Noi lupte la granița dintre Tadjikistan și Kirghizstan

Noi confruntări au izbucnit în timpul nopții între polițiștii de frontieră tadjici și kirghizi, după o dispută privind granița dintre cele două națiuni din Asia Centrală, potrivit oficialilor din ambele părți.

Confruntarea a început după ce polițiștii de frontieră kirghizi i-au acuzat tadjicii că au luat poziții într-o parte a frontierei care nu a fost demarcată.

La rândul lor, militarii tadjici i-au acuzat pe polițiștii de frontieră kârgâzi că au tras asupra pozițiilor tadjice „fără niciun motiv”. Partea tadjică a ripostat cu focuri de armă.

Comitetul de Stat pentru Securitate Națională din Tadjikistan a mai spus că „forțe și echipamente militare suplimentare au fost transferate în zonă de către Republica Kârgâzstan”.

Informați agenției ruse de știri RIA potrivit căruia un soldat tadjik a fost ucis în confruntare nu a putut fi confirmată până la această oră.

RFE/RL informează că cele două părți au început negocieri pentru a rezolva disputa.

Aproape jumătate din cei 970 de kilometri de graniță dintre Kârgâzstan și Tadjikistan nu au fost încă demarcați, ceea ce a dus la tensiuni repetate și sporadice mortale de când cele două țări și-au obținut independența în urmă cu trei decenii.

Liderii kirghiz și tadjik urmează să participe la un summit al Organizației de Securitate de la Shanghai care are loc în Uzbekistan în această săptămână, alături de președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping, precum și de o serie de alți lideri mondiali.

sursa: www.moldova.europalibera.org

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Susținătorii lui Tauber au venit și azi în fața Curții de Apel: „Marina, noi suntem cu tine”
Articolul anterior
Volodimir Zelenski merge pe linia frontului. Vizită într-un oraș stategic recucerit recent
Articolul următor