clădiri publice – grădiniță, școală, punct medical, primărie, etc De asemenea, din comunități energetice vor putea face parte asociații de coproprietari în condominiu, Grupuri de Acțiune Locală, Asociații de Dezvoltare Intercomunitară. 

Amendamentele la lege obligă furnizorii serviciului universal să încheie contracte cu comunitățile energetice și să procure excesul de energie electrică produsă la prețul mediu de închidere a pieței pentru ziua următoare în perioada de facturare. În același timp, profitul eventual obținut va putea fi utilizat de comunitățile energetice doar pentru dezvoltare, fără a putea plăti dividende. Totodată, la propunerea Ministerului Energiei, inclusă în politica fiscală pentru anul 2025, aceste venituri ale prosumatorilor sau ale comunităților energetice nu vor fi impozitate.  

Dezvoltarea comunităților energetice, membri ale cărora pot fi atât autorități publice locale, cât și agenți economici sau persoane fizice, va permite reducerea costurilor pentru acoperirea consumului propriu al membrilor acestora. 

O altă prevedere a proiectului debirocratizează procesul de racordare la rețea a prosumatorilor, adică a beneficiarilor mecanismului de suport facturare netă. Astfel, dacă un prosumator își instalează panouri fotovoltaice în limita plafonului individual de capacitate, acesta nu va avea nevoie de aviz de racordare. Totodată, prosumatorii vor putea instala centrale electrice ce depășesc limita prevăzută în contractul cu furnizorul, însă vor fi remunerați pentru energia livrată în rețea doar în limita acestei capacități, echivalente cu consumul propriu. Această ajustare va permite prosumatorilor să-și adapteze mai ușor sistemele de producere a energiei regenerabile în funcție de nevoile lor specifice, oferind posibilitatea de a instala centrale cu capacități mai mari decât este consumul actual, cu perspectiva de a-și acoperi consumul majorat în viitor prin instalarea, de exemplu, a unei pompe de căldură.  

De asemenea, Guvernul va impune obligații de serviciu public operatorilor de sistem, astfel încât aceștia să acorde prioritate în procesul de racordare la rețea anume producătorilor mari de energie regenerabilă, care vor câștiga licitațiile. Această măsură va contribui la prevenirea blocării capacităților rețelei, va stimula dezvoltarea proiectelor din surse regenerabile și desfășurarea cu succes a primelor licitații de energie regenerabila în Republica Moldova. În același scop, Ministerul Energiei urmează să inițieze modificarea legii energiei electrice, pentru a introduce garanții financiare pentru companiile care vor cere aviz de racordare la capacități mari. 

După intrarea în vigoare a legii, Ministerul Energiei va prelua monitorizarea îndeplinirii obligațiilor de către producătorii eligibili mari, fiind asigurat astfel un control eficient și continuu. 

Prin aceleași modificări legislative, au fost prelungit termenul de dare în exploatare a centralelor electrice fotovoltaice și eoliene companiilor care au primit statutul de producător eligibil (< 1 MW) în anul 2020. Este vorba în primul rând de companii locale, care din diverse motive întemeiate nu au reușit să realizeze investiția. 

De menționat că la moment sunt instalate capacități de producere a energiei regenerabile de 129 MW de către prosumatori, 98,9 MW în baza mecanismului de garantare a tarifului fix și cca 100 MW în piața liberă. 

Părinții Irinei Rimes au avut parte de o întâlnire memorabilă cu Maia Sandu. Artista a fost lăudată de președintă

Irina Rimes, cântăreața originară din Republica Moldova, a dezvăluit în presa română că a fost lăudată tocmai de președintele Maia Sandu. Ba mai mult, era fericită de oportunitatea de a o vedea pe șefa statului, doar că din păcate nu s-a mai întâmplat, scrie cancan.md.

„Am primit o invitație de Ziua Independenței a Republicii Moldova, într-o clădire foarte frumoasă, la recepția președintelui. Doamna Maia Sandu nu a putut să vină, pentru că s-a îmbolnăvit de Covid. A fost singura mea șansă s-o văd aproape. În schimb, părinții mei s-au întâlnit cu Maia Sandu. A fost pe la noi, pe la sat, și mi-a cunoscut părinții. I-a și felicitat. Și părinții mei erau foarte fericiți, că sunt felicitați de președintele țării pentru fata lor”, a povestit Irina Rimes recent la Digi FM.

Irina Rimes a evoluat recent în una dintre cele trei zile de concerte organizate de autoritățile centrale pentru Ziua Independenței din acest an. 

Crima de la Căușeni: Băiețelul de 5 ani, condus pe ultimul drum. Cu cine va rămâne fetița de 11 ani care a scăpat ca prin minune de mama ucigașă

Băiețelul de 5 ani i-a tăiat gâtul într-un sat din raionul Căușeni a fost înmormântat de cumnata femeii. Nora acesteia, Andreea Cristea, a făcut mai multe dezvăluiri pe contul său de TikTok, unde este urmărită deja de peste 55 de mii de utilizatori ai platformei, precum că ar exista anumite nemulțumiri legate de ceremonia funerară. De asemenea, a povestit și cu cine va rămâne fetița de 11 ani care a scăpat ca prin minune din mâinile mamei sale, scrie realitatea.md.

Internauții s-a întrebat de ce băiețelul nu a fost înmormântat cu slujbă și preot, conform tradiției ortodoxe. Andreea Cristea a răspuns că era binecuvântat la biserica penticostală. În jurul situației pare să se fi iscat nemulțumiri în familie.

Fetița de 11 ani urma să rămână tot la femeia care a avut grijă de ceremonia de înmormântare, după care însăși Andreea Cristea intenționa să o înfieze, doar că a ieșit la contact o soră de pe mamă, de 20 de ani. Potrivit legislației, copiii rămân la rudele din prima linie și numai dacă acestea se dezic, poate fi căutată o altă familie pentru adopție.

Amintim că tragedia s-a produs în dimineața din 16 septembrie. Femeia de 39 de ani, mama copiilor, se afla la evidența psihiatrului. Suferă de o tulburare delirantă. A fost o perioadă sub grija unui frate de-al său și a soției acestuia. Cuplul ar fi luat decizia să plece din casa ei, în urma unor certuri mari și scandaluri, chiar cu două săptămâni înainte de crimă.

Acum, are statut de bănuită. Starea ei este stabilă, satisfăcătoare, după ce ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, și poate să discute cu oamenii legii. Dacă va fi găsită vinovată, riscă 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Alexandr Stoianoglo s-a lansat în campania pentru prezidențiale lângă Arcul de Triumf

Candidatul socialiștilor, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, este primul candidat care s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, scrie Europa Liberă.

 

Stoianoglo a fost desemnat drept candidat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), fiind prezentat publicului de fostul președinte Igor Dodon.

În cadrul lansării, care a avut loc în apropierea Arcului de Triumf, Dodon a lăudat calitățile lui Stoianoglo, descriindu-l drept „speranța întregii țări la salvare și revenire la normalitate”. De asemenea, el a subliniat că Stoianoglo este un „statalist, un familist care respectă valorile creștine și nu are apartenență politică”. Dodon l-a descris ca fiind un viitor „arbitru destoinic” pentru funcția prezidențială.

În discursul său, Alexandr Stoianoglo a făcut mai multe promisiuni, printre care se numără „instaurarea dreptății”, „victoria definitivă a adevărului asupra minciunii și violenței” și „triumful legii asupra dezmățului”. La acestea se mai adaugă atragerea investițiilor, modernizarea obiectivelor sociale și altele.

Fostul procuror general a mai precizat că a refuzat să fie „un procuror de buzunar pentru guvernare” și a subliniat cu mândrie originea sa, afirmând: „Eu, un găgăuz, candidez la cea mai înaltă funcție de stat”.

Stoianoglo a încheiat prin a menționa valorile familiei sale, afirmând că părinții lui l-au învățat să muncească neîncetat: „Tatăl meu și mama m-au învățat să muncesc 24/24 ore pe zi”.

Astăzi mai este așteptată și lansarea în campania electorală a președintei Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, care va avea loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

La început de iulie, Dodon a anunțat că nu candidează la alegerile prezidențiale din 2024 și că-l va sprijini în schimb pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în speranța că acesta va fi susținut și de alte partide de opoziție. Deocamdată ex-procurorul general e susținut doar de socialiști.

Cum solicitați corect despăgubiri: BNM vine cu precizări
Articolul anterior
Schema de escrocherie cu ”ruda implicată în accident”: 44 de victime într-o singură zi! Poliția cheamă repetat populația la prudență
Articolul următor